Annonce
Randers

Børnelæge: Beskæmmende behandling af plejefamilie

Speciallæge i sygdomme hos børn og unge, Ole Wolthers, kritiserer i skarpe vendinger familieafdelingen i Randers Kommune for dens håndtering af en akutfjernelse af et plejebarn. Foto: Lars Rasborg

Speciallæge i børns sygdomme retter en skarp kritik mod familieafdelingen i sag om fjernelse af plejebarn.

Randers: I sidste uge berettede plejefaren Brian Højlund om, hvordan Randers Kommune valgte at fjerne hans plejebarn uden varsel og med øjeblikkelig virkning.

Den historie har nu fået Ole Wolthers, speciallæge i børns sygdomme, til tasterne.

I kraft af sit job som overlæge på Børne- og Allergiklinikken i Randers har han et stort kendskab til børn i familiepleje, og han har skrevet et læserbrev, hvor han skarpt kritiserer den måde, familieafdelingen har grebet tvangsfjernelsen an på.

- Plejefar Brian Højlunds beretning om fjernelse af et plejebarn fra hans familie, som man læste i Randers Amtsavis 15. februar 2017, trodser med sin faglige inkompetence det meste af det, jeg har set af aktive beslutninger fra nogen familieafdeling, lyder det blandt andet i læserbrevet.

Ole Wolthers forklarer til Randers Amtsavis, at han fandt håndteringen af sagen forkert både som fagperson og som menneske.

- Sådan som det er fremstillet i avisen, bliver man som menneske grebet af historien. Det er jo en hjertegribende og hjerteskærende historie. Det er bare forkert. Jeg ser jo også på sagen som fagperson, og det er en virkelig beskæmmende og helt ufaglig måde, familieafdelingen har grebet sagen an på, siger han.

Krisesituation for barnet

Ole Wolthers er især kritisk overfor, at Randers Kommune valgte at fjerne barnet fra sin plejefamilie fra den ene dag til den anden, når barnet havde været hos familien i 10 år. Han kender ikke til de nærmere omstændigheder ved sagen, men han understreger, at den måde, fjernelsen blev udført på, er under al kritik.

- Man kunne have forberedt barnet og plejefamilien på det og have sat en proces i gang, så begge parter fik lov til at tage afsked. Jeg ser ikke for mig, at det her barn kommer positivt videre på den måde, som det har skullet tage afsked med sin familie på, siger han.

Han forklarer, at det især for barnet kan være svært at følge med følelsesmæssigt, når der sker så stor en omvæltning.

- Det er jo et enormt tab for sådan et barn, der har været hos en familie i 10 år. Det er faktisk en krisesituation for barnet. Der skulle familieafdelingen have tilrettelagt et forløb, hvor barnet kunne følge bedre med følelsesmæssigt, siger han.

Annonce

Dejligt, at en fagperson udtaler sig

Brian Højlund er plejefar i den plejefamilie, Ole Wolthers beskriver. Han hilser børnelægens læserbrev meget velkomment.

- Det er rigtig dejligt, at der er en uvildig fagperson, der bakker os op i, at familieafdelingen har handlet forkert i vores sag, siger han.

Brian Højlund ville ønske, at en uvildig psykolog kunne kigge hele sagen om fjernelsen af plejebarnet igennem.

- Jeg kender ikke til andre sager, hvor man har fjernet et barn på den her måde, hvor barnets ve og vel ikke har været i fare. Så jeg er helt enig i, at håndteringen var forkert - også set med faglige briller, siger han.

Annonce

Har selv oplevet problemer

Ole Wolthers har selv arbejdet sammen med familieafdelingen via sin klinik. Her forklarer han, at han selv har oplevet problemer med manglende faglighed i afdelingen.

- Men den her sag topper det, jeg selv har oplevet, siger han og fortsætter:

- Jeg tror ikke, der er nogen fagpersoner, der ikke vil sige, at det er en tvivlsom måde, familieafdelingen har håndteret den her sag på. Derfor tænker jeg også, at der må være nogen, der har beslutningsmyndighed over sagsbehandlerniveau, som er nødt til at reagere på det, siger han.

Direktør for børn, skole og familie i Randers Kommune, Hans Minor Vedel, ønsker ikke at kommentere læserbrevet.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Et velfærds-valgbudget med en luns til alle: Se her hvor politikerne vil lave nye tiltag i 2022-2024

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Annonce