Annonce
Debat

Avisen mener: Respekt til Føtex for den eneste rigtige reaktion

Iris/Scanpix

Det er meget muligt, at en 62-årig kunde i Føtex på Mariagervej i Randers kan have et anstrengt syn på alle muslimer efter engang at have overlevet et attentat, der sandsynligvis var arrangeret og gennemført af indonesiske islamister. Det er meget muligt, at en kunde i Føtex kan have flere i sin bekendtskabskreds, hvis møde med ekstreme islamister er endt fatalt. Det er meget muligt, at en kunde kan føle væmmelse ved at blive ekspederet af en Føtex-medarbejder, der bærer et hovedtørklæde, der vækker grimme minder om grufulde hændelser i kundens fortid.

Men det berettiger på ingen måde den adfærd, som en 62-årig mand fra Fredericia praktiserede, da han i forbindelse med genoptræning efter hofteoperation forleden besøgte Randers og i den forbindelse besøgte Føtex på Mariagervej for at erstatte sine gamle og hullede cowboybukser med et par nye.

Nej, sagde manden blot og afstumpet, da han selv havde bedt om hjælp i varehusets herretøjsafdeling, og en 16-årig kvindelig ekspedient med hovedtørklæde hurtigt dukkede op og ville hjælpe ham. Den 62-årige ville - med egne ord - ikke have hjælp af en medarbejder, der med sin påklædning fremmer nogen form for religion.

"Jeg vil bare gerne ekspederes neutralt, og jeg ønsker ikke at blive påduttet nogen religion, når jeg kommer som kunde i Føtex," siger den 62-årige kunde i denne avis i dag og fortsætter: "Det kan jeg ikke være den eneste, der mener".

Nej, det er han sikkert ikke den eneste, der mener, desværre. Desværre er der sandsynligvis andre, der mener som ham, og med dem er der kun ét at gøre - nemlig det, som varehuschefen i Føtex gjorde, da han viste sin kunde døren og forsvarede sin medarbejder og dennes helt selvfølgelige rettigheder i det demokratiske danske samfund.

"Han må finde et andet sted at handle. Jeg er mere ked af, at hun blev ked af det. Der skal ikke komme nogen og overfuse mine medarbejdere," siger varehuschefen i dag. Og hatten af for ham. Vi kan alle være politisk korrekte, når vi kloger os i bekvem afstand af virkelighedens verden - på lederplads i denne avis eksempelvis - men at være politisk korrekt lige midt i brændpunktet kræver i langt højere grad mandsmod og hjerte; nosser.

Vågn op, 62-årige Føtex-kunde. Du lever i et nutidigt, multietnisk, multikulturelt, internationalt verdenssamfund, hvor det ikke er Føtex-kunder, der bestemmer, hvilken hovedbeklædning ekspedienter må bære. Hvis vi blander os og vil bestemme den slags, så får vi aldrig den integration, som vi ønsker os - og i øvrigt er dybt afhængige af. Vi får i stedet et samfund, hvor vi graver grøfterne endnu dybere og endnu farligere, end de er allerede.

Med varehuschefen som forbillede - hverdagshelt - bør vi alle imødegå menneskesyn som det, den 62-årige Føtex-kunde repræsenterer. Det skal naturligvis være muligt at være datter af somaliske forældre, at være født og opvokset i Danmark, at være 16 år, at være en værdsat medarbejder i Føtex på Mariagervej i Randers, at bære hovedtørklæde, også i arbejdstiden.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

På med vanten og i kamp på verdensmarkedet

Uddannelsesbyen Randers ligger ikke klemt inde mellem universitetsbyerne Aalborg og Aarhus. Randers ligger i smørhullet mellem Aalborg og Aarhus, og i dette smørhul stortrives vores ungdoms- og videregående uddannelser og vokser ud over alle grænser. Det er den fantastiske nyhed om Erhvervsakademi Dania og skolens nye uddannelse i Asien et overordentlig fremragende eksempel på. Som den første danske videregående uddannelsesinstitution har Erhvervsakademi Dania med hovedsæde i Randers fået grønt lys fra Uddannelsesministeriet og dermed mulighed for at udbyde sin internationale markedsføringsøkonomuddannelse i Asien. Og et andet ministerium - Udenrigsministeriet - har vurderet forretningspotentialet i den nye såkaldte hybriduddannelse fra det randrusianske akademi som værende så værdifuldt, at uddannelsen er blevet en del af det særlige Vitus-program, og at uddannelsen delvist kan foregå på den danske ambassade i Singapore. Det klæder i den grad enhver kronjyde - herunder også en kronjysk rektor - ikke at lade sig kue af de store, og i denne sammenhæng er de store ikke universiteterne i Aalborg og Aarhus men endnu større universiteter i det store udland, der i stigende omfang udbyder online uddannelse i en verdensomspændende konkurrence med alle udbydere af uddannelse, heriblandt Erhvervsakademi Dania. Lykkeligvis dukker de ikke bare hovedet på akademiet i Randers og opgiver den ulige kamp på det globale uddannelsesmarked uden først at have forsøgt at slå seriøst igen. På akademiet på Minervavej i Paderup ser de blot den ulige kamp som en spændende udviklingsrejse, som de naturligvis skal med på. Bravo. Sådan skal det være. På med vanten og i kamp på verdensmarkedet. Der var jo også en, der hed David, og en anden, der hed Goliat. Og hvem ved: Måske er der studerende derude, der foretrækker den danske hybriduddannelse, der kombinerer online undervisning med fysisk undervisning på ambassaden i Singapore, fremfor den undervisning, de store internationale universiteter udbyder. Og hvem ved: Måske kunne vi andre - herhjemme i Randers - lade os inspirere af det positive verdensbillede, de synes at se på Erhvervsakademi Dania.

Randers FC For abonnenter

Offensivspiller har kun fået 15 superligaminutter: Jeg skal nok få mine chancer

Annonce