Annonce
Fodbold

Ambitiøse fodboldpiger forlader Kronjylland: Aarhus tilbyder, hvad Randers ikke gør

Silje Strand har spillet i både Dronningborg og Randers Freja, men som U15-spiller tog hun til IF Lyseng. Foto: Annelene Petersen
Randers byder på store fodboldtalenter inden for både drenge- og pigefodbold, men når pigerne bliver U18-spillere, føler de sig nødsaget til at søge væk fra hjembyen. Randers har ikke et tilbud de ambitiøse fodboldpiger.
Annonce

Randers: Drengene stræber efter ungdomsholdene i Randers FC, og de, som ynder at spille håndbold, kæmper for at blive en del af talentmiljøet omkring Randers HH eller Randers HK.

Tilbage er randrusianske fodboldpiger, der ikke har noget at stræbe efter i byen.

17-årige Silje Strand begyndte på boldbanerne i Dronningborg og tog videre til Randers Freja, men aktuelt er hun forsvarsprofil i IF Lyseng i U18 DM-rækken.

Hun ville gerne være blevet i Randers, men hun følte ikke, at der var et fodboldprojekt i byen, som kunne tilbyde et tilstrækkeligt udviklende miljø på U15-niveau.

- Jeg kom faktisk nogle gange grædende hjem fra træning i Dronningborg, da jeg ikke var ret gammel, fordi jeg ikke synes, at det var seriøst nok. Der var for meget leg og for lidt fodbold, og jeg ville gerne noget mere. Desværre var der bare ikke et tilbud i Randers, der matchede mine ambitioner, fortæller Silje Strand.

Ifølge DBU’s medlemstal er antallet af kvindelige fodboldspillere fordoblet over de sidste 35 år, og internationalt har det danske kvindelandshold også stukket næsen frem med EM-sølv i 2017 og en aktuel rangering som nummer 17 på FIFA’s verdensrangliste – foran lande som Schweiz, Belgien, Portugal og Argentina.

Kvindefodbolden er i en positiv udvikling, men det har bare ikke udmøntet sig i et eliteprojekt i Randers, hvor der aktuelt slet ikke findes et tilbud om at spille på et U18-hold. Derfor føler randrusianske fodboldpiger sig nødsaget til at søge væk fra hjembyen for at forfølge fodbolddrømmen.

Det skal på ingen måde lyde arrogant, men i Randers er der bare ikke et tilbud til de dygtigste pigespillere, og det er virkelig ærgerligt. Jeg var ude og træne med på Vorups seniorhold, da jeg var U15-spiller, men man vil jo gerne spille med sin egen aldersgruppe.

Silje Strand, fodboldspiller i IF Lyseng

Annonce

Ikke alene

Fem gange om ugen tager Silje Strand turen ned ad motorvej E45, og hun er ikke alene.

Med i bilen til Lyseng er Mathilde Dreyer og Freya Kimose, der begge tidligere har spillet i Vorup FB.

- Det skal på ingen måde lyde arrogant, men i Randers er der bare ikke et tilbud til de dygtigste pigespillere, og det er virkelig ærgerligt. Jeg var ude og træne med på Vorups seniorhold, da jeg var U15-spiller, men man vil jo gerne spille med sin egen aldersgruppe, lyder det fra Silje Strand, der også havde VSK Aarhus og Team Viborg inde i overvejelserne.

Forsvarsspilleren lægger ikke skjul på, at drømmen er en kontrakt i en europæisk storklub. Som Signe Bruun, der aktuelt spiller i Paris Saint Germain, men som også søgte mod Aarhus fra Romalt som ungdomsspiller tilbage i 2012.

- Jeg ville gerne være en del af ungdomslandsholdene, og for overhovedet at være i betragtning var jeg nødsaget til at spille i en U18 DM-klub. Det var der desværre ikke i Randers, og derfor tog jeg til Skovbakken, som var tættest på. Havde der været et tilbud i Randers, havde jeg helt sikkert spillet der, fortæller Signe Bruun til Randers Amtsavis fra bopælen i den franske hovedstad.

Annonce

Randers var plan A

Silje Strand er i gang med første år på HTX på Tradium, men da hun gik på Randers Realskole, måtte hun ugentligt lægge låg på sin misundelse, når klassekammeraterne samlede sig til morgentræning i relation til ungdomshold i Randers FC, Randers HK og Randers HH.

- Som fodboldpiger stod vi tilbage. Vi spillede i forskellige klubber og var ikke ret mange, fordi vi ikke var blevet samlet ét sted. Jeg var misundelig på at se de andres gode setup og fællesskab, fortæller Silje Strand.

Selvom hun aktuelt oplever stor succes i Lyseng med 22 kampe fra start af 24 mulige i denne sæson, føler hun sig overbevist om, at hun var blevet i hjembyen, hvis der havde været en kvindelig pendant til Randers FC med ungdomshold i landets bedste rækker.

- Havde der været en mulighed i Randers, havde det været min plan A. Jeg har en tidligere holdkammerat, der kørte fra Silkeborg til Lyseng, men da Silkeborg fik licens til U18 DM-rækken, tog hun hjem. Jeg tror, jeg ville gøre det samme, hvis der kom et tilbud i Randers – også selvom holdet måske ville lægge en anelse længere nede end i Lyseng. Bare der er ambitioner og alle går ind til træning med en tilgang om at blive bedre, fortæller hun.

Silje Kondrup Strand

Født: 18. januar 2002 (17 år)

Hjemby: Randers.

Nuværende klub: IF Lyseng U18.

Position: Forsvarsspiller.

Tidligere klubber: Dronningborg Boldklub og Randers Freja.

Landshold: U14 og U15 DBU Talenttræning.

Annonce

Ingen planer om retur

Historisk set har det flere gange været forsøgt at samarbejde omkring pigefodbolden i Randers, men aldrig er det lykkedes.

Blandt andet var et forsøg på et samarbejde mellem Vorup, Randers Freja, Dronningborg og Romalt i støbeskeen i 2008.

- Jeg har altid haft følelsen af, at man har givet lidt op på det. Igennem mange år har der været småsnak om, at der skal til at være noget, men så er det bare alligevel ikke blevet til noget. Jeg synes, det er vigtigt at bevare bredden ude i klubberne, men det er også synd, at der ikke er et elitetilbud, fortæller Silje Strand.

Aktuelt har forsvarsspilleren ingen planer om at vende blikket mod Randers, når hun næste sommer rykker op som seniorspiller, men hun fastslår, at et eliteprojekt i byen med garanti vil få hende til at overveje en ny tørn på randrusianske fodboldbaner, ligesom hun også holder et vågent øje med Romalt.

- Næste sæson er jeg også U18-spiller, men efterfølgende jeg vil på ingen måde udelukke at vende hjem til Randers for at spille i Romalt, hvis de ellers matcher mine ambitioner. For mig handler det hele tiden om at blive bedre, fortæller Silje Strand

Det 17-årige fodboldtalent udelukker ikke at vende tilbage til fodboldbanerne i Randers, hvis der opstår et projekt, som matcher hendes ambitioner. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Kragballe efter overlegent pokalavancement: - Det ligger lunt i svinget at få den her sejr

Annonce