Annonce
Erhverv

Arbejdsgiverne er vilde med kvinder - men der er alt for få af dem på erhvervsuddannelserne

Kathrine Svane er ambassadør for projektet Boss Ladies, hvor hun vil fremme antallet af kvinder i håndværksfag. Til dagligt arbejder hun med specialdøre og -vinduer på værkstedet i Snaptun hos JH Tømrer og Snedker, hvor hun er lærling. Foto: Morten Pape
Uddannelsen til bygningsmaler adskiller sig markant fra stort set alle andre håndværkeruddannelser ved at have en kønsfordeling tæt på 50/50. En sådan fordeling er ønsketænkning på smede-, tømrer-, mekaniker- og elektrikerneuddannelserne med flere. Her er andelen af kvinder dog stigende, men det går meget langsomt.

Randers: Det går ikke, at alle unge vil på gymnasiet. Vi har brug for, at langt flere vælger en erhvervsuddannelse, hvis ikke industrien og byggeriet i nær fremtid skal stå med fatale problemer med at skaffe de fornødne, kompetente hænder.

Sådan har det lydt fra politikere og ikke mindst arbejdsgiverne i flere år, og selv om der på den baggrund er iværksat flere tiltag, er det endnu ikke lykkedes for alvor at vende udviklingen.

Kigger man på Danmarks Statistiks opgørelse over, hvor mange elever, der over årene har været tilmeldt de forskellige håndværkeruddannelser, springer det i øjnene, hvor få kvinder, som vælger den vej.

Annonce

Uddannelsen til bygningsmaler skiller sig ud ved over de seneste 10 år at have et ikke bare stabilt antal elever, men også at en stort set fifty-fifty fordeling mellem mandlige og kvindelige elever.

Kvinder del af løsningen

Med andre ord kunne manglen på håndværkere i fremtiden formentlig aflyses, hvis man kunne overbevise flere piger om, at en tilværelse som tømrer eller smed var værd at overveje. Amanda Findinge og Helene Jensen, som man kan læse om andetsteds her på siderne er begge gode eksempler på, at piger ikke nødvendigvis har drømmeuddannelsen som førstevalg, når de forlader skolen. At man måske er tilbøjelig til at vælge noget for kvinder mere traditionelt.

De er startet med at uddanne sig til henholdsvis salgsassistent og pædagogisk assistent, men er først blevet rigtig glade efter at have skiftet metier og er blevet elektrikerlærlinge.

Vi mangler rollemodeller, som kan få overbevist flere piger om, at man faktisk godt kan være en rigtig dygtig automekaniker, smed eller tømrer også som pige.

Michael Jacobsen, uddannelseschef, Tradium

Noget tyder også på, at flere og flere piger kan se sig selv som håndværkere. De før nævnte opgørelser fra Danmarks Statistik afslører for flere af håndværkeruddannelserne stigninger på flere hundrede procent over de seneste 10 år, når det gælder antallet at kvindelige elever.

På den lokale erhvervsskole, Tradium i Randers, oplever man ifølge uddannelseschef Michael Jacobsen lignende tendenser.

- Men her skal man huske på, at store procentvise stigninger ikke nødvendigvis betyder mange flere piger i klasserne. En tredobling i antal kvindelige elever betyder for mange af uddannelserne, at der er tre i stedet for én elev, siger Michael Jacobsen.

Annonce

Pigenetværk

Han fortæller videre, at man fra skolens side længe har arbejdet for at få flere piger til at interessere sig for erhvervsuddannelserne, blandt andet gennem brobygger-ordningerne, på uddannelsesmesser med mere.

- Senest har vi oprettet et pigenetværk under STEM, der står for Science, Technology, Engineering and Mathematics. Tanken er her, at pigerne har et forum, hvor de kan udveksle erfaringer samt imødegå følelsen af at være alene på deres respektive uddannelser.

- Vi mangler rollemodeller, som kan få overbevist flere piger om, at man faktisk godt kan være en rigtig dygtig automekaniker, smed eller tømrer også som pige, siger Michael Jacobsen.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce