Annonce
Randers

Ambassadør besøgte jødisk gravplads: Vi må reagere på den voksende antisemitisme

Israels ambassadør, Benny Dagan (tv), diskuterede sammen med borgmester i Randers, Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, den forgangne weekends hærværkssag fra Randers og antisemitisme generelt, da han aflagde den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers et besøg. Foto: Annelene Petersen
I anledning af den forgangne weekends skænding af 84 gravsten besøgte Israels ambassadør i Danmark, Benny Dagan, samt hans hustru, Irit Dragan, onsdag formiddag den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers.
Annonce

Randers: - Det er bevægende men samtidig også enormt frustrerende og pinefuldt.

Sådan lød de umiddelbare ord fra Israels ambassadør, Benny Dagan, da han onsdag formiddag mødte op på Østre Kirkegård for at aflægge den jødiske gravplads på stedet et besøg.

I selskab med sin hustru, Irit Dagan samt borgmester i Randers, Torben Hansen (S), og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, blev han modtaget af kirkegårdsleder Thue de la Cour fra Østre Kirkegård, som kunne fortælle om den forgangne weekends skænding af 84 gravsten og det oprydningsarbejde, der har været på stedet lige siden.

Benny Dagan takkede sammen med sin hustru, Irit Dagan, Torben Hansen og borgerne i Randers for hurtigt at have fordømt weekendens skænding af byens jødiske gravplads. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Takker for hurtig reaktion

Ambassadør Benny Dagan slår over for Randers Amtsavis fast, at han på alle måder er taknemmelig for den hurtige og slagkraftige indsats og fordømmelse, der gjorde sig gældende både i Randers og på nationalt plan, da nyheden om det omfattende hærværk i Randers kom ud.

- Jeg vil gerne takke borgmesteren, medarbejderne på kirkegården og de almindelige borgere i Randers, som reagerede og blev vrede over det, der skete her. Det er en trøst i en tid, hvor vi alle nok er nødt til at forholde os til, at vi kommer til at se mere til lignende antisemitiske hændelser, siger han og understreger, at den voksende antisemitisme ikke kun er et problem i Danmark.

- Vi oplever generelt et dramatisk stigende antal antisemitiske hændelser rundt om i Europa. Derfor er vi nødt til at bevæge os ud over det retoriske niveau og videre til et handlingsniveau. Vi har brug for på kraftfuld vis at tackle den slags handlinger, som udelukkende har til formål at ramme og intimidere jøder samt de ikke-jøder, der støtter Israel, siger Benny Dagan.

Annonce

- Vi har taget afstand sammen

Borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S), besøgte allerede den jødiske gravplads på Østre Kirkegård, da han søndag morgen blev bekendt med skændingen af de mange gravsten.

To gange i løbet af samme dag var borgmesteren således forbi gravpladsen og her kunne han se, hvordan randrusianere kom forbi og ville vise deres respekt for stedet og deres afsky over for det, der var sket.

- Det, der er sket her i Randers, er jo, at borgerne i fællesskab har taget afstand fra det her og sagt: Vi tier ikke, vi er ikke tavse, og vi kerer os om hinanden, siger Torben Hansen og fortæller, at han har mærket enorm stor opbakning fra mange lokale borgere i de seneste dage.

- Folk har ringet og skrevet for at gøre opmærksom på, at "den form for opførsel vil vi ikke finde os i". Og de har givet udtryk for, at de har været glade for, at vi er gået så hurtigt i gang med at rydde op efter hærværket.

Arbejdet med at udbedre de skader, som var blevet påført den jødiske gravplads, startede allerede tidligt mandag morgen. Derfor var der ved den israelske ambassadørs besøg på stedet kun to gravsten tilbage, som manglede at blive renset af. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Anholdelser vækker glæde

Blot en times tid før det planlagte besøg på den jødiske gravplads fandt sted, skete der en udvikling i efterforskningen af hærværkssagen, som gav hele seancen en ekstra dimension.

Her offentliggjorde Østjyllands Politi nemlig, at man senere på dagen ville fremstille to mænd i grundlovsforhør, som blandt andet ville blive sigtet for at have begået hærværket på Østre Kirkegård.

Og selvom den israelske ambassadør ikke har ønsket at kommentere på de konkrete anholdelser, så anerkender han den indsats, som der tilsyneladende er ydet i efterforskningen af sagen.

- For mig er anholdelserne endnu et tegn på den stærke reaktion, som har gjort sig gældende her i lokalsamfundet. Man har reageret meget hurtigt og meget kraftfuldt, og det, synes jeg, er et meget vigtigt signal at sende, for når alt kommer til alt, er vi nødt til at afskrække den her type mennesker fra at begå den her slags handlinger, siger han.

Borgmester Torben Hansen stemmer i.

- Det glæder mig meget, hvis politiet har fundet de skyldige. Hvis det viser sig, at det er de to mænd, der har gjort det, er det i hvert fald stensikkert, at jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at de skatteborgerpenge, der nu er blevet brugt på at rense de her sten af, bliver ført tilbage fra dem, siger borgmesteren med henvisning til, at det har kostet i omegnen af 100.000 kroner at udbedre skaderne efter weekendens hærværk.

Benny og Irit Dagan lagde en buket blomster og tændte lys på den jødiske gravplads for at mindes og ære de jøder, som de mange gravsten på stedet henviser til. Til stede ved besøget var også provst i Randers Nordre Provsti, Ingelise Strandgård, sognepræsterne Marianne Vigen Smularz og Thomas Larsen samt meninghedsrådsformand Merete Nissen fra Skt. Mortens Sogn i Randers. Foto: Annelene Petersen
Fra venstre ses: kirkegårdsleder på Østre Kirkegård, Thue de la Cour, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, borgmester Torben Hansen, Israels ambassadør i Danmark, Benny Dagan, samt dennes hustru, Irit Dagan. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

50-årig kørte uden kørekort

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce