Annonce
Østjylland

Bådejere har set forurening i havnen i årevis: Kommunen er på vej med løsninger

I alle de 30 år, Henrik Christensen har haft båd i Horsens' lystbådehavn har han oplevet forurening i havnen. Han sidder her med sin hund Molly. Foto: Claus Skovholm
Tidligere industrigrund, der ligger ud mod lystbådehavnen, har i årevis sendt olie ud i vandet, erfarer tre bådejere. Kommunen bekræfter forurening fra industrijord og er klar med løsninger.
Annonce

Horsens: Forurening har været en fastligger i Horsens' lystbådehavn i flere årtier.

Sådan lyder den samstemmende erfaring fra en række bådejere, som har deres jævnlige gang på havnen.

Her har lugtgener og oliefilm og -plamager på vandspejlet været en jævnlig bestanddel af havnemiljøet, så længe de husker.


Hver gang vandet stiger, hentes der forurening med ud i vandet. Man kan se, hvordan hele havnen er fyldt med olie.

Anders Rasmussen, bådejer


Synderen, mener de, skal findes i den jord, som det omfattende Nordhavnsbyggeri er ved at blive opført på. Jord, som igennem mange år har huset industri- og kemikalievirksomhed.

- Jeg har haft båd i havnen i 30 år, og i al den tid har havnen været forurenet, siger Henrik Christensen.

- Der ryger olie i vandet, fordi der tidligere har ligget gasværk og tankanlæg på grunden. Jeg har tit set, hvordan olien er væltet ud af spunspladserne, og hvordan der har lagt sig en film henover vandet, siger han.

Annonce

Lyse striber til Husodde

Hans oplevelse bakkes op af Anders Rasmussen, der har boet på lystbådehavnen i to år.

- Og i de to år har der været forurenet. Det kommer fra den tidligere industrigrund. Hver gang vandet stiger, hentes der forurening med ud i vandet. Man kan se, hvordan hele havnen er fyldt med olie, siger han.

- Men når den kan, giver kommunen en sunken fiskekutter skylden, tilføjer Anders Rasmussen.

Den vurdering står han ikke alene med.

Henning Windflig har haft båd i Horsens' lystbådehavn i 25 år, og han har ligesom Henrik Christensen og Anders Rasmussen oplevet forurening gennem alle årene.

- Og det er ikke forurening, der kommer fra en sunken fiskekutter. Det kommer fra virksomheder, der sviner, siger Henning Windflig.

- Man kan lugte det og se forureningen på vandet. Sommetider er der lyse striber helt ud til Husodde, siger han.

Annonce

Forurening er velkendt

Bådejernes oplevelse af, at vandet ved lystbådehavnen er forurenet, bakkes op af Allan Lyng Hansen, afdelingsleder for teknik- og miljø-afdelingen i Horsens Kommune.

- Det er velkendt, at der ligger forurenet jord ved havnen, det er der ikke noget hemmeligt i. Det har der været i al den tid, da der har været industri ved havnen. Så vi oplever, at når det skifter fra lavvande til højvande, kan der sive små mængder olie fra den forurenede jord ud i havvandet, siger Allan Lyng Hansen, der ikke har indsigt i forureningens betydning for det omkringliggende miljø.

Han vurderer til gengæld, at der ikke er nogen tvivl om, hvornår der kommer forurening fra en sunken kutter.

Det er velkendt, at der løber olie fra industrijorden ud i havnevandet, oplyser afdelingsleder for teknik- og miljø-afdelingen, Allan Lyng Hansen, men der er løsninger på vej. Arkivfoto: Morten Pape

- Det er en meget koncentreret forurening, der kommer fra en sunken kutter. Det er helt andre koncentrationer, end vi ser fra jorden, hvor det er så små mængder, at meget af det fordamper, siger han.

Annonce

Drænsystemer og nye belægninger

I forbindelse med byggeriet på Nordhavnen forsøger kommunen at begrænse forureningen fra den tidligere erhvervsjord.

- Vi lader det forurenede jord ligge i så stor udstrækning som muligt og lægger belægninger, der skal forhindre vandet i at trænge ned i det og tage olien med ud i vandet, siger Allan Lyng Hansen.

- Samtidig kigger vi i øjeblikket på nogle afværgeforanstaltninger, nogle drænsystemer, som kan opsamle noget af det vand, der siver ud med olie. Vand, som efterfølgende skal sendes til rensning, siger afdelingslederen.

Han oplyser, at kommunen allerede har udskiftet meget af spunsen i havnen. Det skal også gerne bidrage til at minimere forureningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce