Annonce
Erhverv

Analyse: Kollerups mærkesag kan hjælpe ganske få huskøbere

Erhvervsminister Simon Kollerups mærkesag er at hjælpe landdistrikterne, og efter næsten to år står han nu klar med en løsning, der skal sikre flere tilsagn om boliglån i yderområderne. Effekten på virkelighedens boligmarked er dog tvivlsom. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er en af Simon Kollerups (S) helt store mærkesager, han tager fat på med sin statsgaranti til boliglån i landdistrikterne.

Da han tiltrådte som erhvervsminister i 2019, lagde han vægt på, at han også er minister for landdistrikterne, og i et interview til Avisen Danmark fremhævede han igen og igen sin baggrund fra et lille fiskerleje, Lild Strand, i Nordjylland. Adgangen til finansiering på landet skulle være en hjørnesten i hans politiske projekt.

Han indrømmede også blankt, at det var svært at finde en klog løsning. Emnet har været diskuteret i årevis, for man kan ikke bare tvinge bankerne til at låne penge ud til folk, der ønsker at købe hus eller investere i deres virksomhed i de yderste postnumre.

Annonce

Nu - næsten to år senere - har Simon Kollerup fundet en model, som måske er klog. Vi taler ikke om, at folk på landet skal låne penge i en statsbank, der sår tvivl om hele vores banksystem. I stedet vil Kollerup yde en statsgaranti på den yderste del af et almindeligt realkreditlån, så flere danskere får et ”ja”, når de er klar til at købe drømmehuset på landet.

Det kræver stadig, at bankrådgiveren tør løbe risikoen ved at tilbyde et lån, og derfor er det helt uvist, hvordan den reelle effekt bliver af Kollerups forslag. Et godt bud er, at et ganske lille antal lån vil slippe igennem nåleøjet og blive ført ud i livet med en statsgaranti.

Sådan skal låntagere i yderområder støttes

  • Regeringen vil gøre det nemmere for borgere i yderområderne at låne penge til en bolig. Derfor foreslår regeringen at indføre en model med en statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 procent.
  • Det betyder, at staten vil garantere finansiering af 20 procent af boligens værdi.
  • Regeringen vil med forslaget fokusere på de postnumre, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger under 8000 kroner.
  • Det gælder ifølge tal fra Finans Danmark 89 ud af i alt 321 postnumre.
  • Modellen skal bruges i de tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder belåning på grund af for stor usikkerhed om ejendommens værdi i udvalgte boligområder.
  • De nærmere elementer i initiativet skal nu fastsættes i samarbejde med den finansielle sektor.

Sagen er, at det er svært at få et fuldstændigt overblik over problemets omfang. Ja, mange har hørt eller læst om nogen, der fik afslag på et realkreditlån, fordi ejendommen lå uden for de større byer. Men vi får sjældent hele historien, og der kan være mange grunde til, at folk får et afslag.

Samtidig er markedet gennemreguleret, og banker og realkreditinstitutter skal konstant opgøre deres kreditrisiko. Det pynter ikke, hvis der er mange usikre lån ude på landet. Finanssektoren fastholder, at der tildeles masser af lån i danske yderområder, og at et afslag typisk skyldes kundens dårlige privatøkonomi.

Det lovpriste danske realkreditsystem bygger netop på, at lånene gives med sikkerhed i fast ejendom. Det har - sammenlignet med andre lande - sikret billig boligfinansiering til danskerne, også dem med jævne indkomster.


Det kræver stadig, at bankrådgiveren tør at løbe risikoen ved at tilbyde et lån, og derfor er det helt uvist, hvordan den reelle effekt bliver af Kollerups forslag.


Simon Kollerups model med statsstøtte til bestemte postnumre med de laveste kvadratmeterpriser rummer også en række problemer, lyder det fra Boligøkonomisk Videncenter. Et postnummer som 8300 Odder strækker sig ind i storkommunen Aarhus, så der vil næppe være meget statsgaranti at hente på postnummerets yderste grusveje ud mod Horsens Fjord.

På samme måde har mange af postnumrene, der er i spil, forholdsvist få handler med store prisudsving, så et enkelt liebhaversalg kan udelukke hele egnen fra at få del i statsgarantien. Det er den slags detaljer, der skal for dagen, når regeringen og finanssektoren skal mødes og tale om den endelige udformning af statsgarantien.

Simon Kollerup kalder sit udspil for ”et stort og strukturelt tiltag”. Det er han også nødt til, når det drejer sig om en mærkesag. Men i virkeligheden kan forslaget nemt ende som symbolpolitik, der ikke løser det fundamentale problem: 

At befolkningen på landet bliver stadigt ældre, og at urbaniseringen - flytningen fra land til by - fortsætter i takt med, at virksomheder, offentlige myndigheder og uddannelsesinstitutioner samles i byerne.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Randers FC sender Høgh videre med blandede følelser: Sportsdirektør har flere typer i spil som potentiel erstatning

Sport For abonnenter

Aktivitetscenter Tirsdalen skaber glæde i Kristrup: Nu skal der pustes nyt liv i det oprindelige millionprojekt

Randers

Lørdagens coronatal lokalt: Smittetallet er steget i Favrskov og Mariagerfjord

Annonce