Annonce
Randers

Både mennesker og stude blandede sig i samtalen på guidet tur i Fussingø

Naturstyrelsen havde onsdag 2. juni inviteret på guidet rundtur i området, der snart kommer til at huse Fussingø Naturnationalpark. Skovrider Peter Brostrøm var dagens guide. Foto: Mette Bjerre
På den første af to planlagte ture inviterede Naturstyrelsen udenfor til gåtur og dialog om fremtidsplanerne for det område, der snart bliver til Naturnationalpark Fussingø.

Randers: Godt gå-fodtøj og påklædning efter vejret. Det var anbefalingerne til onsdagens guidede vandring i det naturskønne område, der snart bliver til Naturnationalpark Fussingø.

Det var den første af to planlagte ture, hvor Naturstyrelsen havde inviteret udenfor til gåtur og dialog om områdets fremtid.

Et færdigt forslag til udformningen af parken blev offentliggjort i slutningen af april, og har siden vakt skepsis blandt brugere af det naturskønne område.

Annonce

Især hegnet, der ifølge planen skal omkredse området, og de dyr, der skal sættes ud, har sat gang i debatten. Netop dette var der lagt op til, at man kunne høre mere om på onsdagens gåtur.

Blandet, men samlet flok

Den lune juniaften havde lokket knap 50 interesserede mennesker og en enkelt sort labrador til Fussingø. Aftenens publikum var en god blanding af bekymrede brugere og nysgerrige naturelskere, der alle var kommet for at høre mere om projektet.

Skovrider Peter Brostrøm svarer på spørgsmål fra bekymrede skovgængere. Foto: Mette Bjerre

Undervejs var der indlagt stop på vejen, hvor de fremmødte kunne stille spørgsmål. Og det blev der gjort.

Allerede efter kort tid, blev trivslen for de krondyr, der efter planen skal udsættes, bragt på banen. Skovrider Peter Brostrøm svarede for sig, og henviste venligt men bestemt til, at bekymringerne kunne nedskrives i et høringssvar og sendes til Naturstyrelsen.

Annonce

Nysgerrige stude

Hver gang, der var indlagt et stop, forklarede skovrider Søren Brostrøm lidt om projektet, og den indvirkning, den vil have på flora og fauna fremadrettet - og der blev diskuteret alt fra komøg til bøgetræer.

Og det var da ikke kun de deltagende, der var nysgerrige. Udover guldsmede, fluer og myg kom også pludselig de fem stude, der er sat ud på en del af området, nysgerrigt traskende.

Studene indhentede undervejs de deltagende, og enkelte fik snuset til deres jakke, journalisten inklusive. Foto: Mette Bjerre

Selvom de tonstunge græssere ikke var aggressive, fik det da alligevel et par af de deltagende til at gå lidt hurtigere hen mod lågen, der ledte i sikkerhed for de nysgerrige muler.

Enkelte deltagere blev dog mere eller mindre frivilligt snuset til, men dog alligevel dømt mindre interessante end den kløvermark, dyrene efterfølgende gumlede videre på.

Annonce

Oplæg til dialog

Fra Naturstyrelsens side har de to skovture været ment som et oplysningsprojekt. Og selvom der var en del af de deltagende, der havde klare holdninger til projektet, var der også en del, der bare var godt gammeldags nysgerrige.

Blandt dem var veninderne Kirsten Marie Nielsen og Kirsten Mikkelsen, der var kørt sammen fra Over Hornbæk for at høre lidt mere om projektet.

- Det er sjovt at se en lidt anden del af Fussingø - man har jo sine ruter, man går, så det er rart at blive udfordret lidt på det, sagde Kirsten Mikkelsen.

Kirsten Marie Nielsen, 75 (tv) og Kirsten Mikkelsen, 68 (th) var begge med på turen af ren nysgerrighed. Foto: Mette Bjerre

De to er begge pensionerede og er kommet i området i mange år. De forklarede, at de var enige om, at der skulle holdes øje med de dyr, der bliver sat bag hegn i den nye Naturnationalpark.

- Når man hegner dem inde, har man et ansvar, sagde Kirsten Mikkelsen.

De to nød tydeligvis kombinationen af at kunne småsnakke mellem stoppene og at få fortalt lidt om planerne.

- Så, nu tror jeg det er meningen, at vi skal høre efter, konstaterede Kirsten Marie Nielsen grinende, før de to igen rettede blikket mod Peter Brostrøm, der var begyndt at fortælle om den douglasgran, der var det næstsidste stop på ruten.

Skovrider Peter Brostrøm lyttede vågent og svarede grundigt på tilhørernes spørgsmål. Foto: Mette Bjerre

Projektforslaget for Naturnationalpark Fussingø er i offentlig høring i perioden 28. april til 23. juni, hvor alle, der har en kommentar til projektet, kan sende høringssvar til Naturstyrelsen på NnpFussingoe@nst.dk.

Hvis du missede skovturen i denne omgang, er der stadigvæk mulighed for at nå det. Der bliver nemlig afholdt en magen til mandag 7. juni fra 17-19. Tilmelding til krj@nst.dk er nødvendig for at sikre, at de gældende restriktioner overholdes.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce