Annonce
Randers

Arbejdsgivere slås med indviklede regler

Jobpatruljen har netop afsluttet sin årlige to-ugers rundtur blandt randrusianske virksomheder, hvor ungarbejdernes arbejdsforhold bliver sat under lup. Foto: Morten Pape

LO's jobpatrulje endte dog med flest positive oplevelser af unges arbejdsforhold i Randers

RANDERS: Jobpatruljen har netop afsluttet sit årlige service-eftersyn af de arbejdsforhold, der møder unge på jobmarkedet. Og Jan Guldmann fra 3F i Randers er godt tilfreds med sommerens oplevelser.

- Langt de fleste arbejdsgivere passer rigtig godt på deres unge medarbejdere - og nævner faktisk selv, at de ser frem til jobpatruljens årlige besøg, så de kan blive opdateret på de mange regler, der gælder for deres unge ansatte, siger han.

Men selvfølgelig er billedet ikke bare rosenrødt - der er også torne i buketten.

- Og der er mange regler at finde rundt i, når man ansætter helt unge, medgiver Jan Guldmann.

Det drejer sig om fritidsjobbernes alder i forhold til, hvilke maskiner man må betjene, og hvilke opgaver man må udføre - og hvor meget og hvornår man må arbejde. Ligesom det gør en stor forskel, om den unge medarbejder har afsluttet 9. klasse eller ej.

Annonce

Langt de fleste arbejdsgivere passer rigtig godt på deres unge medarbejdere - og nævner faktisk selv, at de ser frem til Jobpatruljens årlige besøg, så de kan blive opdateret på de mange regler, der gælder for deres unge ansatte

Jan Guldmann, næstformand i 3F, Randers

RANDERS: Reglerne er mange for de unge, der er ansat i erhvervslivet. Her er et udpluk:


  • Unge under 18 år, der endnu ikke har afsluttet 9. klasse, må højst arbejde 2 timer på en skoledag og højst 12 timer på en skoleuge.
  • I skoleferien er en arbejdsdag på 8 timer og en arbejdsuge på 35 timer dog i orden.
  • Unge, der har afsluttet 9. klasse, må arbejde op til 8 timer om dagen og 40 timer om ugen - ferie eller ej.
  • Unge under 18 år må ikke møde tidligere end klokken 6 om morgenen.

13 timers arbejdsdag

- I nogle discount-butikker mødte vi unge, der havde haft en arbejdsdag på op til 13 timer, hvilket er en klar overtrædelse af reglerne. Også selv om de unge selv har byttet vagter.

Jan Guldmann er dog godt tilfreds med, at de unge, som jobpatruljen talte med, generelt føler sig godt behandlede - selv om deres viden om blandt andet feriepenge og løn under sygdom nærmest er ikke-eksisterende.

Uanset at reglerne er mange og svære at holde styr på, er det dog vigtigt, at alle spiller efter reglerne, fastslår næstformanden i 3F.

- I mange butikker udfører de unge jo præcis det samme arbejde som deres voksne kollegaer - til den halve løn. Derfor er begrænsningerne i de unges arbejde også en beskyttelse af deres ældre kollegaer, som skal leve af deres 37 timers arbejdsuge, siger han.

Hvert år sker der i Danmark mellem fem og ti alvorlige arbejdsulykker, der involverer unge under 18 år. Ulykker, der resulterer i amputation af fingre eller andre legensdele. Ulykkerne sker typisk, når den unge medarbejder kommer for tæt på maskiner, som de rettelig slet ikke må arbejde med, oplyser 3F i Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];