Annonce
Norddjurs

Bøvl og ekstra transporttid: Nye busplaner gør livet surt for gymnasieelever

Ventetid ved busstoppestedet på Paderup Boulevard. Fra venstre Astrid Behrens Vestergaard, Sine Nedergaard Madsen, Rasmus Vinther og Mike Nygaard Melin Davidsen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Transporttiden mellem hjem og gymnasium er på nogle afgange blevet fordoblet i den nye køreplan, der er præget af regionale millionbesparelser.
Annonce

Paderup: Før sommerferien var det besværligt. Nu er det blevet endnu mere besværligt for de gymnasieelever, der bor på Djursland og er afhængige af regelmæssige busser til gymnasiet i Paderup.

Efter sommerferien er eleverne vågnet op til en ny virkelighed, hvor de blå busser, der skal transportere eleverne til og fra skole, ikke længere kører som før.

Region Midtjylland har dekreteret besparelser på 55 millioner kroner på bustransport og overdraget ansvaret for 21 busruter til de østjyske kommuner.

Det har betydet færre busafgange og omlægninger, der forsurer hverdagslivet for især de elever, hvis familier har valgt at slå sig ned på landet.

Lige nu handler det om at begå sig i en ny virkelighed, der nogle dage forlænger rejsen til gymnasiet med tre kvarter med masser af ventetid til følge, blandt andet spildte halve timer på busterminalen i Randers.

En af de ramte er Mike Nygaard Melin Davidsen. Han er 3. g'er på Paderup Gymnasium og bor i Ørsted i Norddjurs Kommune.

- Bussen kører fint om morgenen, hvis man skal møde ind til 1. modul kl. 8.30. Det er værre, når man skal hjem om eftermiddagen efter 3. modul, fortæller Mike Nygaard Melin Davidsen, der er nødt til tage en time tidligere fri om fredagen for at passe sit job hos den lokale købmand.

Mens der ikke har været de store benspænd omkring transporten til gymnasiet til 1. modul og heller ikke, når det gælder hjemtransporten efter 4. modul, ser det værre ud med transport til 2. modul og transport hjem efter 3. modul.

Der var bedre tidligere, hvor busruten var tilpasset gymnasiet. Nu bruger vi mere tid på transport. Det er tidsopslugende og går ud over vores hverdag, vores fritidsaktiviteter og vores tid til at lave lektier. At have et arbejde kan ikke lade sig gøre. Man forstår ikke, de gør det her, når de så gerne vil have folk til at bo på landet.

Astrid Behrens Vestergaard, 3. g'er, Paderup Gymnasium

Annonce

Fodtur på 24 minutter

Astrid Behrens Vestergaard og Sine Nedergaard Madsen er ligeledes 3. g'ere, der er ramt af de nye tider. Og de bor endnu længere ude på landet. Den ene uden for landsbyen Voer og den anden i Udby på østsiden af Randers Fjord. For dem er Ørsted blot et stop på den lange skolevej frem og tilbage.

- Før sommerferien var det overkommeligt at møde ind til 2. modul, der begynder kl. 10.15. Her kørte bus 211 direkte til skolen. Den kørte fra Ørsted kl. 9.25 og var fremme på Paderup Boulevard kl. 10.06. Men nu er stoppestedet Paderup taget af planen. I stedet for 41 minutter tager turen 1 time og 4 minutter. Bussen kører fra Ørsted kl. 8.48, og man skal med hele vejen ind til Randers Busterminal. Der skal man vente i syv minutter, indtil bybus 4E kl. 9.40 kører tilbage til Paderup, hvor den er fremme kl. 9.52, fortæller Astrid Behrens Vestergaard.

Alternativet er ifølge Astrid Behrens Vestergaard at stige af bussen ved stopppestedet Romalt Boulevard-Grenaavej kl. 9.25 og spadsere det sidste stykke. Gåturen derfra til gymnasiet tager ifølge Google Maps 24 minutter.

Transporten hjem fra 3. modul er også blevet besværligere. Før ferien kunne turen gøres direkte fra Paderup til Ørsted på 43 minutter. Nu varer den dobbelt så længe. Bussen ruller nu ind i Ørsted 1 time og 39 minutter efter 3. moduls afslutning.

Alle tre har overvejet at skifte buskortet ud med bil, men det kan ikke svare sig, siger Astrid Behrens Vestergaard, der har regnet på sagen. Til gengæld er hun med i en kør-sammen ordning.

- Vi er en gruppe, der bor ude på den anden side af Ørsted, der dagligt skriver på Messenger, hvis der er mulighed for kørelejlighed til og fra skole, siger Astrid Behrens Vestergaard.

Annonce

Vendt mod Randers

Hun fortæller, at hjemme i hendes familie er det lige så almindeligt at tale om den daglige transport som om aftensmaden.

- Jeg har nogle rigtigt søde forældre, der gerne vil køre mig til bussen til Ørsted. De siger, at 'det er os, har besluttet os for at bo på landet. Derfor vil vi gerne transportere dig', siger Astrid Behrens Vestergaard, der mener, at hun sagtens kunne bruge sin tid på en bedre måde.

- Min far blev hurtigt irriteret på den nye busplan. En dag, jeg stod og ventede på bus 211 i Allingåbro, stoppede den ikke, men kørte bare forbi. Det fik ham til at klage til Midttrafik. Det blev heldigvis rettet, siger Astrid Behrens Vestergaard

- Det var bedre tidligere, hvor busruten var tilpasset gymnasiet. Nu bruger vi mere tid på transport. Det er tidsopslugende og går ud over vores hverdag, vores fritidsaktiviteter og vores tid til at lave lektier. At have et arbejde kan ikke lade sig gøre. Man forstår ikke, de gør det her, når de så gerne vil have folk til at bo på landet. Det er ikke umuligt at være i, men det er lidt besværligt, siger Astrid Behrens Vestergaard.

- Den tid, vi bruger i bussen, er omtrent den samme som før. Nu bruger vi bare endnu mere tid på at vente, siger Sine Nedergaard Madsen.

Hun gør opmærksom på, at det ikke kun er eleverne på Paderup Gymnasium, der er ramt af de nye bustider. Det gælder også Sosu-skolen, Tradium, Mimers Brønd og Erhvervakademi Dania.

De tre 3. g'ere har gennemskuet, at de faktisk kan spare tid på at tage bussen til Grenaa, men tanken tiltaler ingen af de tre, der alle føler sig vendt mod Randers

- Norddjurs Kommune vil sikkert gerne have, at vi vælger Grenaa Gymnasium. Vi bor ved Randers Fjord og har et tættere forhold til Randers. Derfor er det mere naturligt at bevæge sig den vej, mener de tre gymnasieelever.

Hvornår kommer bussen? Mike Nygaard Melin Davidsen lurer utålmodigt, mens Astrid Behrens Vestergaard, Sine Nedergaard Madsen og Rasmus Vinther taler tiden væk. Foto: Anne Myrup Pedersen
På vej til bussen. Fra venstre Ramus Vinther, Sine Nedergaard Madsen, Mike Nygaard Melin Davidsen og Astrid Behrens Vestergaard. Foto: Anne Myrup Pedersen
Længe leve mobilen, når ventetiden bliver lang. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce