Annonce
Østjylland

Anna er stolt for første gang i 10 år

En stor del af Anna Dyhrs debutroman Købekælling er skrevet i haven foran drivhuset. Her er der ro, frisk luft og stadig tæt på køkkenet og friske forsyninger. Foto: Pernille Skjøtt Danielsen

Købekælling er titlen på Anna Dyhrs nye debutroman. Hun har de sidste 10 år skrevet godt 30 romaner, men Købekælling er noget ganske særligt for den unge forfatter. Det er den første af hendes værker, der gør hende stolt.

MØRKE: I et lille hjørne på førstesal i huset i Mørke har 26-årige Anna Dyhr indrettet sig en lille hule af et kontor.

Bøger, mapper og løse papirer fylder i reolerne, som skærmer af fra det, som ellers fungerer som soveværelse. Udover en masse papirer fyldt med ord og bogstaver er der et lille skrivebord og et hjørne til Stella - Annas hund - der ofte er med på sidelinjen, når hun sætter sig til at skrive.

For godt et års tid siden satte Anna det sidste punktum i sin debutroman Købekælling, der udkom 8. marts. En roman, der har en særlig betydning for den unge forfatter.

- Arbejdet med Købekælling har været en del af mit liv så længe efterhånden. I 10 år har jeg skrevet og prøvet at finde min egen vej, og med Købekælling føler jeg, at jeg for første gang er stolt og glad over et værk, og det er virkelig fedt. Det har jeg ikke følt før, siger Anna, der endnu ikke har læst sin roman, selvom hun for en måned siden modtog den med posten.

- Jeg tør ikke læse den. Hvis jeg finder en fejl, for helvede. Jeg kan ikke lave noget om mere, så på den måde har jeg et svært forhold til den. Også fordi jeg har arbejdet så meget på den, og så pludselig er den der. Det er jo mig, der har skabt den fra scratch. Nu skal den ud og vurderes af folk. Det er så vildt og virkelig svært at forstå, siger hun.

Jeg tør ikke læse den. Hvis jeg finder en fejl, for helvede. Jeg kan ikke lave noget om mere, så på den måde har jeg et svært forhold til den. Også fordi jeg har arbejdet så meget på den, og så pludselig er den der. Det er jo mig, der har skabt den fra scratch. Nu skal den ud og vurderes af folk. Det er så vildt og virkelig svært at forstå.

Anna Dyhr, forfatter

Blå bog om Anna Dyhr

Anna Dyhr er fra 1990 og er født i Haderslev.Hun er opvokset ved Aarhus og nu bosat i Mørke på Djursland.

Udover en afsluttet niende klasses eksamen, har Anna Dyhr ingen videregående uddannelse. Dog har hun været på en del skrivekurser igennem tiden.

Hun begyndte at skrive romaner allerede som 16-årig.

Anna skriver skønlitteratur og udgives ved Forlaget Jensen og Dalgaard.

Købekælling er et feministisk kampråb, som handler om jeg-fortælleren, der er blevet komprimeret, puttet i boks og lagt låg på. Hovedpersonen bryder boksen, definerer verden på ny, men har tillagt sig den underminerende adfærd og ender med at underkende andre.

"Jeg har skrevet bogen på en energi, jeg blev gennemsyret af, da jeg læste Henrik Ibsens Dukkehjem," siger Anna, der altid skriver sine udkast til sine romaner i hånden. Foto: Pernille Skjøtt Danielsen
Annonce

Skriver i hånden

Ligesom med alle de andre romaner har Anna skrevet første udkast til Købekælling i hånden. Løse ark, små notater og lapper på diverse sedler er kommet til i løbet af processen, og det er også dét, der kendetegner Annas skrivemåde.

- Der er noget charmerende ved at skrive i hånden og kunne se, at bunken med papirer vokser. Derudover kommer der en unødvendig larm, når man skriver på computeren, fortæller Anna.

Et af yndlingsstederne, når Anna sætter sig ned for at fordybe sig i sine skriverier, er foran det hjemmelavede drivhus i haven. Når først blok og penalhus er fundet frem, kan hun godt sidde det meste af en dag fordybet i sine fiktive universer - som hun elsker at befinde sig i.

- Det er svært at leve af at skrive, men det betyder nok for mig til, at jeg vil give afkald på andet. Så må jeg leve sparsomt, hvis pengene er få, siger Anna, der for godt syv år siden bestemte sig for, at det er forfatterskabet, hun vil.

- Jeg ved, det er svært udelukkende at leve som fuldtidsforfatter, men jeg tror på, at hvis man kæmper for noget og dygtiggør sig, så kan man gøre det. Jeg elsker at skrive, og jeg føler, at det sætter nogle rammer om mit liv, som jeg har brug for. Det definerer mig som person, siger Anna.

Dog har Anna ofte mødt en vis skepsis fra folk, når hun fortæller omverdenen om hendes forfatter-fremtidsplaner.

- Jeg møder til tider fordomme om, at en fremtid og karriere som forfatter er umuligt. Jeg synes, det er trist, da det også er at underkende forfattere eller kunstnere generelt, som om vi ikke byder ind med noget. Det synes jeg virkelig, at vi gør, siger Anna, der nu i den kommende tid byder ind med romanen Købekælling.

- Det er underligt, at Købekælling nu er et færdigt produkt, som jeg ikke kan lave om på. Det er især det, der trigger min hjerne. Nu skal teksten i bogen arbejde for sig selv, og folk skal selv læse den og sige, hvad de synes. Det er ret intimiderende og uhyggeligt men samtidig også virkelig fedt, siger Anna.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce