Annonce
Østjylland

Anarkiet hersker: Flere lokale restaurationer har ingen overenskomst

Café Saltbøssen i Mariager Saltcenter er blandt de restaurationer i Mariager, der ifølge 3F ikke har tegnet overenskomst for sine ansatte. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Det er ikke kun Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti, der har valgt at drive restauration i Mariager uden at tegne en overenskomst for sine medarbejdere. Det faktum gør sig ifølge 3F gældende for flere af byens madsteder.

Annonce

Mariager: Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, har i de seneste dage været under skarp beskydning af fagforbundet 3F og andre partiers beskæftigelsesordførere i Folketinget. Årsagen til furoren er, at den 61-årige politiker har afvist at tegne overenskomst med forbundet for sine to medarbejdere på bodegaen A'Porta i Mariager.

Men ser man bort fra Kim Christiansens status som landspolitiker, så er forholdene på A'Porta ikke noget særsyn i Mariager. Faktisk er det tilfældet for flere af byens restaurationer, at man ikke har tegnet overenskomst for de ansatte. Det fremgår af hjemmesiden okforhold.dk, hvor man som forbruger kan tjekke, hvilke restaurationer der ifølge 3F har det, de kalder "ordnede forhold".

Ifølge hjemmesiden har kun to ud af seks restaurationer i Mariager indgået en overenskomst med 3F, som er det fagforbund, der som udgangspunkt tegner overenskomster for ansatte på restauranter.

De to virksomheder, der har fået tomlen op af 3F, er Restaurant Landgangen og Svanen. Til gengæld figurerer hverken A'Porta, Hotel Postgaarden, Torvets Pizza og Grillhouse, Café Saltbøssen eller Havnens Grill & Pølsebod på fagforbundets positivliste.

De sommermedarbejdere, jeg har, er her jo unge mennesker, der får SU, og som så tjener lidt ekstra ved siden af ved at arbejde for mig. Jeg tror ikke, de spekulerer så meget over pensionsopsparinger.

Lone Serup, indehaver af Havnens Grill & Pølsebod

Så mange ansatte er tilknyttet Mariagers restaurationer

Her kan du se, hvor mange ansatte, der ifølge CVR-registret var tilknyttet de forskellige restaurationer i Mariager i 2. kvartal af 2017. Bemærk, at oversigten ikke siger noget om, hvorvidt der er tale om fuldtidsansatte eller deltidsansatte medarbejdere.A'Porta: 5-9 medarbejdere

Torvets Pizza og Grillhouse: 5-9 medarbejdere

Restaurant Landgangen: 10-19 medarbejdere

Svanen: 10-19 medarbejdere

Havnens Grill & Pølsebod: 20-49 medarbejdere

Cafe Saltbøssen: 5-9 medarbejdere (OBS: Nyeste tal fra Café Saltbøssen er fra 1. kvartal af 2017 og dermed inden højsæsonens begyndelse).

Kilde: CVR.dk

Annonce

Krifa tilbyder fleksibilitet

Hotel Postgaardens indehaver, Tommy Skjødt, fortæller imidlertid, at han har tegnet overenskomst for sine ansatte. Dette er blot sket igennem Kristelig Fagbevægelse (bedre kendt som Krifa), som tilhører gruppen af "gule fagforeninger", og derfor figurerer restauranten ikke på 3F's liste.

- Jeg har været i cateringbranchen i mange år, og jeg har i al den tid haft et rigtig godt samarbejde med Krifa. Jeg synes, der er noget fleksibilitet i deres overenskomst, som gør det lettere at drive den type virksomhed, som jeg driver, siger Tommy Skjødt og afslører, at han gennem årene har haft flere sammenstød med 3F.

- Vi lever i en branche, hvor vi skal have hverdagen til at gå op og have muligheden for at have midlertidige ansættelser højsæsonen, hvor der er er ekstra travlt, og den mulighed giver Krifa i højere grad end 3F, synes jeg, siger han.

Annonce

Unge og pensionsopsparinger

Når en virksomhed indgår en overenskomstaftale med et fagforbund, betyder det, at der opsættes nogle rammer for de ansattes løn- og arbejdsvilkår. De fleste overenskomster har således regler om mindsteløn overarbejdsbetaling, genetillæg for eksempelvis aften- eller nattearbejde, feriefridage og pension, så den ansatte ikke selv behøver at forhandle det hele hjem selv.

Men selv om Havnens Grill & Pølsebod ifølge CVR-registret havde et sted mellem 20 og 49 ansatte tilknyttet i 2. kvartal i 2017, har stedets indehaver Lone Serup aldrig rigtig overvejet at tegne en overenskomst for sine medarbejdere.

- Næh, det har jeg faktisk ikke. Lige nu er vi bare mig og en medarbejder, der er i virksomhedspraktik. Det er kun om sommeren, vi har en fast grundstamme af ungarbejdere, som kommer ind og får nogle vagter, siger hun.

Hun fortæller desuden, at overenskomster efter hendes mening lader til at være mere til besvær end til gavn.

- Når man har overenskomster, så indebærer det en hel del ekstra forpligtelser, og det har jeg valgt fra. De sommermedarbejdere, jeg har, er her jo unge mennesker, der får SU, og som så tjener lidt ekstra ved siden af ved at arbejde for mig. Jeg tror ikke, de spekulerer så meget over pensionsopsparinger, forklarer hun.

Randers Amtsavis har i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel også forsøgt at få kontakt til Henrik Skou Nielsen fra Café Saltbøssen i Mariager Saltcenter, som heller ikke har tegnet overenskomst. Det er imidlertid ikke lykkedes at få fat i ham inden publiceringstidspunktet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Annonce