Annonce
Østjylland

Badehotellet får sin egen kogebog - lokal madhistoriker står bag

Ifølge Bettina Buhl giver Badehotellets kogebog et indblik i mellemkrigstidens danske madkultur, som den er præsenteret i de gamle kogebøger. Desuden får læseren mulighed for at finde inspiration til nye retter i datidens mangfoldige madkultur. Alle opskrifterne er ført up to date så de er nemme at tilberede. Arkivfoto

I denne uge udgives en ny kogebog med opskrifter fra den tid, hvor den populære TV2-serie "Badehotellet" foregår. Bag bogen står Bettina Buhl fra Madens Hus ved Det Grønne Museum på Gl. Estrup og seriens to forfattere.

Auning: I fem sæsoner har en stor del af de danske tv-seere siddet klinet til skærmen, når fortællingen om Badehotellets gæster og personale har udfoldet sig.

Men nu har folkene bag serien i samarbejde med den lokale madhistoriker og madhistoriker Bettina Buhl fra Madens Hus på Det Grønne Museum ved Gl. Estrup gjort det muligt for seriens tilhængere at bringe en del af Badehotellet helt ind i deres eget hjem.

De har nemlig skabt en kogebog med opskrifter, som gør det muligt at gå på opdagelse i fru Andersens køkken samt dele bordets glæder med grosserer Madsen, skuespiller Weyse, fabrikant Frigh, fru Fjeldsø og alle de andre kære stamgæster på det lille badehotel i årene 1928-33.

- Stig Thorsboe og jeg vidste fra starten af vores arbejde med Badehotellet til TV2, at maden skulle have en fremtrædende plads. Ambitionen har været at genopdage tidens køkken, så både de retter, der bliver tilberedt i serien, som måden køkkenpigerne gør det på, virker troværdige, siger den ene halvdel af seriens forfatterpar, Hanna Lundblad, der glæder sig over, at madens fremtrædende plads i serien nu har ført til en kogebogudgivelse.

Badehotellets kogebog er udelukkende illustreret med billeder fra serien eller produktionen af denne. Bogen har udgivelsesdato fredag 19. oktober. Privatfoto

55 retter fra dengang

"Badehotellets kogebog" byder på opskrifter til hele 55 retter, som alle har været vist i et af seriens foreløbig 33 afsnit. De er udvalgt, samlet og tilrettelagt af Bettina Buhl, som er madhistoriker og museumsinspektør ved Madens Hus på Det Grønne Museum ved Gl. Estrup.

Bettina Buhl har i løbet af de seneste fem år givet folkene bag Badehotellet forskellige input til, hvilke retter, det kunne give mening at servere for Badehotellets gæster i serien. Men i det seneste års tid har hun altså arbejdet konkret med at finde de bedste opskrifter til de 55 retter, som er blevet en del af Badehotellets kogebog.

- Det har været enorm sjovt og utrolig spændende som madhistoriker at kunne sætte fokus på mellemkrigstiden, som er en tidsperiode i madhistorien, jeg faktisk ikke har arbejdet ret meget med tidligere, siger museumsinspektøren.

Annonce

Historikerens egen favorit

Bettina Buhl har under arbejdet med sit bidrag til kogebogen brugt enorm lang tid på at finde og afprøve en række forskellige opskrifter på samme ret, indtil hun til sidst har udvalgt den bedste.

- Jeg synes helt klart, at det er sjovere at vælge en opskrift, som indeholder noget, der fortæller om den tid, opskriften stammer fra. I mellemkrigstiden var en chokoladekage for eksempel ikke bare en chokoladekage. Den var det ypperste af det ypperste, og hvis man skulle have råd til chokoladen, måtte man spare på nogle af de andre ingredienser, siger museumsinspektøren.

Hun afslører desuden, at hendes egen favoritopskrift i kogebogen, er en opskrift på bollemælk, som er en gammel, dansk ret bestående af brød- eller melboller, der serveres i varm mælk, ofte drysset med sukker eller kanel.

- Som sådan er navnet "bollemælk" jo nok ikke det bedste navn, man kunne have valgt som reklamefremstød. Men retten gik hen og blev ret sjov, og det har vist sig, at børnene her i huset, var ret glade for den. Man skal måske bare overveje at servere den, inden man fortæller, hvad den indeholder, griner Bettina Buhl.

Udover de 55 opskrifter indeholder Badehotellets kogebog også masser af fortællinger fra det gamle køkken, samt historier bag om kameraet om, hvordan det har været som skuespiller at lave mad for seere i hele Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Landdistrikter står højt på politikernes dagsorden: Alle vil gøre noget for at fastholde den gode udvikling

Annonce