Annonce
Randers

Over al forventning: Børnegenbrug hitter i stor stil

Mette Jensen havde taget turen til Randers fra Rødkærsbro sammen med fire måneder gamle Emil og storebror Johannes på tre, der var en tur i legerummet. Foto: Anne Myrup Pedersen
Genbrugsbutikken Børneloppen har netop fejret et års fødselsdag. Det første år er gået over al forventning, og parret bag forsøger midt i succesen også at finde tid til at være familie.
Annonce

Randers: - Det har været helt vildt.

Ordene kommer fra 40-årige Jacob Thylstrup, der er den ene del af parret bag genbrugsbutikken Børneloppen, da han skal beskrive det første hektiske år, siden han og hustruen, Katrine Skjødt, åbnede butikken, der sælger genbrug i børnehøjde.

- Vi havde selvfølgelig lavet nogle beregningsmodeller og tænkte, at det ville gå godt, men at konceptkendskabet ville gå så stærkt, havde vi ikke regnet med, siger Katrine Skjødt.

Siden parret åbnede butikken på Marsvej i november sidste år, er der solgt genbrug for mere end 10 millioner kroner, og det vel at mærke overvejende på brugt børnetøj og -udstyr.

Den oprindelige plan var, at butikken skulle have ligget på Messingvej, men da lokalerne ved siden af THansen blev ledige i sidste øjeblik, slog parret til og lejede sig ind der i stedet.

- Beliggenheden var vores ubekendte i ligningen og gav også en smule mavepine. Vi fik godt 125 kvadratmeter mere og plads til 36 flere stande, men vi kom også til at sidde med en husleje, der var dobbelt så stor, siger Jacob Thylstrup.

Konceptet Børneloppen har netop vundet "Børn i byen-prisen 2019" som bedste forretning og bedste bæredygtige initiativ. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Kendt koncept

Da parret købte sig ind som franchisere og åbnede butikken for godt et år siden, var det den første jyske udgave af Børneloppen. Indtil da eksisterede der kun butikker i Valby, Slagelse og på Island. Siden er der kommet butikker til i Aalborg og Odense, for danskerne har taget konceptet til sig.

Børneloppen fungerer på samme måde som flere af de andre genbrugsbutikker, hvor man lejer sig ind på en stand for en given periode mod at betale et kommissionsbeløb. Men til forskel fra andre genbrugsbutikker sælges der kun varer, der har med børn eller graviditet at gøre, og det er med til at gøre konceptet så populært, mener Jacob Thylstrup.

- Folk ved, hvad Børneloppen står for, og hvad man kan forvente. Det er lidt ligesom med McDonald's - folk kender konceptet, og det er det samme, ligegyldigt hvilken by man kommer til, siger han.

Butikken har masser af kunder, både lokale og folk langvejs fra, og mange er også stamkunder.

- Når man først kender konceptet, så er der mange, der kører i Børneloppen, før de kører i de almindelige butikker, for der er mange penge at spare, og folk vil gerne gøre en god handel, siger Jacob Thylstrup.

Annonce

Udfordret familieliv

Da Katrine Skjødt og Jacob Thylstrup valgte at åbne butikken, var det lidt af en satsning på flere områder. De kom fra jobs som henholdsvis vuggestuepædagog og selvstændig med egen grillbar, og basen hed København. Men de havde lyst til et fælles arbejdsliv og til at komme tættere på bedsteforældrene, så derfor rykkede de teltpælene op og tog deres dengang et- og fireårige børn med til Jylland.

Det fælles arbejdsliv har de fået, og de er også tæt på bedsteforældrene i Mariager, men det kan stadig være en udfordring at få famile- og arbejdsliv til at gå op i en højere enhed.

- At have en butik hænger bare ikke godt sammen med at have et familieliv. Børnene har altid én af os, men nogle gange er det som at være skilt, fordi der kun er en af os hjemme i dagligdagen, siger Jacob Thylstrup og bliver suppleret af sin kone:

- Vi har altid været nogle arbejdsheste, men vi kan bare ikke give den fuld skrue begge to, og det kan godt give dårlig samvittighed, siger hun og tilføjer, at andre af kædens butikker er ejet af eksempelvis en svoger og en svigerinde.

- Der går det ikke ud over samme familie, som det nogle gange gør hos os.

Parret har ansatte i forretningen, en på fuldtid og cirka 10 på deltid, men at have medarbejdere har også konsekvenser på flere områder.

- Det koster selvfølgelig på det økonomiske plan at have folk ansat, men det betyder også meget for kunderne, at det er os ejere, de møder i butikken, siger Jacob Thylstup og fortsætter:

- Vi oplever faktisk, at nogle kunder kan være sure, hvis vi har holdt fri og ikke har været der i weekenden.

Der er 236 stande i butikken, og udvalget varierer hele tiden, da standlejerne selv bestemmer, hvad de vil sælge. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Tyveri og bedrageri

Den overvejende del af tiden oplever Jacob Thylstrup og Katrine Skjødt glade mennesker, både købere og standlejere, men de har det første år også haft oplevelser, som de gerne havde været foruden.

- Vi har desværre haft sager med både tyveri og bedrageri, hvor folk har byttet rundt på prismærkerne, og det har taget hårdt på os rent psykisk, siger Jacob Thylstrup.

Sagerne har ført til bortvisninger og politianmeldelser, og det er selvsagt ikke noget, som parret havde håbet at skulle bruge tid på.

- Det er grænseoverskridende at skulle bede nogen ansigt til ansigt om at forlade butikken. Vores job er jo ikke at være vagter og politimænd, men at være servicemindede og hjælpe kunderne og standlejerne, siger Katrine Skjødt og understreger, at det heldigvis er et fåtal, der har været problemer med.

- Der vil altid være nogle få, der ødelægger det for andre, og der er blevet taget hånd om det, men det er træls at gå og være mistroiske, siger hun.

Trods de dårlige oplevelser og udfordringerne i familielivet har Jacob Thylstrup og Katrine Skjødt ikke et sekund fortrudt, at de tog springet fra København til Jylland for at blive selvstændige sammen.

- Nogle tror, at vi tjener massevis af penge, men jeg kører rundt i min svigerfars 26 år gamle bil. Men det er sjovt, og det er en fornøjelse at komme på arbejde hver dag. Og så giver det masser af livsglæde at kunne sige "det her er vores", siger Jacob Thylstrup.

Jacob Thylstrup og Katrine Skjødt lagde deres mangeårige liv i København bag sig og flyttede til provinsen for at åbne Jyllands første afdeling af Børneloppen. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ny direktør for forsyning i Verdo

Annonce