Annonce
Randers

Børn får langt til tandlægen: Antallet af kommunale tandklinikker halveres

Fem skoler i Randers Kommune mister deres tandklinik. Udvalget for sundhed, idræt og kultur har indstillet, at byrådet vedtager, at der i stedet for 10 kommunale tandklinikker skal være fem. Modelfoto
Randers Kommune vil i de kommende tre år skære ned på antallet af tandklinikker på skolerne. På den måde bliver der råd til at renovere de klinikker, der bliver tilbage, og investere i nyt udstyr.

Randers: En af kommunens største skoler, Assentoftskolen, er blandt de fem skoler, der mister den kommunale tandklinik.

Udvalget for sundhed, idræt og kultur har netop vedtaget at indstille en ny struktur for den fremtidige tandpleje i Randers Kommune til godkendelse i byrådet. Anbefalingen er, at antallet af tandklinikker skæres ned fra 10 til fem i løbet af tre år, og samtidig renoveres og udbygges de resterende fem klinikker for cirka 10 millioner.

Fremtidens fem tandklinikker skal høre hjemme på Nørrevangsskolen, Korshøjskolen, Tirsdalens Skole, Bjerregrav Skole og i Randers Sundhedscenter, Thors Bakke. Det betyder, at klinikkerne på Langå Skole, Assentoftskolen, Søndermarkskolen, Østervangsskolen og Blicherskolen nedlægges. Special- og omsorgstandpleje forbliver i klinikken på Thors Bakke.

Konsekvensen er, at flere forældre nu må afsætte tid til at køre deres børn frem og tilbage til tandbehandlinger i de kommunale klinikker. Til gengæld vil tandklinikkerne tilbyde mere fleksible åbningstider, fordi hver klinik får flere ansatte og dermed kan holde længere åbent. Risikoen for aflysninger bliver også mindre, fordi personalet bedre kan dække hinanden ind.

Formålet med den nye struktur er at sikre den bedste kvalitet i den kommunale tandpleje i fremtiden. Det giver blandt andet mulighed for at renovere og udskifte nedslidt udstyr og investere i den bedste teknologi til børn og unge i Randers Kommune.

Lars Høvenhoff, der er leder af den kommunale tandpleje, understreger, at der er brug for at forny klinikker og udstyr.

- På en del klinikker er udstyret fra 1970érne, og det er svært at få reservedele. Nogle af klinikkerne er desuden meget nedslidte, siger Lars Høvenhoff.

Ledelse og personale i den kommunale tandpleje er gået konstruktivt ind i arbejdet med at finde en ny struktur, som samtidig kan fremtidssikre de klinikker, der bliver tilbage.

- Jeg synes det er flot arbejde, at tandplejen har opfundet en model, så de selv kan finansiere de nødvendige investeringer, ikke mindst nu, hvor vi står overfor en svær budgetlægning, siger formanden for sundheds-, idræts- og kulturudvalget, Louise Høeg (V).

Lars Høvenhoff har flere gange oplevet en reducering antallet af klinikker.

- Da jeg blev ansat, var der 23 klinikker. Så blev der 13, derefter 10, og nu skal antallet være fem.

Tandklinikker lukkes - andre renoveres

Fremtidens fem tandklinikker skal høre hjemme på Nørrevangsskolen, Korshøjskolen, Tirsdalens Skole, Bjerregrav Skole og i Randers Sundhedscenter, Thors Bakke.

Det betyder, at klinikkerne på Langå Skole, Assentoftskolen, Søndermarkskolen, Østervangsskolen og Blicherskolen nedlægges.

Special- og omsorgstandpleje forbliver i klinikken på Thors Bakke.

Annonce

Transport kan blive et problem

Transporten til og fra klinikkerne kan være en udfordring, men for de fleste børn er det en ret sjælden begivenhed, at de skal til tandlægen.

- 70 procent af børnene har ikke ret meget caries, altså huller i tænderne. Så det er måske hver 15.-18. måned, de skal på tandlægeklinikken, siger Lars Høvenhoff.

Men nogle forældre vil af forskellige årsager få svært ved at bringe deres børn til klinikkerne. For eksempel den enlige mor med tre børn, der ikke har bil.

- Det er en del af tandplejens DNA at tage sig af de svage og udsatte. Vi må sørge for at lave rammer, så alle får muligheden for tandpleje. Vi er løsningsorienterede, siger han.

Louise Høeg tilføjer, at alle børn skal have mulighed for at komme til tandklinikker, og hvis alt andet glipper, så må kommunen træde til.

Lars Høvenhoff peger på, at ansatte i tandplejen stadig vil komme rundt på skolerne for at undervise i god tandpleje.

Ved at lukke et antal klinikker bliver der blandt andet færre faste udgifter til vedligehold, licenser, administration, kontroller og rengøring. Det betyder, at udgiften til de nødvendige renoveringer vil blive dækket ind af besparelserne i løbet af de næste 10 år, og samtidig sikrer man specialudstyr og moderne behandlingsmetoder i fremtidens tandpleje i Randers Kommune.

De klinikker, der skal bestå, er valgt ud fra dels geografi og logistik, og desuden er der kigget på, hvor der allerede nu er både en god standard og mulighed for at udvide klinikken.

Kathrina Kjærsgaard, der er formand for skolebestyrelsen ved Assentoftskolen, er ikke i tvivl om, at det bliver bøvlet for forældrene, at de nu skal til at transportere børnene til og fra tandklinikken. Nogle vil blive presset af det i hverdagen.

- Men samtidig giver det jo mening at samle ekspertisen og etablere klinikker, der får det bedste udstyr. Så det er ikke kun negativt. Børnene skal jo i forvejen et andet sted hen, hvis de skal have rettet tænder, siger Kathrina Kjærsgaard med henvisning til, at tandregulering foregår blandt andet på Thors Bakke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce