Annonce
Livsstil

Alsiks gastronomiske fyrtårn lader vente på sig

Peter Rødsgaard er udlært under Jesper Koch, som han arbejder sammen med på Alsik Hotel. Han har dog arbejdet på flere restauranter rundt om i Europa. Senest på Grand Hotel i Stockholm. Foto: Timo Battefeld
Med tre restauranter og seks køkkener fylder det gastronomiske en hel del på Alsik Hotel. Restaurant Syttende, som er opkaldt efter den etage, restauranten ligger på, og som skal være et gastronomisk fyrtårn i området, mangler dog stadig nogle justeringer, inden dørene bliver slået op for de pengestærke gæster.

- Det får du ikke til citat, siger Peter Rødsgaard og trækker på smilebåndet.

Vi er på Alsik Hotel, som åbnede 6. maj i år. Peter Rødsgaard er executive souschef og har sammen med Jesper Koch ansvaret for hotellets tre restauranter og seks køkkener. Men hvor der siden åbningen har været travlt i Alsik og Freia - de to restauranter i stueplan - og i selskabskøkkenet på første sal, er hotellets perle på 17. etage stadig lukket som en østers for offentligheden. Og en dato for hvornår, man er klar til at åbne, vil Peter Rødsgaard altså ikke ud med.

- Med Alsik og Freia har vi kunnet justere lidt hen ad vejen, uden at det gik ud over gæsterne. Men her kan vi ikke acceptere, at der mangler en fuge ovre i hjørnet, eller at sofaerne ikke er behagelige at sidde i. Vi har ét skud i bøssen og er nødt til at spille på alle tangenter fra start. Det forventer folk, siger han og viser rundt i lokalerne.

Udsigten er bjergtagende. Sollyset punkterer de grå skyer og sætter spot på Kong Christian X’s Bro. De fire rum har hver deres udtryk. Modtagelsen med parketgulv, loungeområdet med tykke tæpper og bløde møbler. Et par sofaer ligger på gulvet uden ben - de originale var ikke lange nok. Selve restauranten er med tunge, grønne Corian-borde og stilfulde designerstole, og så er der “Chambre”, hvor man kan have sit eget lille selskab på op til ti personer. Eksklusivt ser det ud, men det er også tydeligt, at det mangler det sidste.

- Der har været en masse hype omkring Syttende, fordi den skulle have været åbnet nu. Vi er blevet taget godt imod og er i den gode situation, at vi for det meste kan melde alt optaget i de to andre restauranter, og det skal vi ikke sætte over styr. Derfor tør vi ikke melde nogen dato ud, fordi vi lige mangler at skrue på de sidste knapper, siger Peter Rødsgaard

Annonce

- Der har været en masse hype omkring Syttende, fordi det skulle have været åbnet nu. Vi er blevet taget godt imod og er i den gode situation, at vi for det meste kan melde alt optaget i de to andre restauranter, og det skal vi ikke sætte over styr. Derfor tør vi ikke melde nogen dato ud, fordi vi lige mangler at skrue på de sidste knapper. Peter Rødsgaard, executive souschef, Alsik Hotel

Mad i mørket

Alsik Hotel er en markant del af Sønderborgs spritnye bydel på havnefronten. Et projekt, som den verdenskendte canadisk-amerikanske arkitekt Frank Gehry har lagt navn til. Det første spadestik blev taget i november 2015, hvor hotellet også fik sit navn Alsik, opkaldt efter kløverblomsten. I sommeren 2016 blev fundamentet støbt. 8000 ton beton blev under talrige natlige kørsler fyldt i hullet i havnekajen. Bitten og Mads Clausens Fond har skudt 600 millioner kroner i opførelsen af de 18 etager med 190 værelser og et gigantisk spa- og wellness-område. Det største i Nordeuropa. Siden er det gået slag i slag, og mandag 6. maj slog hotellet officielt dørene op for gæster.

Der har dog været prøvelser undervejs. Under stormfloden i januar 2017 var vandet kun ti centimeter fra at gå ind over havnekaj og bolværk og fylde fundamenthullet under Hotel Alsik op. Var det sket, havde det været en katastrofe. Senere kom der vandskader som følge af fugt i huset, og væg- og betonelementer måtte udskiftes. Der har også været problemer med køkkenerne, husker Peter Rødsgaard: - Helt fra begyndelsen har vi været meget udfordret i forhold til det byggetekniske. Problemstillinger, som vi ikke lige havde forudset. For eksempel har vi flere gange stået og lavet mad i mørke, hvilket man godt kan grine ad, når man tænker tilbage på det, men i situationen er det knap så sjovt.

100 timer om ugen

Selvom tingene rent gæstemæssigt stadig står stille på 17. etage, er der masser at se til på de to restauranter i stueplan. - Alsik er vores hotelrestaurant, om man vil. Det er her, at hotelgæsterne får deres morgenmad. Samtidig er det vores prisvenlige restaurant. Den restaurant, der får flest gæster igennem og som skal kunne rumme flest mulige forskelligheder, forklarer Peter Rødsgaard og bruger dagens aktivitet som eksempel: - I dag har vi haft 200 igennem til morgenmad. Morgenmadsbuffeten lukker vi ned klokken 11.00. Klokken 12.00 har vi så 150 kursister, som skal have frokost og buffet, og sideløbende med det kører vi a la carte-restauranten. Senere på eftermiddagen er der så kaffe og kage, og så spidser det til igen om aftenen. Herudover er der konferencer, banketter og selskaber på første sal. Med lige knap 80 ansatte er "food- og beverage"-gruppen den absolut største afdeling på hotellet. Hver dag er mindst halvdelen af dem på arbejde. Selv kan Peter Rødsgaard ikke huske, hvornår han har haft en almindelig arbejdsuge. - Vi er jo et hotel med fokus på det gastronomiske, så det har været en intens opstart både for Jesper Koch og mig. Vi er her oftest syv af ugens dage. Vi er så småt begyndt at komme under de 100 timer om ugen, som vi har ligget et godt stykke over siden april hvor vi har haft vores dagligdag på hotellet. Det er selvfølgelig ikke holdbart i længden, men sådan er det med en opstart, siger han.

Steigenberger Alsik – Hotel & Spa



Alsik Hotel er et i alt 24.800 m2 stort hotel-, spa- og konferencekompleks på adressen Nørre Havnegade 21-23, 6400 Sønderborg

Byggeriet er en aktiv del af Frank Gehrys masterplan for Sønderborg Nordhavn

Bygget som to tårne på henholdsvis 70 og 19 meter med 190 værelser fordelt på 18 etager.

Hotellet er tegnet og formgivet af Henning Larsen Architects.

Investorerne er Bitten og Mads Clausens Fond og PFA Ejendomme.

Hotel Alsik er en del af den tyske hotelkæde Steigenberger Hotels & Resorts, og er det første af sin slags i Danmark.

Højt bundniveau

Peter Rødsgaard indrømmer da også, at de ikke har gjort det nemt for sig selv. Men når man driver tre forskellige restauranter i samme hus, er det vigtigt, at gæsten får en unik oplevelse hvert sted. - Restaurant Alsik er et verdenskøkken. Det vil sige, gazpacho, hummus, fish and chips og så videre. Der skal være lidt fra hele verden, så der er retter på kortet, man kender, uanset om du er gæst fra Spanien, Mellemøsten eller Danmark, siger han og går videre til Freia Spisestue: - Vi har et meget højt bundniveau og bruger kun kvalitetsråvarer, så vi står 100 procent inde for det, vi serverer på Alsik. På Freia går vi et niveau op. Her er det mere klassiske råvarer og klassiske dyder. Man må gerne se håndværket, så vi gør lidt mere ud af anretningerne. Servicen og bestikket får også et nøk op. Bestiller man en Bourgogne, serverer vi det i et Bourgogneglas. Det nemmeste havde jo været at finde noget mere strømlinet, som kunne bruges alle steder, men vi vil have, at det er tre forskellige restauranter og tre forskellige oplevelser, forklarer Peter Rødsgaard. Vinudvalget er også forskelligt på de respektive restauranter. Hvor man kan vælge mellem 70 vine på Alsik Verdenskøkken, er der 140 på Freia Spisestue. På Syttende er der 1200 forskellige vine. Og her er alt fra øverste hylde: Fois gras, trøfler, hummer, pigvar og caviar. Men for Peter Rødsgaard er øverste hylde andet end luksusprodukter. Det gælder også helt almindelige råvarer som en gulerod eller en citrusfrugt. - Spørger man mig, er den bedste gulerod sorten bolero. Den har en god sødme, et godt knæk og masser af smag. Snakker vi citrus, kunne det være fingerlime eller yuzu. Så med øverste hylde mener vi alle råvarer. Vi har et godt samarbejde med lokale producenter, og tanken med Syttende er også, at det er råvarer fra området, når det giver mening. Der bliver også skruet op for niveauet på bestik, service og glas i forhold til Freia Spisestue. Til Restaurant Syttende er der indkøbt Hering Berlin og Royal Copenhagen, Robert Welch-bestik og Riedelglas. - Vi har ikke fulgt nogen dogmer eller stilarter, men har plukket fra øverste hylde med alt vores inventar og service. Der skal selvfølgelig være en rød tråd i det overordnede design, og det som vi synes skal repræsentere Restaurant Syttende siger Peter Rødsgaard. En kuvertpris på 2500 kroner alt inklusiv fordrer da også en vis eksklusivitet og lækkerhed, men det må helst ikke blive for stift, mener Peter Rødsgaard. - Det skal være service i øjenhøjde, siger han og kommer alligevel med et forsigtigt skøn på, hvornår gæsterne kan få sig denne ekstraordinære oplevelse på Restaurant Syttende: - Alle arbejder på højtryk, og jeg er sikker på, at vi åbner inden for en overskuelig fremtid.

Dugene stryges til et arrangement på The Loft, der ligger 18 etage: Det er et lokale, vi kommer til at bruge, når Restaurant Syttende ikke er åben, men hvor vi kommer til at lave mad i stil og ånd med Restaurant Syttende. Foto: Timo Battefeld
Der er gang i køkkenerne i stueplan. Her skæres kartofler i skiver til klassikeren Pommes Anna. Foto: Timo Battefeld
Alsik Hotel lægger stor vægt på det gastronomiske, og "food and beverage"-gruppen er med knap 80 ansatte klart den største afdeling på hotellet. Foto: Timo Battefeld
Hotel Alsik er et 24.800 kvadratmeter stort hotel-, spa- og konferencekompleks tegnet af Henning Larsen Architects. Arkivfoto: Timo Battefeld
Restaurant Alsik betragtes som hotelrestauranten. Det er her gæsterne spiser morgenmad. For offentligheden har restauranten åbent fra 12-22 hver dag, og der er ingen zimmerstunde, hvor den lukker ned mellem frokost og aften. Arkivfoto: Timo Battefeld
Buffetområdet hvor hotelgæsterne henter deres morgenmad. Siden åbningen har omkring 150 personer dagligt spist morgenmad på Alsik Hotel. Arkivfoto: Timo Battefeld
Alle seks køkkener på Alsik Hotel er udstyret med det nyeste af det nyeste. Peter Rødsgaard var med til at pakke 49 paller med køkkenudstyr ud: - Det var lidt som juleaften, siger han. Foto: Timo Battefeld
Hotellet åbnede officielt i maj. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Virksomhed er forberedt: Klar til at flytte produktion til England, hvis brexit-aftale falder

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Randers For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Annonce