Annonce
Randers

Anne går imod racismen: Nazister er uvelkomne i Randers

Medlemmer af Randers mod Racisme opsatte mandag et banner med ordlyden ”Stop racisme!” på selvsamme mur som deres modstandere. Privatfoto
Facebook-gruppen Randers mod Racisme holdt i aftes møde i Randers Nord. Blandt andet hængningen af en dukke ved Føtex havde trukket godt 20 personer til.

Randers: Anne Helligsøe er 24 år. Hun er medlem af gruppen Randers mod Racisme. Første gang, hun taler med avisen, er hun lidt betænkelig ved at få sit efternavn frem. Hun mener, at hun risikerer, at folk fra den nynazistiske bevægelse Nordfront kommer efter hende.

Anden gang, senere på dagen, er hun afklaret.

- Jeg er tryg nok nu. Jeg ved, hvad jeg går ind til. Der er en masse mennesker, der bakker op om mig, blandt andet min familie, siger Anne Helligsøe.

Siden gruppen Randers mod Racisme holdt sit første møde 28. maj, er antallet af medlemmer på Facebook vokset til 276 medlemmer.

I aftes havde Randers mod Racisme indkaldt til sit andet medlemsmøde på Glentevej i Randers Nord. Godt 20 personer var mødt op for at bakke op om budskabet om nej til racisme og ja til mangfoldighed.

Annonce
Anne Helligsøe blev bakket op af sin far Kim Helligsøe, der tilbage i 1980'erne deltog i anti-nazistiske demonstrationer i Randers. Foto: Ivan Freund

Ikke-voldelige tiltag

Blandt de fremmødte var Annes far, Kim Helligsøe, der står 100 procent bag sin datter.

- Jeg synes, det er utroligt vigtigt at stå frem imod racismens grimme fjæs. I 1930'erne var det jøderne, der blev lagt for had. I dag er det muslimerne. Men det skal ske med ikke-voldelige tiltag. Det er vigtigt, at det foregår uden vold. Ellers er det bare vand på nazisternes mølle, siger Kim Helligsøe.

Mødet i aftes havde en vis bevågenhed, især på grund af den hændelse, som i pinsen chokerede mange randrusianere, da en bagbundet, hængt dukke pludselig hang og dinglede i en galge fra Føtex's tag.

En politipatrulje pillede dukken ned 2. pinsedag over middag. Siden har episoden afstedkommet mange kommentarer på Randers mod Racisme's Facebook-side.

Dukken var forsynet med skilt med teksten: "Stop masseindvandringen. Jeg tog til Danmark og begik overfaldsvoldtægt mod hvide kvinder, så nu hænger jeg her som fortjent."

Ikke lang tid efter kunne man Den Nordiske Modstandsbevægelses hjemmeside læse, at bevægelsen havde været i kontakt med nationalsocialistiske aktivister, som havde hængt dukken op.

Modreaktion

- Vi kan se, at Nordfront i en periode har har hængt bannere op flere steder i Randers. Det er ikke okay. Der er ikke velkomne. Vi er opstået som en slags modreaktion til, at de er kommet til Randers, siger Anne Helligsøe og tilføjer:

- Vi er imod racister og nazister, folk som går imod mangfoldighed og sammenhold i samfundet.

Anne Helligsøe fortæller, at Randers mod Racisme ikke har nogen formand, men at beslutningerne i gruppen bliver taget i fællesskab.

- Men vi er et par stykker, der gerne vil udtale os. Jo flere vi er, jo mere bliver budskabet spredt, fortæller Anne Helligsøe, der tidligere har været politisk aktiv i Socialistisk UngdomsFront (SUF), lige som hun var aktiv under valgkampen for Enhedslisten.

- Alle er velkomne i gruppen. Der er ingen aldersbegrænsning, og alle partier kan være med, så længe de er imod racisme. Vores formål er at bekæmpe racismen i hverdagen og sætte fokus på, hvor meget racisme der er i vores by. Vi synes, at det skræmmende, at Stram Kurs har fået så mange stemmer ved folketingsvalget, siger Anne Helligsøe, der spår, at Randers mod Racisme kommer til at sætte sit præg på byen denne sommer med sommerfester og små happenings.

Det var blandt andet det, de fremmødte skulle tale om i aftes.

Medlemmer af Randers mod Racisme opsatte mandag aften et banner med ordlyden ”Stop racisme!” på selvsamme mur som deres modstandere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce