Annonce
Randers

Anmeldelse: Teatergruppe vender tingene lidt på hovedet i disse valgkamptider

Teatergruppen Teatergrad spillede forestillingen "Demokrati" i byrådssalen, hvor politikerne plejer at føre ordet. Her er det Rolf Hansen i aktion. Foto: Lars Rasborg

"Gi' demokratiet en hånd med. Der er brug for det". Sådan lyder opfordringen fra teatergruppen Teatergrad, der i disse valgkamptider vender tingene lidt på hovedet og trækker moralske aspekter ind i vælgermøllen. Forestillingen udspillede sig i byrådssalen, hvor politikerne sædvanligvis har ordet.

Randers: I en tid, hvor luften er tyk af urealistiske politikerløfter og urimelige borgerkrav, er det forfriskende at opleve teatergruppen Teatergrads bud på et stykke teater om demokrati, der naturligvis bærer titlen "Demokrati".

Stor teaterkunst er det bestemt ikke. Men budskabet retfærdiggør udførelsen, selv om man føler sig hensat til 70'ernes debatteater, hvor samfundet blev sat til evig debat. Hvor der var snak, snak og snak.

Der er også megen snak i Teatergrads "Demokrati"-forestilling, hvor vi på god 70'er-maner bliver inddraget i handlingen. Vi havde forlods fået røde og grønne stemmekort stukket i hånden, inden vi gik ind i den gamle byrådssal. Vi stemte for og imod aktiv dødshjælp. Vi blev kommanderet op at stå for at svare på, om vi nogensinde har læst et partis partiprogram, hvad der ikke var ret mange, der havde ved mandagens første forestilling. Vi blev inddelt i grupper, der skulle diskutere den omstridte skolestruktur i Randers Kommune. Om vi ville lukke flere skoler, bevare status quo eller rulle skolepolitikken tilbage til før det lokale ragnarok for alvor startede. Vi tog stilling til, om vi ville gi' vores ret til at stemme til en anden. Vi lyttede til små rollespil om det at være dansk, om at være flygtning.

At være dansk er en følelse. Det er den, der binder os sammen, hedder det i stykket, hvor pegefingeren straks ryger i vejret med tilføjelsen "Men det er farligt, når det grænser til sindelagskontrol". Ja, bestem da.

Teater Teatergrad

Københavnsk teater, der kalder sig hele Danmarks teater og bærer underteksten "Dit byrum. Dit teater".

Har eksisteret i tre år.

Har ikke egen teatersal, men opfører sine forestillinger på steder, der knytter sig til forestillingens tematik.

P. t. på landsturne med "Demokrati", der spilles i kommunernes byrådssale.

Medvirkende: Rolf Hansen, Sandra Yi Sencindiver, Jacob Teglgaard og Signe Kærup Dahl.

Forestillingen blev spillet i byrådssalen på Randers Rådhus mandag 13. november.

Arrangør: Randers Egnsteater.

Godsnathistorien om Robin Hood blev til et spørgsmål om frihedshelt eller røver, socialist eller liberalist med Jacob Teglgaard og Signe Kærup Dahl i ringen. Foto. Lars Rasborg

En lille elite bestemmer

Og på bedste skolemesterstil kørte de fire skuespillere med klatten og stillede spørgsmålstegn ved det positive i den høje valgdeltagelse, som Danmark kan præstere, når det er en lille elite, der bestemmer over os alle sammen.

- Vi har en elite, der intet har til fælles med resten af befolkningen. De sidder i samme bestyrelser. De har allesammen læst enten jura eller statskundskab, lød det med slet skjult adresse til Folketingets sammensætning.

Videre hed det, at demokratiet trænger til en seriøs overhaling, når vælgere kan vælge en mand som Trump, hvilket vi da også er mange, der har undret os såre over.

Derfor blev der til slut sat ind med opfordring til at kæmpe for de frihedsrettigheder, vi har i et demokrati.

Og her er vi så inde ved kernen af det hele. Nemlig at det er farligt, hvis vi tager demokrati for givet. Hvis vi kun stiller krav uden selv at yde.

Derfor havde vi også, før forestillingen blev blæst i gang, fået udleveret en lille seddel, hvor vi på den ene side skulle skrive vore ønsker for Randers - på den anden hvad vi selv vil bidrage med. Sedlerne blev sluttelig samlet til en krans eller anderledes borgmesterkæde, som overdrages til Randers' borgmester i næste valgperiode.

Som Kennedy sagde

Et tankevækkende greb med mere substans end den klimakamp-aftale, som en af de medvirkende, Jacob Teglgaard, indgik med aftenens publikum. Håndslaget betyder indførelse af to ugentlige kødløse dage i de små hjem, nul indkøbsposer i plast og nedsættelse af strømforbruget.

Tja. Det er der jo nok ikke alle, der alligevel holder. Men Jacobs klimakamp kører videre på Facebook med flere hundrede følgere, fortalte han.

Her var det, at kæden sprang af, og det hele blev lige lovlig patetisk.

Derimod skal Teatergrad have stor credit for den moralske opsang, deres forestilling også indeholder. Det giver stof til eftertanke at gi' demokratiet et kraftigt eftersyn, herunder et par lussinger til vores mangel på samfundssind.

Pludselig kom man til at tænke på J. F. Kennedys tale, da han blev indsat som USAs præsident 20. januar 1961. Noget af det, som er gået over i lærebøgerne harmonerer godt med Teastergrads intentioner med "Demokrati", nemlig den berømte sætning: "Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit land".

Den sætning kan sagtens omskrives til kommunale forhold - i Randers. Og så giver det god mening, det hele - at se en teaterforestilling uden dramatik.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Mathias Nielsen analyserer Horsens: De står for det samme som altid

Annonce