Annonce
Navne

Børge Simonsen hædres med medalje

Børge Simonsen, her i kendt positur i FDF Museet, modtager Niels Ebbesen Medaljen 30. oktober. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Overrækkelsen sker ved generalforsamlingen i Niels Ebbesens Venner.

I forbindelse med, at foreningen Niels Ebbesens Venner holder generalforsamling på det gamle rådhus lørdag 30. oktober, vil en tidligere modstandsmand, Børge Simonsen blive hædret med Niels Ebbesen Medaljen.

Børge Simonsen, der nu er 96 år, var allerede som helt ung mand involveret i modstandsbevægelsen i Randers, hvilket senere er omtalt ved flere lejligheder blandt andet her i avisen. Blandt de mere kendte begivenheder fra den tid er hans deltagelse i sabotagen mod slæbebåden Bjørn.

Siden etablerede Børge Simonsen sig som de fleste bekendt med møbelforretningen Idé Møbler på Lilletorv, skråt over for Randers Amtsavis' daværende bygning. Efterfølgende virkede Børge Simonsen som lærer for vordende handelsfolk.

Annonce

Særligt kendt er Børge Simonsen blevet for sit store arbejde for at få etableret det nuværende FDF Museum i Randers.

Motiveringen

I motiveringen for at hædre Børge Simonsen hedder det blandt andet:

"Børge Simonsen har via sin dåd og sit mod som modstandsmand medvirket til at kæmpe for Danmarks frihed og selvstændighed. Uselvisk og med livet som indsats trodsede han den tyske besættelsesmagt og gik til aktiv modstand trods sin unge alder. Vi må som land aldrig glemme den indsats, som Børge Simonsen og andre gjorde for at beholde Danmark på danske hænder. Danmarks historie og overlevelse blev formet dengang med store personlige ofre undervejs".

Som tidligere omtalt vil der ved generalforsamlingen også ske overrækkelse af Niels Ebbesen Medaljen til direktør Henrik Herold, Randers Regnskov.

Motiveringen har vi tidligere offentliggjort. Her skal blot tilføjes den oplysning, som Henrik Herold selv aktuelt har givet til formand Jan Fagerlund:

- Da jeg i 1985 som ung premierløjtnant ankom til Randers, fik jeg min første kommando ved panseringeniørregimentet VLK. Det var et stående kompagni, hvor alle fra yngste til ældste mand var professionelle soldater. Vi bar med stolthed "Niels" Niels Ebbesen på vores skulder som kompagnimærke.

Dette professionelle kompagni skulle i tilfælde af mobilisering udgøre rygraden i de tre pansrede ingeniørkompagnier, som skulle tilgå de tre jyske brigader, som igen formerede Jyske Division. Denne division skulle ved aggression fra øst indtage den nordlige flanke ved Lübeck. Med Niels Ebbesen på ærmet skulle vi forsøge at gøre ham kunsten efter og nedkæmpe østtyskerne, skriver Henrik Herold.

Siden stiftelsen af Niels Ebbesens Venner den 2. november 1977 er medaljen tildelt 211 personer. Det er alene tidligere modtagere, der kan indstille nye til hæderen.

Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Yvonne kæmper for, at alle kan få et bad til jul - også de svageste: Men kun en enkelt politiker vil lytte

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce