Annonce
Randers

Både halvtag og læhegn står endnu hos Jørgen - stadig ulovligt

Jørgen Solberg ved det famøse halvtag med plads til hans lille fly. Nu håber han sammen med flyveklubben at få kommunens tilladelse til i stedet for halvtaget at opføre en alternativ "hangar" på den anden side af bygningen, hvorpå halvtaget sidder. Foto: Anne Myrup Pedersen
Jørgen Solberg, Fårup, er blevet pålagt at fjerne et halvtag samt et læbælte af 30 år gamle træer. Han håber nu at få kommunens tilladelse til at erstatte halvtaget med en lille nybygning mellem to eksisterende bygninger på sin grund. Samt naturfredningsforeningen til at kæmpe for sine træer.
Annonce

Fårup: Skal han følge en afgørelse i Naturklagenævnet, må han senest 1. oktober fjerne et halvtag, der blandt andet tjener som beskyttelse af hans lille privatfly. Og et læbælte af træer, som han plantede for knap 30 år siden, skal være væk senest 1. november.

Sådan er status efter cirka 10 års tovtrækkeri mellem Jørgen Solberg og forskellige myndigheder om dels halvtaget, dels læbæltet. Og sådan var status også, da vi i juli i år skrev om sagen. På det tidspunkt havde Ombudsmanden netop afvist at gå ind i sagen, hvorfor der ikke var flere instanser for Solberg at henvende sig til, og klagenævnets afgørelser derfor var gældende.

En bekendt fra området, Johnny Pankov Elsberg, fandt imidlertid kravene om at fjerne såvel halvtag som læbælte så meningsløse, at han først på sommeren som et sidste redningsforsøg startede en underskriftsindsamling til støtte for Jørgen Solberg. Han har nu samlet mellem 400 og 500 underskrifter, som i løbet af den kommende uge vil blive sendt til alle relevante myndigheder.

Pålægget om at fjerne halvtag og læbælte hænger sammen med, at der på Jørgen Solbergs grund findes en gravhøj, og ifølge myndighederne er træerne, der tjener som læbælte, plantet lidt for tæt på højen, mens halvtaget ødelægger udsigten til samme.

Det er rækken af træer bag Jørgen Solberg, som skal fjernes. Der skal være mindst 100 meter fra foden af gravhøjen forrest i billedet til træerne, og der er på det korteste sted kun cirka 60 meter. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Kommuner positive

- Jeg har svært ved at se, hvis udsigt til gravhøjen, der kan være generet af det halvtag. Da jeg byggede det i sin tid, drømte jeg ikke om, at der skulle søges byggetilladelse, da der jo tidligere havde været en bygning på stedet, og jeg blot overdækkede et område med genbrugsmaterialer fra blandt andet den tidligere bygning. Og læbæltet har ingen myndigheder interesseret sig for, før de i forbindelse med den anden sag blev opmærksom på det. Myndighederne har endda for nylig givet min nabo lov til at rejse skov lige bag læbæltet, siger Jørgen Solberg.

Og der er andre end Jørgen Solberg selv, som gennem hele sagsforløbet har haft svært ved at set problemet ved såvel halvtag som læbælte. Grænsen mellem Randers og Mariagerfjord kommuner går gennem Solbergs grund, og Randers Kommune har tidligere givet dispensation for halvtaget, mens Mariagerfjord Kommune, hvori gravhøj og læbælte ligger, har erklæret sig indstillet på at acceptere læbæltet.

Dispensationen fra Randers Kommune gør imidlertid Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Randers opmærksom på sagen, og foreningen sender en klage til Naturklagenævnet, som altså giver foreningen ret. Læbæltet har nævnet dømt fjernet efter en henvendelse fra Mariagerfjord Kommune, som altså ellers var indstillet på at give Jørgen Solberg lov til at beholde det.

Annonce

DN og træerne

Lige nu slår Jørgen Solberg fast, at halvtaget ikke bliver fjernet 1. oktober. Han afventer nemlig Randers Kommunes svar på en ny ansøgning, som går ud på at erstatte halvtaget med en ny bygning mellem den bygning, halvtaget sidder på, og bygningen bagved. Denne skal tjene som ny "hangar" for det lille fly. Ansøgningen er sendt på vegne af den flyveklub, som Jørgen Solberg er medlem af, og i hvilken han fungerer som flyveinstruktør.

- Og jeg har fået at vide, at jeg ikke behøver gøre yderligere, før kommunen har taget endelig stilling til denne ansøgning, siger han.

Men kravet om, at de mange træer, som fungerer som læbælte, skal fjernes 1. november, består.

- Og her kunne jeg da godt tænke mig at vide, hvad Danmarks Naturfredningsforening mener om det krav. De har jo netop nu så travlt med at opfordre alt og alle til at plante træer, lyder det fra Jørgen Solberg.

Hertil siger formanden for DN Randers, Christian Halgreen, at foreningen ikke umiddelbart har nogen mening om Solbergs læbælte.

- Men generelt kan man sige, at vi ikke ønsker træer alle steder for enhver pris. Eksempelvis er vi glade for, at Jørgen Solberg så fint har holdt træbevoksningen væk fra gravhøjen på hans grund, hvilket vi også har rost ham for tidligere, siger Christian Halgreen.

Bemærk: Denne artikel er en af 12 tilbageskuende artikler, der søndag 22. september er bragt i anledning af 12 måneder med søndagsavis i Randers Amtsavis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce