Annonce
Østjylland

Analyse: Uforudsigelige vindstød rusker op i valget

Henrik Ask, Journalist. Grenå. Djursland. Medarbejderportræt

Det blæser op til uvejr over hverdagens små krusninger på den lokalpolitiske andedam i Syddjurs.

Byrådsvalget tirsdag 21. november i år står til at blive præget af stærke og uforudsigelige vindstød, der kan føre valgresultatet i overraskende retninger. Alternativets og Nye Borgerliges entre i Syddjurs er en af de udløsende faktorer. Men samtidig siger politiske profiler farvel til byrådet, mens nye trækplastre får debut. Desuden kan landspolitiske bevægelser i vælgernes gunst smitte af på Syddjursland.

Nye Borgerliges opstilling til byrådsvalget i Syddjurs gør pladsen endnu mere trang på den tæt befolkede liberale fløj i byrådssalen. Venstre, de konservative, Liberal Alliance og Borgerlisten Syddjurs slås allerede om de blå vælgere, og nu får flokken selskab af Nye Borgerlige. Det fremadstormende parti bliver også en torn i øjet på Dansk Folkeparti, der ikke længere får patent på at sælge budskaber om danske værdier.

Situationen i den borgerlige lejr er ekstra tilspidset af, at erhvervsmanden Tommy Bøgehøj fra Ebeltoft gør comeback i den konservative lejr. Sammen med partiets nuværende byrådsmedlem, Jørgen Brøgger fra Attrup, skaber han en duo, som kan ende med at fordoble den konservative tilstedeværelse i byrådssalen til to politikere.

Liberal Alliance skal i den grad ud at slås for at bevare de nuværende to pladser i byrådssalen. Partiet er ekstra udfordret, idet Flemming Hansen fra Mørke efter 16 år i politik trækker stikket. På stemmesedlen får LA-profil Per Zeidler fra Rønde selskab af Mads Færgemann og Mathilde Lauridsen, men ingen af de to har på samme måde som Flemming Hansen et navn i offentligheden. Ved det seneste byrådsvalg i 2013 fik Flemming Hansen 370 personlige stemmer, og det gav ham en syvendeplads blandt stemmeslugerne.

Også Borgerlisten Syddjurs er i klemme. Tidligere Ebeltoft-borgmester Jørgen Brøgger måtte i september 2015 sige farvel til borgerlistens plads i byrådssalen på grund af helbredsproblemer, og afløseren, Peter Andersen, vil ikke genopstille. Borgerlisten står uden en nødvendig profil.

På byrådets modsatte fløj må især SF og Enhedslisten være bekymret over Alternativets goddag til lokalpolitik i Syddjurs. Ved Folketingsvalget i 2015 fik Alternativet fine stemmetal på især Mols, og sammenholdt med den ny bevægelses fremmarch på landsplan risikerer det at ramme opbakningen til de to røde partier i Syddjurs Byråd.

SF er også presset af Socialdemokratiet. De seks socialdemokrater i Syddjurs Byråd er i gang med en flirt med Venstre, som SF'erne ellers har kørt parløb med i talrige sager. Socialdemokratiets ny kurs kom eksempelvis til udtryk, da Venstre og Socialdemokratiet i august sidste år fremsatte et forslag om at lave et udvalg med fokus på mere borgerinddragelse. Den idé var ikke populær hos SF, men partiet endte med at komme i mindretal i byrådssalen - stemt ned af blandt andre socialdemokraterne og Venstre.

Samtidig kan socialdemokraterne i Syddjurs håbe, at meningsmålingers spådomme om fremgang til partiet i Folketinget smitter af lokalt.

SF's succes afhænger i høj grad af spidskandidaten Kirstine Bille. Hendes personlige stemmetal har tidligere været guld værd, og opbakningen til den driftssikre og ligefremme politiker fra Balle kan vise sig at være stort set uafhængig af socialdemokratisk strategi, Alternativets indmarch og med- eller modvind i nationale meningsmålinger.

Vindretningerne ved efterårets byrådsvalg i Syddjurs er kun lige begyndt at tage form.

Venstre, de konservative, Liberal Alliance og Borgerlisten Syddjurs slås allerede om de blå vælgere, og nu får flokken selskab af Nye Borgerlige.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Annonce