Annonce
Østjylland

Ane fra Vivild sender sine læsere på en eventyrlig skattejagt

<p>Ane glæder sig over sin nye udgivelse, der har været omkring tre år undervejs, før den gik i trykken. Foto: John Pedersen</p>

»Jagten på Nøglerne« er en moderne billedbog men med dyb respekt for eventyret og med sans for detaljerne.

For Ane Fur Øhrberg i Vivild blev en drøm til virkelighed, da hun tre år efter, at hun satte sin første streg på papiret, endelig kunne råbe ud: »Hurra, min bog er blevet udgivet«.

Annonce
»Jagten på Nøglerne« er en fantastisk flot og helt igennem eventyrlig moderne billedbog med masser af detaljer på hver eneste side. Foto: John Pedersen

Det lille eventyr med den rette happy-end handler om den skønne billedbog »Jagten på Nøglerne«, som Ane selv kalder for »en eventyrlig kigge-finde bog«.

Ane Fur Øhrberg er uddannet på kunstskoler, kurser i animationskunst og som lærer i sløjd og billedkunst.

I dag underviser hun i kreative fag og driver sin egen lille kreative virksomhed hjemme fra privaten i Vivild.

I bogen »Jagten på Nøglerne« møder man 12 alfer, der bor i eventyrriget Oldenrig og hersker over hver sit område.

Hvert år mødes de kongelige alfer i Oldenrigs Venskabs-sale for at feste og knytte venskaber, så freden i riget bevares. Venskabssalene er låst med tolv nøgler, og hver enkelt alf vogter over sin nøgle.

Bogen handler om, at dette år er freden truet, for alferne har gemt deres nøgler så godt, at de ikke kan finde dem igen.

Det er så læserens opgave at få fat i nøglerne ved at finde ting på de detaljerige sider.

»Jeg startede oprindeligt med at ville lave en historie og finde-bog, som passede til spillekortenes billedkort. Jeg har altid været vild med spillekort og har brugt billedkortene til legetøj som barn. Derfor startede det oprindeligt med at være en finde-bog med tilhørende kortspil«, fortæller Ane Fur Øhrberg.

Men forlaget mente ikke, at det var en god idé med et »løst« kortspil til bogen. Derfor gik hun i samarbejde med en redaktør på Turbineforlaget for at få bogen til at passe bedre til udgivelse.

»Det var en spændende proces at arbejde med en redaktør, som kan se tingene mere udefra. Jeg sidder jo med næsen langt nede i tegningerne og teksten, og kan derfor godt blive lidt for »nærsynet« til at se det oppefra«.

At få udgivet en bog er en meget langsommelig proces.

Ane Fur Øhrberg startede på bogen for omkring tre år siden med at tegne de første skitser og snakke ideer med familien. Især hendes store drenge, som har gode ideer inden for fantasy.

»Jeg tror ikke, at folk ved, hvor svær og langsommelig en proces, det er, at få udgivet og at nå frem til den færdige bog. Men derfor bliver det færdige resultatet på den måde også endnu vildere for mig at se«.

Ane Fur Øhrberg håber, at børnene kan mærke glæden for eventyret, når de griber hendes bog.

At de vil fordybe sig og nyde bogens univers, som de jo bliver en del af. Hun håber også, at de får et lille univers, hvor de selv kan tænke - og lege videre i.

»Jeg håber samtidigt, at børnene skærper deres fordybelsesevne på en hyggelig og spændende måde med de detaljerede billeder. Og måske kan glæden ved finde-bøger som genre også nå en ældre målgruppe ved denne nytænkning af findebogen, som jo normalt er for en yngre målgruppe. Genren er ikke super højagtet, men de er ofte meget populære hos børnene, og det forstår jeg godt. Det er lidt som både skattejagt og rollespil. Og jeg har virkelig bestræbt mig på at lave et univers, hvor historien i selv »finderiet« også vægter højt.

Ane Fur Øhrberg fortæller, at hun selv som barn brugte langt tid på at kigge på illustrationer og »Jagten på Nøglerne« er netop propfyldt med detaljer.

Der er rig mulighed for samtale om illustrationerne.

»Jeg har fået meget ros for, at tegningerne er smukke og indbyder til, at man fortæller fantasifulde historier og eventyr. Det er jo dejligt, at andre kan se værdien af det, jeg sidder og roder med. Jeg håber virkeligt, at folk vil tage godt imod min bog«.

Ane Fur Øhrberg er meget bevidst om, at hendes bog på mange måde adskiller sig fra meget af det, som ellers henvender sig til tidens børn, hvor det er in at tegne minimalistisk og gerne med ganske få farver.

»Men det er ikke lige mig. Man kan nok sige at det er folkeeventyr blandet med en portion fantasy«.

Bogen vrimler fra første til sidste side med alfer, prinsessekroner, enhjørninger, drager og skatte - og ikke mindst nogle skønne tegninger af ræve og egern.

På hvert opslag er der en række ting, man skal finde på den fine og detaljerede illustration.

Bagerst i bogen findes en oversigt, så utålmodige forældre kan få hjælp til at finde nogle af tingene i den herlige skattejagt i kigge-finde bogen, man selv kan finde rundt i, når man er fem-seks år gammel.

Er man yngre, skal man nok have lidt hjælp af en voksen. Men så er bogen også helt oplagt et emne til fælles fordybelse og garant for en udfordrende rejse ind i en eventyr-verden i jagten på nøglerne.

Læs mere på

http:/anefurohrberg.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kirkegårdsleder: Det koster 100.000 kroner at rense skændede gravsten

Randers

Israels ambassadør kommer til Randers: - Det er meget bekymrende og trist

Kultur For abonnenter

Randers-præst: Hærværk mod den jødiske kirkegård gør ondt ind i sjælen

Annonce