Annonce
Randers

Badmintonstjerne åbner egen klinik i Randers

Her ses Lena Frier (th) sammen med sin damedouble-makker Kamilla Rytter Juhl under EM i 2008. Foto: Scanpix

Den tidligere badmintonstjerne Lena Frier tilbyder mental træning - med udgangspunkt i kroppen.

RANDERS: Den tidligere OL-deltager og flerdobbelte europamester i badminton, Lena Frier fra Randers, åbner efter nytår sin egen klinik med mental træning på programmet i Østergrave. Efter at have afsluttet sin badminton-karriere i 2008 har hun uddannet sig både som coach og som psykomotorisk terapeut fra skolen i Randers. En kombination, som sammen med hendes erfaringer fra en lang karriere i elitesport, klæder hende på til at hjælpe andre mennesker.

- Jeg kan se, at alt for mange mennesker er for dårlige til at lytte til de signaler, de får fra deres egen krop. Og det er et større og større problem, fordi vores hverdag bliver stadig mere stresset, og vi står overfor stadig højere krav. Og får du ondt et eller andet sted, vil årsagen ofte skulle findes i tanker, du ikke tager tilstrækkeligt alvorligt, siger hun.

Annonce

Jeg kan se, at alt for mange mennesker er for dårlige til at lytte til de signaler, de får fra deres egen krop

Lena Frier, mental træner
Lena Frier møder sine klienter både i samtaler og med mere fysiske behandlinger. Erik Jeppesen tyvstarter til ære for fotografen på madrassen i hendes nye klinik. Foto: Morten Lund

Samme problemer for alle aldre

Hun afsluttede sin uddannelse til psykomotorisk terapeut i Randers for et halvt års tid siden. Derefter har hun blandt andet været tilknyttet Randers Realskole, hvor hun rigeligt har set konsekvenserne af den stress, som nutidens unge lever med. På skolen har hun arbejdet med elever helt ned til 11-års alderen.

- For eksempel bliver man bombarderet med glansbilleder fra andre mennesker liv på de sociale medier. Og når nu disse glansbilleder ikke helt ligner ens eget liv, vil mange reagere ved at blive stressede - med frygt for, om man måske er på vej til at falde helt ud af det virtuelle fællesskab, man finder.

Andre problemer, som Lena Frier har oplevet blandt de unge mennesker, er eksamensangst og usikkerhed i klassen - ikke mindst hos de stille piger. I den forbindelse arbejder hun også med de unge menneskers forældre, som naturligt nok bekymrer sig for deres børns velbefindende.

- Men problemerne er meget universelle, og de opstår selvfølgelig ikke kun i skolen, men også i folks arbejdsliv og almindelige hverdag. Det er de helt samme mekanismer, jeg støder på, når jeg arbejder med andre aldergrupper end skoleelever. Jeg er også blevet tilknyttet Rygcentret, hvor jeg i højere grad møder ældre mennesker, siger hun.

Og hendes arbejde virker, fortæller hun.

- Det er en stor tilfredsstillelse, når jeg kan se, at jeg hjælper mine klienter, at de kommer til at turde noget og bliver bedre til at tackle svære situationer.

Blandt hendes klienter er der en overvægt af piger og kvinder - hvilket ikke nødvendigvis er et udtryk for, at mændene har færre problemer at slås med.

- Men mænd er traditionelt ikke så gode til at søge hjælp, når de oplever problemer. Og jeg tror måske heller ikke, at de mærker virkninger af en ubalance så tydeligt som kvinder gør. Mange mænd skal bare se at komme videre, siger Lena Frier.

Den lille skulptur af en figur, der tør tage springet, er som noget af det første flyttet ind i Lena Friers kommende klinik i Østergrave. Foto: Morten Lund

Naturligt forsvar

At ens krop reagerer, hvis man løber ind i mentale problemer, er der dog ikke noget galt i - det er en helt naturlig forsvarsmekanisme.

- Men det er ikke altid, at kroppen selv kan vurdere, hvad der skal gøres, siger Lena Frier.

Fra sin egen sportskarriere kender hun udmærket til begrebet præstationsangst og lysten til bare at stikke af.

- Der lærte jeg at tage problemerne alvorligt, at tackle dem - og at blive på banen, selv om jeg egentlig bare gerne ville væk. Jeg ville meget gerne have mødt sådan en som mig, med den viden jeg har i dag, da jeg selv var 16 år, siger hun.

Et forløb hos Lena Frier varer typisk mellem et par måneder og op til et år.

Lena Frier er i dag 35 år og stoppede sin badmintonkarriere for otte år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Skød mod ansigt med fire meters afstand: 46-årig dømt for drabsforsøg

Annonce