Annonce
Erhverv

APM-terminal trodser krisen: Eksporten fra Aarhus steg eksplosivt i første kvartal

- Trods coronaen har vi set en stærk vækst på eksporten fra især jyske virksomheder på 15 procent, mens eksporten af kølecontainere - det vil sige fødevarer - er steget med hele 25 procent, forklarer Dennis Olesen, chef for APM Nordic Terminals i Aarhus. Foto: Axel Schütt
Jyske virksomheder især inden for fødevareindustrien havde fuld fart på eksporten i årets første tre måneder. Det fortæller Dennis Olesen, direktør for APM Terminals Nordic, som blandt andet tæller terminalen i Aarhus, der håndterede 25 procent flere kølecontainere i januar-marts 2020 sammenlignet med samme periode sidste år.

AARHUS: Et af verdens største skibe - triple-e skibet Mærsk Mckinney-Møller - ligger ved kajen på Østhavnen i Aarhus, mens kæmpekraner håndterer lasten på op mod 19.000 containere.

Så mange er ikke med ombord til rutens sidste stop, men netop på APM Terminalen i Aarhus er travlheden usædvanlig stor. Corona eller ej.

For mens A.P. Møllers Mærsks administrerende direktør Søren Skou midt i maj fremlagde regnskab for første kvartal i den verdensomspændende shipping- og logistikkoncern og noterede sig en lille vækst i omsætningen sammenlignet med samme periode sidste år - fra 65,56 til 65,78 mia. kroner - så har det været anderledes fart på aktiviteterne i Danmarks største containerhavn.

- Trods coronaen har vi set en stærk vækst på eksporten fra især jyske virksomheder på 15 procent, mens eksporten af kølecontainere - det vil sige fødevarer - er steget med hele 25 procent, forklarer Dennis Olesen, som siden årsskiftet har været chef for APM Nordic Terminals, der tæller terminalerne i Aarhus og Göteborg.

Bedre start på det nye job kunne han ikke have ønsket sig, selv om han gerne havde været afstandsmarkeringen i gulvet på hjørnekontoret foruden.

300.000 løft om året

APM Terminalen i Aarhus beskæftiger lidt over 200 ansatte og foretager 300.000 containerløft om året.

På den anden side af Kattegat er kapaciteten oppe på 400.000 årlige løft, så samlet set har Dennis Olesen p.t. ansvar for håndteringen af 700.000 containere. Årsagen til sammenlægningen af Mærsks to terminaler i Danmark og Sverige begrunder direktøren med synergier og bedre service til kunderne.

Dennis Olesen tilføjer, at der også har været fart på terminalen i Göteborg i årets første kvartal.

- Det er da en overraskelse for os, at det er gået så stærkt fremad, som det er, og det er svært at pege på en lokal forklaring. Det kan både hænge sammen med, hvordan landenes økonomier er sat op, og så har vi selvfølgelig mange virksomheder for eksempel inden for fødevareindustrien, som er kendt for at levere høj kvalitet, siger Dennis Olesen.

Mens andre APM-terminaler oplever en masse kunder, som ønsker at sænke farten med længere leveringstid eller opbevaring af godset, så har det i samme grad ikke været tilfældet i Aarhus. Tværtimod.

Annonce

Lokal vækst - globalt fald

Spørgsmålet er nu, hvordan andet kvartal lander?

Efterspørgslen er kraftigt påvirket af pandemien, og administrerende direktør Søren Skou forventer i andet kvartal et samlet fald i volumen hos A.P. Møller Mærsk i størrelsesordenen 20-25 procent. Også her bliver det tilsyneladende anderledes i Aarhus.

- Andet kvartal ser stadig rimeligt ud hos os, og jeg håber ikke at jinxe (forbande, red.) det, for det er meget usikkert at forsøge at forudsige noget, der ligger mere end fire-seks uger frem i tiden, fortæller Dennis Olesen og fortsætter:

- De store kurver for udbud og efterspørgsel er røget ud af synkroniseringen og vil formentlig være det resten af året. Kina lukkede ned fra begyndelse af februar, mens Europa fulgte efter midt i marts, og da produktionen kom op at køre igen i Kina, så dykkede efterspørgslen her.

Den usikre fremtid til trods tror direktøren på fortsat vækst:

- Vi vil gerne vokse yderligere, og vi ser også muligheder for det i Aarhus. Samtidig har vi bæredygtighed, digitalisering og effektiviseringer højt på dagsordenen. Lige nu i coronatiden handler meget dog også om at sikre forsyningslinjerne for vores kunder herhjemme.

APM Terminals Nordics har blandt andet sat gang i en aktuel udvidelse med øget køle-kapacitet i Aarhus i form af reefer racks, som skal stå klar til oktober. Præcis et år efter Dennis Olesen blev præsenteret som direktør for terminalerne i Danmark og Sverige og dermed forlod jobbet som global driftschef i APM Terminals med hovedkontor i Haag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce