Annonce
Østjylland

Bølgerne gik højt i debat om ny brandstation i Mariager

Erik Kirkegaard Mikkelsen gjorde sit, for at prøve at overbevise sine byrådskolleger om at placere en ny brandstation på Ny Hvnegade i Mariager. Men flertallet ville hellere have den på Gl. Hobrovej. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Mariager skal have en ny brandstation, der placeres på Gl. Hobrovej ved Mariagerhallen. Det besluttede et politisk flertal i Mariagerfjord Byråd efter en ophedet debat om, hvem der egentlig ved bedst.

Mariagerfjord: Byrådet i Mariagerfjord Byråd var næsten hele paletten rundt, da de ved denne uges byrådsmøde skulle tage stilling til, hvor en ny brandstation i Mariager skal placeres, nu hvor havnearealerne i byen snart er ved at være klar til at blive indtaget af nye, lækre byggerier.

Først diskuterede politikerne en placering på Himmelkol, som tidligere har været en del af byrådets overvejelser. Den placering blev dog fuldstændig opgivet, da en skriftlig udtalelse fra Nordjyllands Beredskab fastslog, at man med en brandstation på Himmelkol ikke vil kunne overholde lovkravet om en responstid på højst fem minutter.

Dernæst var turen kommet til forslaget om opførelsen af et nybyggeri Gl. Hobrovej, som hele tiden har været forvaltningens foretrukne placering. Også selvom man her vil være tæt på både daginstitutioner og boligkvarterer.

- Når den røde hane galer, er der nogle værdier og nogle menneskeliv, som skal reddes, og derfor skal man altså af sted i en fart. Men for at komme nødstedte til hjælp fra Gl. Hobrovej skal man først passere tre-fire chikaner i en zone, hvor man dårligt kan køre mere end 40 km/t. Det er vanvid.

Erik Kirkegaard Mikkelsen, byrådsmedlem

- Infrastrukturen er for dårlig

Erik Kirkegaard Mikkelsen (V) kaldte placeringen på Gl. Hobrovej for den "næst dårligste" af de fire, som indtil nu har været diskuteret. Han advarede byrådet om, at de ved at godkende denne placering ville begå "alle tiders fejl".

- Når den røde hane galer, er der nogle værdier og nogle menneskeliv, som skal reddes, og derfor skal man altså af sted i en fart. Men for at komme nødstedte til hjælp fra Gl. Hobrovej skal man først passere tre-fire chikaner i en zone, hvor man dårligt kan køre mere end 40 km/t. Det er vanvid. Det duer simpelthen ikke.

- Nej, brandstationen skal selvfølgelig være på havnen, hvor den altid har været. Derfra kan man til forskel fra Gl. Hobrovej hurtigt rykke ud i alle retninger, fastslog den tidligere Mariagerborgmester.

Jane Grøn (S), der også er borger i Mariager, bakkede sin politiske modstander op. Hun synes på ingen måde, at det kommende boligområde ved Mariager Havn vil blive ødelagt, hvis man også placerer den nye brandstation dér.

- Området ved Mariager Havn kommer ikke til at være et stille område. Det kommer til at være et levende område, som er omkranset af veteranjernbanen, campingpladsen med dens mange campingvogne, kajakklubben og lignende. Derfor vil en ny brandstation passe godt ind, sagde hun.

Annonce

Et spørgsmål om menneskeliv

De to mariagergensere fik opbakning til en placering på Ny Havnevej af yderligere tre byrådskolleger: Finn Cilleborg (S), Per Husted (S) og Bo Ritterbusch (LA).

Af disse mente sidstnævnte, at man burde rette sig efter udsagnene fra "de to kloge mennesker i Mariager", som rent faktisk havde et lokalkendskab til brandstationen og dens medarbejdere.

Melanie Simick (Å) gjorde det klart, at det for hende sådan set var fuldstændig ligegyldigt, hvor man placerer brandstationen.

- Det her handler om menneskeliv. Den brandstation skal bare ligge der, hvor det er bedst og nemmest i forhold til, hvor hurtigt de vil kunne komme og redde eksempelvis mig, mine børn og mine børnebørn. Men når vores fagfolk siger, at Gl. Hobrovej er den bedste placering, og Nordjyllands Beredskab har nikket godkendende til det, så vælger jeg at tro på det, konstaterede hun.

Annonce

Et attraktivt byggeområde

De øvrige tilhængere af placeringen på Gl. Hobrovej kunne da heller ikke se bort fra det faktum, at havnen er et attraktivt område, hvor man forventer at sælge grunde til boligbyggeri - og få gode penge i kommunekassen.

- Glem nu ikke, at vi har brugt et tocifret millionbeløb til udvikling af Mariager Havn. Jeg ville ikke købe en dyr grund på havnen, hvis jeg skulle være nabo til Falck, konstaterede borgmester Mogens Jespersen (V) og slog fast, at ingen i byrådet var tilhængere af, at brandfolkene skal komme for sent til en udrykning.

Byggeriet af den nye brandstation på Gl. Hobrovej kommer til at koste en del mere end de 1,3 millioner kroner, man satte af til projektet for et år siden.

Helt præcis bliver den samlede pris for nybyggeriet samt etablering af bedre oversigtsforhold ved udkørslen fra brandstationen til Gl. Hobrovej 2,7 millioner kroner. Det betyder, at projektet mangler 1,4 millioner kroner, som derfor finansieres af kommunens økonomiske bufferpulje for 2017.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsom brand har sprængt køkkenrude og brændt gavl: - Der har været gasflasker og benzin derinde

Annonce