Annonce
Debat

Aspekter ved plejen af demente

Annonce

Læserbrev: Det er chokerende at se TV-dokumentarerne og den virkelighed, som kan være i plejen af demente, som pårørende får belyst via pressen. Men det er kun facetter af den totale virkelighed. Jeg belyser her vinklen, som kan opstå i forbindelse med bleskift.

Inden man fik en videnskabelig forklaring på demens, kaldte man tilstanden ”at gå i barndom”. Afhængig af demensens styrke svarer dementes funktionsniveau fra aldersgruppen spædbarn til fem års alderen. Mange er på et spædbarns funktionsniveau, i kortere eller længere tid, inden de dør.

Små børn protesterer ofte ved at slå fra sig, når de skal have skiftet ble. Man holder dem nænsomt fast, hvilket er udramatisk, for kroppen er lille og har ikke ret mange kræfter. Mange medarbejdere inden for demensområdet fortæller, at de har fået slag i ansigt, på arme og bryst. Selv om man nænsomt går ind på vedkommendes territorium for at skifte ble.


Situationen bliver umulig. Hvis man fortsætter, er man krænkende. Hvis man stopper, er det omsorgssvigt.


En del af de voksne demente, der har funktionsniveau, der svarer til børn i alderen et til tre år, oplever det som ydmygende og krænkende, når de skal have skiftet ble. Nogle beskytter sig ved at slå fra sig. Kroppens muskulatur har nu voksen styrke, og kan yderligere forstærkes grundet frigørelse af kamphormonet adrenalin. Derfor gør beskyttelses-fægtningerne hænderne hårde.

Medarbejderen står i valget, om man skal stoppe eller fastholde. Hvis man stopper, bliver vedkommende liggende i sin våde ble eller i sin afføring. Ofte falder den demente ikke til ro, selv om man bruger alle mulige beroligende teknikker. Ofte gentager krænkelsesoplevelsen sig, når man prøver igen efter et kvarter eller en halv time. Situationen bliver umulig. Hvis man fortsætter, er man krænkende. Hvis man stopper, er det omsorgssvigt.

Da ovennævnte facetter også er en del af virkeligheden, håber jeg, at man i undersøgelsesfasen også ser på, hvor mange medarbejdere der har været udsat for voldsepisoder. Og at der bliver udarbejdet regler for, hvornår det er legalt med fastholdelse for at minimere omsorgssvigt og det tabu, der er omkring voldsepisoder mod medarbejderne/beskytte den demente mod at begå vold. Heldigvis bliver ingen politianmeldt, for personalet ved, at den demente ikke kan gøre for det.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Midttrafik retter ind: Nu kører bussen igen i Helstrup - men kun som midlertidig løsning

Randers FC For abonnenter

Transfervinduet lukker om 14 dage: Nej til Amankwaa, nyt om Kehinde og tro på en god coronahandel

Annonce