Annonce
Østjylland

Aros køber kunstværk: Nationalhymner går hånd i hånd

Anri Salas værk på Aros er en otte minutter lang video. Foto: Aros
Albaneren Anri Salas værk kan nu ses på Aros i udstillingen om mytologier.
Annonce

AARHUS: To verdenskendte nationale hymner går hånd i hånd i et nyt værk på kunstmuseet Aros. Det er den franske "La Marseillaise" og socialisternes "L’Internationale".

Aros har nu med forsinkelse fået det nye værk, som er en del af museets store udstilling om mytologier - den albanske kunstner Anri Salas lyd- og videoinstallation "Take Over" fra 2017.

Det århusianske museum har købt værket, som bliver en permanent del af installationsgalleriet i husets kælderetage, niveau 0. Det nåede ikke frem til åbningen af udstillingen.

"Take Over" har erstattet amerikaneren Bill Violas videoværker og kan ses nu. Viola var en af de første soloudstillere på Aros. Hans store værker trak et stort publikum i 2005, året efter musets åbning.

Annonce

Galleri under forandring

Anri Salas værk, der er en del af udstillingen "Mythologies – The Beginning and End of Civilizations", er købt med støtte fra Augustinus Fonden.


Både lyd, lys, fantasi og erindring sættes i sving, når man bevæger sig fra rum til rum.

Overinspektør Lise Pennington, Aros.


- Installationsgalleriet har været under forvandling de seneste år, og med Take Over kommer vi endnu tættere på ambitionen om at omdanne galleriet til at have en mere altomsluttende karakter, hvor både lyd, lys, fantasi og erindring sættes i sving, når man bevæger sig fra rum til rum, siger overinspektør Lise Pennington, Aros, i en pressemeddelelse.

Annonce

Musik siger mere end ord

Anri Sala, der bor i Berlin, er født i 1974 og opvokset under det kommunistiske styre i Albanien. Han har blandt andet studeret på Albanian Academy of Arts fra 1992 til 1996. Som kunstner arbejder han generelt med video og musik og bruger ofte musikken som centralt element i sine værker.

Kunstneren og værket

  • Anri Sala bor i Berlin, er født i 1974 og opvokset under det kommunistiske styre i Albanien.
  • Han arbejder generelt med video og musik og bruger ofte musikken som centralt element i sine værker.
  • "Take Over" er fra 2017 og købt af Aros med støtte fra Augustinus Fonden.

Sala mener, at musik følelsesmæssigt og indholdsmæssigt appellerer bredere og på flere planer end ord. Det omkring otte minutter lange værk "Take Over" er et eksempel på det.

Her markerer Sala koblingen mellem de to nationalhymner "La Marseillaise" og "L’Internationale", og han sætter blandt andet spørgsmålstegn ved forholdet mellem samfund og individ. Værket består af en blanding af klaver og elektronisk musik. En fritstående glasvæg deler galleriet i to, og projektionerne viser sig på begge sider af denne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Beboere savner bussen i Helstrup og Øster Velling: - De har taget vores livsnerve fra os

Annonce