x
Annonce
Læserbrev

Børnefamilierne skal trygt gennem krisen

Læserbrev: I disse uger gennemlever Danmark den største krise siden besættelsen. Landet er nærmest lukket ned, og vores liv har ændret sig voldsomt. For nogle har krisen betydet, at indtægten i deres virksomhed er forsvundet. Andre er blevet sendt hjem fra deres arbejde. Med andre ord er det pludselig blevet svært at få enderne til at mødes, når regningerne skal betales.

Tiltagene er nødvendige for at få bugt med covid-19, og over hele kloden ses, at tilsvarende midler bliver taget i brug.

En stor udgift for mange børnefamilier er den månedlige udskrivning til daginstitution eller dagpleje. For en gennemsnitlig LO-familie med to børn er det hele otte procent af den disponible indkomst, som går til netop dette. Imidlertid er daginstitutionerne lukket, men forældrebetalingen fortsætter. Det var rimeligt nok i den første del af nedlukningen, hvor vi alle må bidrage, men nu er der behov for, at forældrebetalingen bliver sløjfet, således at man ikke skal betale for noget, man ikke får. Derfor vil Venstre foreslå regeringen, at forældrebetalingen bliver sat i bero indtil videre.

For Venstre er det dog afgørende, at regningen ikke bliver tørret af på kommunerne. I stedet må staten bære udgiften ved at droppe forældrebetalingen, ikke blot for daginstitutioner men også for friskoler, privatskoler og efterskoler.

Det er nemlig vigtigt, at krisen ikke betyder nedskæringer på kernevelfærden i kommunerne, og det vil det komme til, hvis kommunerne selv må finansiere den manglende forældrebetaling. Det ville hurtigt presse børneområdet her i Randers, og det vil vi ikke være med til. Det er vigtigt, at den krise, vi står midt i, ikke kommer til at gå ud over de mindste i samfundet. Vi må derfor finde andre måder at finansiere krisetiltagene på end ved at svinge sparekniven over børneområdet.

Vi står i en vanskelig situation. Heldigvis er Danmark godt polsteret, således at vi har muligheden for at holde hånden under børnefamilierne. Det er vigtigt, at der midt i en urolig tid er tryghed omkring børnefamiliernes økonomi, således at vi kan bruge kræfterne på at være der for familien i stedet for at bekymre os alt for meget om røde tal på kontoudtoget. Venstre er klar til at tage ansvar for at bringe Danmark igennem krisen, og derfor er vi også parate til at samle regningen op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Populært issted i Kristrup stoppet i udeservering: Politiet tog medansvar for misforståelsen

Leder

I sommerhus eller ej: Det er ikke forbudt, altså er det tilladt

I sommerhus eller ej i coronapåsken? Man kan kun blive forvirret af at lytte til regering og sundhedsmyndigheder. Det er ikke forbudt, altså er det tilladt. Samtidig er politikere og myndigheder noget lorne ved tanken, fordi det muligvis kan sprede smitte. Selv landets politidirektører bidrager til forvirringen som eksempelvis Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som i en pressemeddelelse med overskriften "Er du helt sikker på, at du skal i sommerhus" opfordrer til, at vi "tænker grundigt over, om I nu også skal afsted". Når man ikke kan få et klart svar, må man jo forsøge at tænke selv. Vi ved, at vi bekæmper smitten ved at holde afstand, og nøgternt set er der lige så stor mulighed for det i ferielandet som derhjemme. Faktisk endnu bedre. Der er gennemsnitligt betydeligt længere mellem sommerhusene end mellem parcelhusene i et villakvarter for slet ikke at tale om mellem lejlighederne i et etagebyggeri, hvor man passerer tæt forbi hinanden på trapperne. Og når man skal ud i det skønne påskevejr, vi er blevet lovet, er der i vidtstrakte skove og på kilometerlange strande også bedre muligheder for at undgå et vildtflyvende coronavirus fra en forbipasserende end i byens parker og grønne områder. Derfor må konklusionen være, at det ikke er i strid med god coronaopførsel at tage afsted, når man vel at mærke tager de samme forholdsregler, som vi nu i ugevis har gjort derhjemme. Tag ikke tog eller bus derud – kør i bil. Når man skal handle, så gør det med samme forholdsregler om afstand og håndhygiejne som i supermarkedet derhjemme. Ingen gæster til påskefrokost - selv om det faktisk heller ikke er forbudt, hvis man ikke er flere end ti. Og så videre. Med omtanke er der ikke større risiko for at sprede eller få smitten i sommerhuset end derhjemme. Hvis der var, har vi tiltro til, at myndighederne havde lukket også sommerhusene ned. Ikke desto mindre ville et klart ja eller nej have været rart, så man ikke tager afsted med en tvivl om, hvorvidt det nu også er i orden.

Annonce