Annonce
Randers

Amfiscene, skywalk og ny promenade skal beskytte Randers mod stormfloder

Klimaspecialisterne står klar med deres forslag til klimasikring af Randers. Nu får du mulighed for at give dit besyv med. Foto: Annelene Petersen

Klimaeksperter står nu klar med en række forslag til, hvordan man kan gøre Randers mere robust over for stormfloder. Konklusionen er klar: klimatilpasning har potentiale til at skabe værdi for byen. Nu skal mulighederne debatteres blandt borgerne.

Annonce

Randers: Randers Fjord er udpeget som et af de ti områder i Danmark, hvor risikoen for omfattende skader ved en stormflod er størst.

Siden februar har to hold bestående af danske og hollandske specialister i klimatilpasning derfor arbejdet på forslag til, hvordan man kan skabe et attraktivt havneområde, der i højere grad beskytter de lavtliggende bydele, som allerede i dag er i risiko for at blive oversvømmet.

- Nu lægger vi ideerne ud til debat blandt borgerne i byen. På de måde kan vi se, hvad der er størst opbakning til, og om der er andre ønsker - og det bliver et vigtigt input til vores videre arbejde, siger Claus Omann Jensen (V), der er formand for Udviklingsudvalget.

Frem til efterårsferien har alle borgere i Randers mulighed for at debattere forslagene i "Havnegadeboksen", som er projekt "Byen til Vandet"s nye mødested på Dronningekajen i Randers, samt på en nyoprettet facebookside. Debatten kickstartes i Randers Ugen, når man fra onsdag kan opleve film, fysiske modeller og billeder af klimaspecialisternes forslag i Havnegadeboksen.

Derefter vil ideerne - med eventuelle ændringsforslag fra borgerne - blive lagt i en værktøjskasse, som politikerne vil bruge, der der forventeligt i 2019 bliver lavet en konkret udviklingsplan for projekt "Byen til Vandet".

Om projektet

De to hold med klimaspecialister består af:


  • SLA med Niras, Witteveen+Bos, 2+1 Idebureau og Mette Bjærge.
  • C.F. Møller med Orbicon, De Urbanisten, Gemeinschaft og Sadolin og Albæk.

Randers Fjord er udpeget som et af de 10 områder i Danmark, hvor risikoen for omfattende skader ved en stormflod er størst. Det er derfor nødvendigt at arbejde med, hvordan Randers kan gøres mere robust over for oversvømmelser. Det er både for at beskytte de lavtliggende bydele, som allerede i dag er i risiko for oversvømmelse, og for at sikre mulighederne for at udvikle havnearealerne i fremtiden, som det planlægges i udviklingsprojektet Byen til Vandet.

Derfor afholdt Randers Kommune i foråret 2018 det såkaldte parallelopdrag om "Klimabåndet", som er den betegnelse kommunen bruger om den seks kilometer lange strækning ved Gudenå og Randers Fjord. Klimabåndet er en del af det midtjyske klimatilpasningsprojekt Coast to Coast Climate Challenge (C2CCC). Randers Kommune deltager sammen med 30 andre midtjyske partnere. I alt modtager de 31 midtjyske partnere 52. mio kr. i støtte fra EU LIFE-programmet til 24 delprojekter. Midlerne skal bruges til at løfte den midtjyske klimatilpasning til nye højder i løbet af det seksårige klimatilpasningsprojekt. Læs mere på projektets hjemmeside: www.c2ccc.eu

Annonce

Amfiscene og blå plads

Klimaspecialisterne er kommet med en lang række forslag til, hvordan man kan sikre en seks kilometer lang strækning mod høj vandstand i Gudenå og Randers Fjord. På store dele af strækningen vil der være tale om simple, grønne løsninger som eksempelvis et dige, der bugter sig. Mens der på udvalgte steder laves mere ambitiøse projekter, der giver kulturel værdi til byen.

På tegnebrættet er blandt andet en ny havnepromenade, en tidevandspark, en skywalk ved Randers Regnskov, en ny ø ved Brotoften, en amfiscene vest for Randers Bro og "Den Blå Plads" øst for Randers Bro.

Især de to sidstnævnte forslag vækker begejstring hos det ekspertpanel, der har vurderet klimaspecialisternes forslag.

Amfiscenen "Justesens Amfi" skal ligge på en forhøjning vest for Randers Bro ud mod vandet. Ud over at give mulighed for kulturelle oplevelser, vil den give læ og skærme for trafikstøj på Justesens Plæne. Rundt om scenen skal der laves en vild engbeplantning til havn for insekter og fugle.

"Den Blå Plads" skal derimod ligge øst for Randers Bro og være et nyt samlingssted, der forbinder fjorden og centrum. Her er det blandt andet planen at lave siddeplinte, trapper og flydende pontoner for at sikre, at man kan komme helt tæt på vandet. Det vil samtidig beskytte byen mod stormflod.

- De to hold har tilsammen virkelig formået at vise bredden i de muligheder, klimatilpasningen giver, og de muligheder vil vi arbejde videre med. Klimatilpasning er en nødvendig opgave, som vi skal have løst, og så er det fornuftigt at udnytte muligheden til at lave noget, der giver værdi for borgerne hver dag, og ikke kun når stormfloden truer, fortæller Claus Omann Jensen, der udover at være formand for Udviklingsudvalget også er en del af ekspertpanelet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kontant anfører og frustreret målscorer: - Toget er på vej hen ad perronen

Danmark

Dyretransport-chauffører stiller minister ultimatum: Henvend dig inden tirsdag, eller vi nægter at arbejde

Østjylland

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Annonce