Annonce
Debat

Danmarks ambassadør i Tel Aviv: Israel, dit navn er Chutzpa

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu under et besøg i Nazareth tidligere på måneden. Foto: Gil Eliyahu/Pool via Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce

Den tredje nedlukning af Israel med meget stramme restriktioner finder sted lige nu. Det indebærer forsamlingsforbud, forbud mod at aflægge besøg samt forbud mod at bevæge sig mere end 1 km. fra eget hjem. Og, ikke at forglemme, lukning af alle skoler.

Covid-19 vil trække lange spor efter sig ikke mindst socialt, hvor de fattigste er blevet fattigere, de socialt udsatte i øvrigt mere udsatte, og hvor et helt lag af små erhvervsdrivende med begrænset opsparing er gået konkurs. Ikke desto mindre viser de økonomiske nøgletal de første tegn på, at der er lys forude: Arbejdsløsheden er, midt i den tredje lock down, faldet til 4,7%, efter at have været helt oppe på 26% i løbet af sommeren. De israelske virksomheder ser ud til at have tilpasset sig de nye omstændigheder og har vist den helt særlige israelske tilpasningsevne.

Vaccinekampagnen, som Israels premierminister Netanyahu har døbt ”Return to Life”, imponerer over hele verden. Israel ligger absolut i top i antal vaccinerede borgere - mere end 30% af befolkningen (2,6 mio.) har modtaget første vaccinedosis. Alt tyder på, at Israel kan fortsætte det høje tempo i udrulningen af vaccinerne, hvor antal daglige vaccinationer forventes øget til 200.000. Sammen med effekten af den nationale nedlukning oplever Israel for første gang i mange uger et fald i antallet af smittede. Dette væld af gode nyheder kommer, efter at man i januar oplevede rekordhøje smittetal (blandt de højeste i verden) med 10.000 nye daglige tilfælde og en smitterate på over 10% - det højeste siden pandemiens udbrud.

Hvad, der gør Israel interessant at studere nærmere, er netop det paradoksale i, at af en og samme grund fører Israel klart i kapløbet om Covid-vaccinering, samtidig med at landet topper listen over lande med verdens højeste daglige smittetal.


Chutzpa er en blanding af mod og frækhed. Udvises Chutzpa, tages let på regler og normer, begrænsninger og afvisninger, i stedet søges smutveje. Smutveje er motorvejen i Israel.


Israel er et af verdens mest innovative lande, som på bemærkelsesværdig vis formår at vende udfordringer til muligheder. Omdanne ørken til oase, luft til vand, hacking til cybersikkerhed og gammelt udstyr til brugbare respiratorer. Det skyldes den udbredte kreativitet og enorme omstillingsevne, som præger det israelske samfund kombineret med en god portion fandenivoldskhed, eller Chutzpa, som det hedder på hebræisk. Chutzpa er en blanding af mod og frækhed. Udvises Chutzpa, tages let på regler og normer, begrænsninger og afvisninger, i stedet søges smutveje. Smutveje er motorvejen i Israel.

I en pandemi som Covid-19 er det både godt og skidt. I Israel stiger smitten, fordi israelerne opfinder måder at omgå restriktioner på. Når samfundet lukkes ned, opretter naboen i stedet synagoge i haven, eller flytter butikken til garagen, kalder forsamlinger og strandture for lovlige demonstrationer, fejrer bryllupper i store huse med så mange rum, at man formelt kan påstå, at reglerne om antal gæster er overholdt. Etc. etc.

Anne Dorte Riggelsen. Foto: AmbassadenDette til stor frustration for de samme mennesker. Man frustreres nemlig dybt over andres Chutzpa. Konsekvensen heraf er imidlertid, at restriktionerne må strammes og forlænges i et væk.

Chutzpa’en kan dog også tage æren for faldet i arbejdsløsheden, fordi dronevirksomheder til landbrug har omdirigeret deres droner til hjemmelevering af takeaway og andre varer, arbejdsløse lærere bedriver ny business med online underholdning for isolerede ældre og børn, samt skuespillere der opfinder gennemsigtige masker, så ansigtet stadig ses. Ligeledes stiger antallet af vaccinationer, fordi opfindsomme borgere har oprettet apps, der fortæller folk, hvilke vaccinecentre der har rester af vacciner ved udgangen af dagen.

Da det for måneder siden stod klart for israelerne, at man ville tabe kampen mod smitten, lancerede landet i stedet ”operation vaccine”. Man udarbejdede et kreativt tilbud til vaccine-virksomhederne, omdirigerede hele sundhedssystemet og motiverede befolkningen til at udkæmpe ny kamp. En kamp, man forhåbentligt vil vinde med samme Chutzpa, som kostede sejren i den første omgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce