Annonce
Randers

Bølgerne går højt: Begrænsede åbningstider får store konsekvenser for svømmeklubber

Swim Team Neptun forsøger nu at råbe Randers Kommune op, efter at det er kommet frem, at svømmeklubberne efter sommerferien får begrænset adgangen til de kommunale svømmehaller og -sale. Arkivfoto: Annelene Petersen

Der mangler penge til rengøringen af de kommunale svømmehaller. Derfor begrænses åbningstiden fra august. Det er et kæmpeproblem, lyder det fra svømmeklubben Swim Team Neptun.

Randers: Både elitesvømmere, nybegyndere og motionister vil blive ramt, hvis Randers Kommune gennemfører de begrænsninger i åbningstiden i de kommunale svømmehaller, som der er lagt op til fra august.

Det påpeger svømmeklubben Swim Team Neptun.

- Svømning er den tredje største idræt i Danmark, kun overgået af fodbold og gymnastik. Jeg må indrømme, at vi føler os lidt forbigået, siger René Larsen, der er kasserer i svømmeklubben.

Selv om Swim Team Neptun oplever fremgang i medlemstallet, så kan foreningen fra august se frem til at have færre timer til rådighed til aktiviteter i de kommunale bassiner.

Baggrunden er, at kommunen ikke har afsat penge nok til, at der kan gøres rent i svømmehallerne hver dag, som myndighederne kræver det, hvis der skal være aktiviteter.

Derfor lukkes bassinerne flere dage om ugen, samtidig med at der lukkes ikke blot i ferier, men også før og efter sommerferien.

- Vores elitesvømmere træner også i ferier og på helligdage. De holder kun pause to uger årligt, siger René Larsen.

Annonce

- Det må være muligt at dyrke andet end boldspil i Randers - ikke mindst svømning, som er én af de største sportsgrene på landsplan.

Kim Hornbæk, formand for Swim Team Neptun

Kommunale svømmehaller i Randers

Randers Kommune driver fem kommunale svømmehaller.De er placeret på henholdsvis Tirsdalens Skole, Søndermarkskolen, Nørrevangsskolen, Rismølleskolen og Blicherskolen.

Svømmehallerne benyttes i hverdagene af skolerne selv, samt af diverse foreninger.

I weekender benyttes svømmehallerne af foreninger, ligesom der er svømmeskole to uger af sommerferien, samt stævner og anden brug i øvrige ferier og på helligdage.

Forsøger at ramme så få som muligt

Baggrunden for, at kommunen vil indskrænke åbningstiden i svømmehallerne er, at det sidste år blev indskærpet fra tilsynsmyndighederne, at der ikke blev gjort tilstrækkeligt rent i svømmehallerne. Dengang fandt politikerne i byrådet penge til at videreføre aktiviteterne i svømmehallerne til sæsonen udløber til juni i år.

Hvis man skal fortsætte uændret til august, skal der bruges 1,1 million kroner ekstra på rengøring i svømmehallerne. Politikerne har afsat 450.000 kroner i budgettet, mens forvaltningen har fået til opgave at finde de resterende 650.000 kroner.

Byrådet ønsker at bevare de fem nuværende svømmehaller, og forvaltningen har gennemgået de enkelte haller for at se, hvornår de er mest brugt, og er derefter kommet med et udspil til svømmeklubberne.

For at finde midler til den ekstra rengøring, samles weekendbrugen af svømmehallerne på lørdage, fordi søndagsrengøring er dyrere.

Desuden lukkes svømmehallerne på de hverdage, hvor der er mindst aktivitet. To svømmehaller, Rismølleskolen og Tirsdalens Skole, lukkes i juni og Rismølleskolen lukkes desuden i august.

Det vil fra august heller ikke være muligt at benytte svømmehallerne i forbindelse med håndboldskole i sommerferien. De nye åbningstider er lagt, så de går mindst muligt ud over skole- og fritidsbrugerne, men det vil blive nødvendigt for nogle foreninger og skoler at flytte svømmetid fra et tidspunkt til et andet eller fra en svømmehal til en anden.

En meget dyr besparelse

Disse begrænsninger rammer blandt andet mulighederne for at tilbyde svømning til de yngste, understreger René Larsen. Der bliver nemlig færre timer til rådighed sidst på eftermiddagen/først på aftnen, hvor de små kan være med.

- Omkostningen på 650.000 kroner til øget rengøring i svømmehallerne kan ende med at blive meget dyrere end dét. Breddeidrætten kan rammes af alvorlige konsekvenser, og dermed på sigt også eliteidrætten i svømning. Det må være muligt at dyrke andet end boldspil i Randers - ikke mindst svømning, som er én af de største sportsgrene på landsplan, siger Kim Hornbæk, der er formand for Swim Team Neptun.

- Vi opfordrer til, at byrådet, skoleforvaltningen samt kultur- og fritidsafdelingen kraftigt overvejer konsekvenserne af deres beslutning. Det nuværende forslag ligger ikke i tråd med hverken byrådets vision om idrætslivet i Randers, den gode historie og brandingen af Randers, eller Randers' ambition om at være blandt landets bedste, siger formanden.

Han henviser til, at eliteafdelingens unge svømmere er rollemodeller for de yngre medlemmer af klubben. Og elitesvømmerne har brug for at kunne træne hver dag, også i ferierne. Ellers søger de mod andre klubber i Aalborg og Aarhus, hvor der er bedre forhold.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce