Annonce
Randers

Antallet af indbrud falder på landsplan - bare ikke i Randers og resten af Østjylland

Antallet af indbrud på landsplan er faldet med 16 procent i årets første kvartal sammenlignet med samme periode sidste år. I Randers og det meste af Østjylland er den tendens dog ikke slået igennem. Genrefoto: Lars Rievers/Scanpix
Kun én kommune i Østjyllands politikreds har oplevet et fald i antallet af indbrud i årets første kvartal sammenlignet med samme periode sidste år. Dét på trods af, at antallet af indbrud er faldet med 16 procent på landsplan. Det giver panderynker hos politiinspektør Martin Løye, som forsikrer, at politiet gør mange ting for at imødegå indbrud.
Annonce

Randers: I 2019 havde Danmark det laveste antal indbrud i mere end tredive år, og tendensen med færre indbrud er fortsat ind i 2020, hvor der i første kvartal er sket et fald på 16 procent i antallet af indbrud sammenlignet med samme periode sidste år.

Det oplyser Bo Trygt, som TrygFonden, Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Tendensen er dog ikke kommet til de lokale kommuner. I Randers og Norddjurs er der sket en lille stigning i indbrud, mens antallet i første kvartal er mere end fordoblet i Favrskov Kommune.

I hele Østjyllands Politikreds er det faktisk kun Syddjurs Kommune, som har oplevet et fald i indbrud, selvom antallet altså er faldet på landsplan.

- Det er klart, at det giver os lidt panderynker, at vi ser en modsat tendens. Jeg ved ikke, hvorfor det er tilfældet: om vi er overrepræsenteret af omrejsende kriminelle i området eller kriminelle, som lige interesserer sig for indbrud, siger Martin Løye, politiinspektør i Østjyllands Politi.

- Vores ambition er selvfølgelig at komme meget længere ned (i antallet af indbrud, red.). Vi gør os virkelig umage og gør mange ting for at imødegå indbrud i privat beboelse, virksomheder og andre steder, men vi bestemmer jo ikke tid og sted, tilføjer politiinspektøren.

Fem gode råd til at undgå indbrud

Bo Trygt har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet fem råd mod indbrud:
  1. Vær en god nabohjælper (for eksempel ved at downloade Nabohjælps app)
  2. Tænd lys ude og trim hækken
  3. Gør det svært at bryde ind
  4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  5. Ring 114 ved mistanke om indbrud

Kilde: Bo Trygt

Annonce

Undersøger årsager

Statistikken for første kvartal bærer særligt præg af, at der i uge 6 og 7 omkring vinterferien var forholdsvis flere indbrud i politikredsen. Det analyserer man stadig på, fortæller Martin Løye.

Der bliver generelt hele tiden holdt øje med udviklingen på området i forsøget på at være på forkant med de kriminelle eller som minimum lige i hælene på dem.

- Vi monitorerer det her på daglig basis. Når vi ser en stigning i bestemte områder, kigger vi på, hvad årsagerne kan være: for eksempel om det er nogle af vores kendte kriminelle, som er blevet løsladt, eller om det tyder på omrejsende kriminelle. Og så kører vi jo offensiv patruljering på de steder, som er indbrudsramte, forklarer Martin Løye.

- Vi forsøger også at forudse, hvad der kan være eftertragtet. Økonomien er jo drivkraften i berigelseskriminalitet, og der er forskellige trends i forhold til, hvad tyveknægtene går efter. Så vi kigger på valg af modus (metode for indbrud, red.) og valg af tyvekoster for at indrette vores indsatser, tilføjer han.

Annonce

Flere uhindrede indbrud

Og så har politiinspektøren en venlig opfordring til de lokale borgere, som tænker, at der da ikke sker nogle indbrud, når man nu alligevel er ekstra meget på matriklen på grund af coronavirussen.

- Vi har set en tendens til, at der har været en del indbrud med uhindret adgang i den her coronaperiode. Det kan godt indikere, at man er knap så påpasselig. Alle ved jo, at rigtig mange er hjemme nu her, så man glemmer måske at få låst og lukket, hvis man lige skal noget.

- Det er jo stadig kriminelle derude, så det er vigtigt at gardere sig og passe på. Der er for eksempel ingen grund til at lade døren stå åben, hvis man er i haven på den anden side af huset. Det tager typisk ikke ret lang tid at lave et indbrud, og det er et smadderærgerligt at få sådan et ubehageligt besøg, når man selv kan gøre meget for at gardere sig, siger Martin Løye.

Indbrudsstatistik

Indbrud i første kvartal fordelt på kommuner:

Kommune Indbrud 1. kvartal 2018 Indbrud 1. kvartal 2019 Indbrud 1. kvartal 2020
Favrskov 57 26

56

Norddjurs 22 26 33
Randers 91 113 116
Odder 36 15 30
Samsø 0 0 2
Silkeborg 144 63 116
Skanderborg 101 60 104
Syddjurs 46 52 43
Aarhus 461 310 403

Indbrud i private hjem i første kvartal 2018-2020 på landsplan:

1. kvartal 2018 1. kvartal 2019 1. kvartal 2020
Antal indbrud 6.783 6.542 5.496
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce