Annonce
Navne

Alsidigt arbejde i frihed under ansvar

På en tåget februardag ses Cecilie Møller Hellemann her foran Enghøj Kirke. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kirke- og kulturmedarbejder i Enghøj Sogn Cecilie Møller Hellemann er cand.mag. af uddannelse.

At være kirke- og kulturmedarbejder i et sogn er blandt meget andet at være indstillet på at arbejde på såkaldt skæve tider, uden at nogen nødvendigvis fører skarpt tilsyn.

- Jeg kalder det selv frihed under ansvar, siger Cecilie Møller Hellemann, 44 år, der nu i 10 år har haft den stilling i Enghøj Sogn, der blev oprettet i 2002. Hun har kun haft en enkelt forgænger.

Arbejdet er virkelig alsidigt. Faktisk omfatter det kontakt med mennesker fra vugge til om ikke grav, så i hvert fald høj alder. Derfor var den oprindelige titel, som var sognemedhjælper, ikke dækkende, og den har i øvrigt aldrig været brugt i Enghøj Sogn.

Der er mange veje til at blive kirke- og kulturmedarbejder. For Cecilie Møller Hellemann vedkommende hedder den en kandidatgrad, idet hun er cand. mag. i musik og religion. Undervejs er der hentet viden og inspiration både i Danmark og i udlandet.

Cecilie Møller Hellemann er vokset op i landsbyen Tranekær på Langeland og sproglig student fra Svendborg Gymnasium med musik og tysk på højniveau.

Herefter gik der to år, før Cecilie Møller Hellemann tog fat på studierne, idet hun tilbragte et år i London som dels pædagogmedhjælper, dels som tjener, og efterfølgende arbejdede hun hjemme i Danmark for at tjene penge til et ophold på Musik- og Teaterhøjskolen Toftlund i Sønderjylland.

Annonce

To år i Australien

Efter at have hentet en bachelor i musikvidenskab ved Aalborg Universitet og efterfølgende en kandidatgrad fra Aarhus Universitet i 2006 gik turen til Australien med ægtemand og dengang to børn.

Det vil sige - Cecilie Møller Hellemann skulle lige først have afleveret sit speciale, der fik titlen "Musik som dannelsesfag i gymnasiet", og det skete i hård konkurrencen med tidsplanen for turen til Australien. Men det lykkedes, og i de følgende to år arbejdede ægtemanden i sit fag som landinspektør, mens Cecilie Møller Hellemann dels tog barselsorlov, dels fødte parrets barn nummer tre. Familien boede i byen Perth.

Hjemkomsten til Danmark skete i 2008 og dermed lige i den internationale finanskrise. Det lå mildt sagt tungt med at finde beskæftigelse, så Cecilie Møller Hellemann var ledig et helt år, selv om hun gjorde meget for at finde job. Det blev undervejs til seks - gode - uger på Hovedbiblioteket i Randers, inden Cecilie Møller Hellemann ansattes som vikar i den stilling i Enghøj Sogn, som hun et år efter kom til at bestride som fastansat.

Mange opgaver

Som kirke- og kulturmedarbejder løser Cecilie Møller Hellemann mange og forskelligartede opgaver.

Yngste målgruppe er fra to måneder og lidt opefter. De møder til babysalmesang. Lidt ældre er deltagerne til musikalsk legestue og deltagerne i børneklubben, hvor der to gange om året opføres en musical.

En tredje opgave er minikonfirmanderne, hvilket vil sige 3. klasserne fra Vestervangsskolen. Her er arbejdet nu struktureret på den måde, at børnene møder til forløb over en hel uge. Ud over tre andre ansatte bidrager seks frivillige hjælpere til arbejdet.

Cecilie Møller Hellemann kan også blive inddraget i arbejdet med konfirmandholdene, og hun står tillige for en besøgstjeneste, der naturligt retter sig mod ældre borgere. Hertil kommer, at kirke- og kulturmedarbejderen er med på det hold, der står for sognets hjemmeside, og når der søndag den 8. marts holdes husstandsindsamling til fordel for Folkekirkens Nødhjælp, er det med Cecilie Møller Hellemann som tovholder.

Læg hertil, at Cecilie Møller Hellemann har taget initiativ til sammenkomster i en ungdomsgruppe for elever i 7. til 10. klasse, og sammen med sognepræst Daniel Vigtoft Jakobsen er hun igang med en såkaldt geronkolgisk efteruddannelse med det sigte at arrangere salmesang eller gudstjenester specielt for demensramte.

En enkelt aktivitet i Enghøj er Cecilie Møller Hellemann forment adgang til - mandeklubben!

- Men jeg er med i forarbejdet, forklarer hun og konstaterer uden beklagelse, at hun bestemt ikke har et 8-16 job.

Bor i Hadsten

Da familiens vendte hjem efter tiden i Australien og efter næsten 10 år i Aalborg, ville man gerne tættere på Cecilie Møller Hellemanns svigerforældre i Skjød, og valget faldt på et hus i Hadsten.

Ægtefællen, Morten Hellemann, arbejder som landinspektør i firmaet Geopartner i Randers. Ældst af de tre børn er Laurits, der er i tømrerlære. Han er 18 år. Solveig på 16 er elev på Ranum Efterskole, mens Kristian, 12 år, går i 6. klasse på Baunehøjskolen i Hadsten.

I fritiden holder Cecilie Møller Hellemann den fysiske form i orden med løb og styrketræning. Hun læser en del, og hun er med i koret Local Vocal i Aarhus. Af og til følger hun med sin mand på jagt, og vi kan røbe, at et jagttegn til hende selv står på ønskelisten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

Annonce