Annonce
Randers

Babyklub giver netværk i udsat boligområde

Pædagog Tina Hastrup Østergaard (tv) er ligesom de to tilknyttede sundhedsplejersker så vidt muligt med hver gang, Babyklubben mødes. Foto: Lars Rasborg

Som en del af den nye helhedsplan for Randers Nordby mødes mødre med børn i alderen 0-2 år en gang om ugen i Børnehuset Jennumparkens trygge rammer.

Randers: Børnepludren afløses af lattermilde udbrud fra de fem mødre, der tirsdag formiddag er samlet i Babyklubben i det lyse lokale i Børnehuset Jennumparken.

Selv om lokalet er et institutionslokale med hvide vægge og gråt linoleumsgulv, syner det anderledes og mere hyggeligt. På gulvet ligger en lyserød pilatesbold side om side med et par mødre, der har sat sig på et blødt blåt skumunderlag med deres børn. Foran dem går et tvillingepar rundt ved at skubbe et par taburetter foran sig.

En kvinde sidder roligt på en stol med et sovende barn på sig ved et fint dækket bord med boller, kaffe, smør og vand. Ved siden af hende løfter en anden mor sin datter højt op i luften i armene til stor begejstring for dem begge.

- Må jeg gerne gøre sådan her? For Maria kan godt lide det, spørger hun henvendt til sundhedsplejersken, der kort forinden har holdt oplæg for de fremmødte mødre om børns motoriske udvikling.

- Hvis du fornemmer, at hun har styrken til det, så kan du sagtens gøre det, lyder det fra sundhedsplejersken, der fortæller videre om, at børns udvikling er meget individuel, men at et godt tegn er, at barnet selv kan hive sig op fra et underlag med hjælp fra en voksen.

Konkrete redskaber

Der skulle egentligt have været ni mødre på dagen, men ikke alle er dukket op til denne tredje mødegang for Babyklubben, der er henvendt til forældre med børn under to år bosat i Jennumparken, Vangdalen og Glarbjergvejområdet.

Initiativet er en del af den nye helhedsplan for Randers Nordby, der gælder fra 2017-2021, hvis formål er at sikre, at der frem mod 2021 fortsat bliver gjort en ekstra boligsocial indsats i områderne gennem de fire overordnede indsatsområder: "Tryghed og trivsel", "Kriminalpræventiv indsats", "Uddannelse og beskæftigelse" samt "Forebyggelse og forældreansvar."

I alt er der sat godt 29 millioner kroner af til indsatserne fra Randers Kommune, boligorganisationerne og Landsbyggefonden, der foruden Babyklubben også tæller flere andre initiativer.

Det er 36-årige Mia Breinhild Nielsen, der som boligsocial medarbejder i Bysekretariatet for Randers Nordby står for Babyklubben, der er en videreudvikling af en tidligere babycafé, som sekretariatet prøvede sig af med under den sidst gældende helhedsplan. Og hun tror på, at babyklubben med sine faste mødegange foruden at være med til at give mødrene nogle konkrete redskaber i forhold til opdragelse og omsorg for deres børn, også kan være med til at give mødrene et netværk.

Normalt huser institutionen i det nordlige Randers primært vuggestue- og børnehavebørn. Men i dagens anledning er de fremmødte børn i alderen 2-15 måneder. Foto: Lars Rasborg
Annonce

Ligeværdig dialog

- Nogle mødre har måske brug for nogle redskaber til at håndtere det med at være forældre. Andre er meget unge mødre, som måske ikke har nogle rollemodeller eller forældre, der kan vise vejen for, hvordan man bedst er forælder. Så det er noget af det, vi prøver at lære dem om. Men gennem dialog og ikke med en løftet pegefinger, fortæller Mia Breinhild Nielsen.

Af samme årsag er tilbuddet om Babyklubben frivilligt, ligesom at møderne foregår i et uformelt miljø, hvor der er ligeså meget plads til snak mødrene imellem som med de to sundhedsplejerske og den ene pædagog, der ligeledes er med til møderne.

- De kan jo også spejle sig i hinanden, og det er selvfølgelig også en af ideerne med det. At forældrene kan bruge hinanden, så det ikke kun er os som professionelle, der er på. For nogle gange virker det bare bedre, at der ikke er en professionel, der kommer og dunker en i hovedet med, hvad man bør gøre. Der er bare en anden modtagelighed, når det kommer fra ligeværdige parter, fortæller Mia Breinhild Nielsen.

Det er ikke kun sundhedsplejerskerne, der deler råd ud. Faktisk deler mødrene lige så ofte råd ud til hinanden. Foto: Lars Rasborg
Annonce

Svar på spørgsmål

For de fremmødte mødre til denne tirsdags møde i Babyklubben er erfaringsdelingen med andre mødre også noget af det, der topper listen over grunde til, hvorfor de har meldt sig til.

Det gælder blandt andet for 23-årige May Rasmussen, der har sin lille datter på knap seks måneder med. Hun så opslaget i sin opgang og fandt ud af, at en veninde havde meldt sig til. Så derfor meldte hun sig også til.

- Det giver noget at kunne snakke om det udfordrende og det sjove ved at have små børn sammen med andre, der i samme situation, siger hun.

Samme oplevelse deler 21-årige Hamida Kristiansen, der har sin søn på snart ni måneder med. Hun hørte om klubben gennem sin sundhedsplejerske.

- Det er spændende. Vi snakker sammen, jeg kan stille spørgsmål til, hvad for eksempel min søn skal have at spise, og høre andres erfaringer. Og så får min søn en masse ud af at være sammen med de andre børn, siger hun.

For 30-årige Anja Bjelgart, der har et sæt tvillinger på knap 15 måneder, er det mere det faglige, der trækker. Hun så et opslag for Babyklubben i sin opgang og meldte sig hurtigt til.

- Jeg kunne læse i opslaget, at man lærte noget om sprogudvikling. Og mine drenge er lige begyndt at tale, og jeg mangler værktøjer til at hjælpe dem med at snakke hurtigere og bedre, fortæller hun.

Babyklubben havde første mødegang tirsdag 15. august og fortsætter frem til 3. oktober. Foto: Lars Rasborg
- Vi håber da på, at det kunne blive noget fast, men man kan sige, at de her midler gives jo kun for fire år af gangen, så hvis det skal blive fast, skal det være fordi man er interesseret i at køre det videre fra kommunal side, forklarer Mia Breinhild Nielsen, der her ses med et af børnene i Babyklubben. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Alarm 112

Medarbejdere i Aarhus-firma i dyb sorg efter knivdrab: Britt efterlader et uendeligt stort tomrum

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Navne

Trods kun syv år i skole, fik tømreren fra Gjerlev sin læreruddannelse - og blev lærer i Randers

Annonce