Annoncørbetalt indhold

- Børnetandplejen ville ikke rette mine skæve tænder

19-årige Emma Louise Pedersen har altid været flov over sine tænder, som børnetandplejen ikke ville rette, da det var kosmetisk. Nu er Emma Louise Pedersen ikke flov over at vise sit smil frem længere. Foto: Nanna Lørup Buch

Emma Louise Pedersens skæve tænder har altid gjort hende ked af det. Hun har i årevis levet med, at folk hele tiden skulle spørge ind til, hvorfor hun dog ikke fik dem rettet, når nu det så så grimt ud. Men dette var ikke en mulighed for Emma Louise Pedersen, da børnetandplejen ikke ville rette hendes tænder. Når ens bid er fint, selvom man har skæve tænder, falder det under kosmetisk behandling, og det må børnetandplejen ikke lave på patienter under 18 år - denne regel, er Emma Louise Pedersen uforstående overfor.

Kejtede teenagere med bøjle på er næsten et must, når man kigger på børnene i udskolingen. De fleste af os, der har været bøjlerne igennem, tænker tilbage på tiden som et nødvendigt onde - Det er alt andet end sjovt at gå med bøjle som teenager.

Sådan var det ikke for 19-årige Emma Louise Pedersen - nærmest tværtimod. Da hun selv gik i 6. klasse, begyndte hendes skolekammerater en efter en at få bøjle på, og det gjorde hende enormt jaloux.

- Alle mine veninder fik næsten bøjle på samtidig, og jeg var den eneste, der ikke måtte få det - selvom jeg var den, der havde de værste tænder. Jeg blev jaloux over, at de fik bøjle - det er jo ikke pænt at have bøjle på, men det er pænt, når det er færdigt. Så stod de der i 9. klasse, og kunne smile pænt, mens jeg stadig havde skæve tænder, siger 19-årige Emma Louise Pedersen, der er født og opvokset i Borup, hvor hun stadig bor sammen med sine forældre, lillebror og familiens plejebarn. Emma Louise Pedersen er lige blevet student fra Randers Statsskole og vil nu holde et sabbatår, hvor hun skal fortætte med at arbejde på McDonald's i Paderup, hvor hun har arbejdet de sidste fem år, inden hun starter med at læse til ergoterapeut i Aarhus.

Selvom Emma Louise Pedersen havde enormt skæve tænder, så ville børnetandplejen ikke rette dem, da man ikke må lave kosmetiske behandlinger på patienter under 18 år.

- Jeg har haft nogle tænder, der bare har været kastet ind i munden. De kalder det krydsbid. Mine fortænder lappede ekstremt meget ind over hinanden. Det var ikke så sjovt at smile. Børnetandplejen sagde, at der ikke var noget at gøre ved det. Bidet var perfekt, selvom tænderne sad skævt, fortæller Emma Louise Pedersen.

Svære kommentarer

Teenageårene var en svær tid for Emma Louise Pedersen, der var flov over sine tænder.

- Jeg har haft det ekstremt skidt med mine tænder. Selvom det var kosmetisk, så lagde alle jo alligevel mærke til, at mine tænder sad hulter til bulter. Det har altid gjort ondt, når folk hele tiden skulle spørge ind til det og sige, at det ikke så særligt pænt ud, for jeg kunne jo ikke gøre noget ved det, når børnetandplejen ikke ville rette mine skæve tænder, fordi det var kosmetisk, siger hun og tilføjer.

- Jeg synes, det har været rigtigt svært at snakke om. Når folk spurgte ind til det, havde jeg bare lyst til at tude. Det blev hele tiden kommenteret, at jeg så anderledes ud - det var ikke så sjovt. Det var ekstremt flovt for mig. Jeg havde altid fokus på mine tænder og på at smile med lukket mund.

Emma Louise Pedersen er uforstående overfor, hvorfor børnetandplejen ikke må lave kosmetiske behandlinger - når man har meget skæve tænder, er det de samme følelser, man står med som teenager, hvad enten man har et godt bid eller ej.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at det ikke kunne lade sig gøre, for det var et stort ønske for mig. Jeg synes, det er træls, at der skal være et større problem, før man kan få lov til at få sine tænder rettet. Det er ærgerligt, at man skal fylde de her 18 år og betale helt vildt mange penge selv, når børnetandplejen lige så godt kunne have gjort det, som de gør ved de andre, fortæller hun.

Sparede selv op

Når børnetandplejen ikke ville rette Emma Louise Pedersens tænder, måtte hun selv spare op, så hun kunne få sit mangeårige ønske opfyldt, når hun blev 18 år.

- Da jeg gik fra børnetandplejen til Tandlægecentret i Randers som 18-årig, spurgte de nærmest med det samme, om der var noget andet, de kunne hjælpe med. Jeg blev simpelthen så glad. Nu har jeg i alle årene gået og fået nej til at få rettet mine tænder, og så møder jeg en tandlæge, der gerne vil hjælpe mig.

Det lykkedes Emma Louise Pedersen at spare 10.000 op, hvilket var nok til at få den ene kæbe rettet, da hun fik et tilbud hos Tandlægecentret i Randers, der gerne ville bruge hendes sag i deres undervisning.

- Mine forældre kaldte mig ind en aften og spurgte, om jeg var helt sikker på, at jeg gerne ville have det lavet. Så sagde jeg; ja, jeg har sparet halvdelen op, så jeg kan få lavet overmunden i første omgang. Så sagde de, at de havde overvejet det, og at de gerne ville betale for begge kæber, da det jo var deres byggesjusk - det grinede vi meget af.

Emma Louise Pedersen fik taget sin bøjle af i maj i år, og resultatet er lige, hvad hun har drømt om.

- Jeg er så glad. Jeg synes, jeg har fået det flotteste smil. Jeg kunne virkelig ikke være mere glad over det. Det er noget, jeg har ønsket mig så inderligt i så mange år. Det er en ren og skær lykkefølelse, fortæller hun.

Denne artikel er sponsoreret af Tandlægecentret i Randers, der ønsker at sætte fokus på tandpleje.

Tandlægecentret i Randers

Nye patienter i Tandlægecentret i Randers er mere end velkomne. Tandlægecentret klarer alt det praktiske for dig i forhold til indhentning af tidligere journal og røntgenbilleder, i det omfang det er nødvendigt.Men opbygning af den tillid, som er vigtig for begge parter, kommer ikke af sig selv.

Tandlægecentret i Randers vil gøre alt, hvad de kan for at opbygge denne tillid. Er du bange eller nervøs for at komme til tandlæge, kan du trygt henvende dig til Tandlægecentret, der har stor erfaring med patienter med tandlægeskræk.

Tidligere var tandlægen en autoritet, hvor der ikke var plads til spørgsmål eller forklaring undervejs. Sådan er det ikke hos Tandlægecentret i Randers. Det er meget vigtigt for klinikken, at du er glad for at få plejet dine tænder - både i forhold til den behandling du får udført, men også at du oplever en god og personlig service.

Hos tandlægen blev der taget et billede af Emma Louise Pedersens tænder, inden de blev rettet - et sjældent foto af, hvordan hendes tænder så ud, da hun ellers ikke har billeder af sine tænder. Foto: Tandlægecentret i Randers

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.