Annoncørbetalt indhold

Ase: Husk feriedage – ellers forsvinder de

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold


”Hold da helt ferie.”

Annonce


Måske udtrykket minder dig om den navnkundige komediefilm fra 1965 med en veloplagt Axel Strøbye i den dominerede hovedrolle som den travle forretningsmand, der drømmer om en dejlig ferie – inden alt går galt.


Men faktisk er opfordringen om at holde ferie ganske aktuelt i forhold til den nye ferielov, som for mange lønmodtagere og arbejdsgivere har været svær at få hold på. Netop nu er det en god idé at tjekke, om der er helt styr på feriedagene – og hvornår de afholdes, hvis man ikke vil risikere, at de går tabt.


Har du endnu ikke holdt samtlige af de 16,64 dage fra miniferieåret 2020, som er optjent i perioden fra den 1. januar 2019 til 31. august 2019, mister du retten til både ferien og feriepengene ved årsskiftet, pointerer jurist Jannik Bjerregaard Nielsen, Juridisk Rådgivning i a-kassen Ase.


”Både arbejdsgivere og lønmodtagere har skulle forholde sig til anderledes ferieperioder og helt nyt princip for, hvordan ferien optjenes og afholdes. Så mange er måske ikke opmærksomme på, at vi lige nu er i en helt speciel situation med nogle overgangsbestemmelser,” siger Jannik Bjerregaard Nielsen.


Den nye ferielov trådte i kraft den 1. september 2020, men inden da var der fra 1. september 2019 en overgangsordning – og det er den, der nu risikerer at koste feriedage, hvis hverken medarbejdere eller arbejdsgivere er tilstrækkelig opmærksomme på reglerne.


”Derfor giver det god mening at gennemgå sit ferieregnskab en ekstra gang og sikre sig, at alle feriedage er afholdt inden 31. december i år – og som arbejdsgiver kan det være en god service at give sine medarbejdere et praj, hvis der er feriedage, som risikerer at gå tabt. Samtidig giver det begge parter mulighed for at få planlagt ferien i perioder, der er mest hensigtsmæssigt”, siger Jannik Bjerregaard Nielsen.


Ferieloven ændrer ikke ved, hvor meget ferie, du har ret til med feriegodtgørelse eller løn, men ferieåret ændres, så det starter den 1. september i stedet for som tidligere 1. maj. Samtidig indføres samtidighedsferie, hvor du optjener og holder ferie i samme ferieår. Før den 1. september 2020 optjente du ferie fra januar til december og holdt ferien fra den 1. maj i det efterfølgende kalenderår – det vil sige, at du holdt forskudt ferie.


Det er nu ændret til, at du kan holde din ferie samtidig med, at du optjener den. For eksempel vil du efter 1 måneds ansættelse have optjent 2,08 feriedage, som du kan holde med det samme i den efterfølgende måned. Du skal altså ikke længere vente til den 1. maj året efter.


Samtidig giver ferieloven som noget nyt mulighed for at holde ferie på forskud – altså kan du holde ferie, selv om du endnu ikke har optjent den. Det kan kun ske efter aftale med din arbejdsgiver. Disse feriedage vil blive modregnet, hvis du fratræder, og du ikke når at optjene dem hos din arbejdsgiver forinden.


Så jo, der er god grund til få styr på feriedagene og holde dem. Inden de går tabt.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.