Annonce
Livsstil

Bag om Mille Dinesen: Ramt af Rita

Mille Dinesen er vokset op i en lille idyllisk lomme af københavnerbydelen Østerbro ved navn Brumleby, og det er også her, hun har slået rødder som voksen. Foto: Nicolai Lorenzen
Det er de færreste skuespillere, der får lov til at udvikle en karakter over 10 år, sådan som det har været tilfældet for Mille Dinesen med hovedrollen i ”Rita”. Et privilegium, lyder det fra skuespilleren, der nu har sagt sin sidste replik som den rapkæftede skolelærer og står på kanten til at skulle sætte en ny retning i sit liv. Og det er slet ikke så skræmmende, som det måske lyder. For hun er blevet voksen i mellemtiden - og blevet mor.
Annonce

Der findes en optagelse af Mille Dinesen, hvor hun lige har spillet den sidste scene i ”Rita”. Den allersidste nogensinde. For efter fem sæsoner er det endegyldigt slut.

”Kig lige i kameraet,” lyder det på optagelsen fra Lars Kaalund, seriens instruktør, og så fortsætter han:

”Du har lige spillet den sidste scene.”

- Og så kan man se, hvordan jeg begynder at græde, fortæller hun selv med et grin om den dag i december sidste år, da der blev sat et endegyldigt punktum for 10 års ”fantastisk rejse” med en karakter, der ikke bare har sat sig fast i hjertet hos skuespilleren selv, men også hos tusindvis af seere både herhjemme og i udlandet.

Mille Dinesen husker den sidste optagedag som både sørgmodig og god, for det ER rigtigt at sige farvel til Rita. Men hvordan det i øvrigt føles aldrig mere at skulle iklæde sig Ritas slidte jeans og ternede skjorte og forsøge at finde hoved og hale i et kaotisk liv, har Mille Dinesen ikke helt fået greb om endnu her lige før premieren på sæson fem. Måske er det et punktum af den slags, der rammer med en smule forsinkelse.

- Men lige nu sidder jeg med en følelse af at have været sindssygt privilegeret. Tænk at få lov til at arbejde med en karakter over 10 år og så endda sådan en super interessant karakter! Og tænk at få lov til at arbejde med sådan nogle gode manuskripter og sådan et helt fantastisk hold. Her forleden blev jeg spurgt, hvornår jeg slapper mest af, og ét svar er, at det gør jeg selvfølgelig, når jeg er sammen med min søn. Men et lige så rigtigt svar er, at det har jeg gjort, når jeg stod foran kameraet og spillede Rita. Fordi jeg kender hende så godt.

Mille Dinesen

Er født 17. marts 1974 og opvokset i Brumleby på Østerbro, hvor hun stadig bor. Som 19-årig blev hun gift med jazzmusikeren Jakob Dinesen, og de to var gift i 12 år.

Mille Dinesen startede sit arbejdsliv som producerassistent, men kom som 26-årig ind på Statens Teaterskole og blev færdiguddannet i 2004. Hun har gennem årene spillet en række markante roller både på teater og på film og tv, og rollen som Rita sikrede hende prisen som bedste kvindelige hovedrolle ved den prestigefyldte tv-festival i Monte Carlo i 2012.

Senest har vi set hende i spillefilmen ”Jagtsæson”, der var en stor publikumssucces. Hun har desuden skrevet bogen ”Min egen vej” og har netop lanceret sin egen hudplejeserie under navnet ”Balance by Mille Dinesen”.

Hun har sønnen Eddie på knap to år.

Annonce

Et lidt tilfældigt ja

Først lyder der trin på trappen, så dukker et par lyse og løse bukseben op, inden Mille Dinesen i fuld figur kommer til syne fra første sal i opgangen til sin lejlighed i Brumleby - en lille oase midt i københavnerbydelen Østerbro. Det er her, hun er vokset op, og på nær et enkelt år et andet sted har hun også altid boet her som voksen. Nu sammen med sønnen Eddie, der bliver to år til august, og et styk blødpelset begejstring i form af hunden Marlee.

Der er regn i luften, men også en duft af syrener. Blæsten sætter en gynge på den fælles græsplæne i bevægelse, og her med udsigt til krydderurter og blomster og vildtvoksende ukrudt er det nemt at trække vejret helt ned i maven, selvom suset fra trafikken på Østerbrogade ligger som en grundtone under det hele.

Mille Dinesen guider fotografen rundt på de smalle veje i Brumleby, inden hun bænker sig på den nærliggende café med en cappuccino og et ingefærshot og beredvilligt springer nogle år tilbage i tiden for at sætte ord på, hvad det var for en Mille, der mødte Rita første gang. For sandheden er, at hun slet ikke drømte om at få en tv-serie af det format. I virkeligheden var hun et helt andet sted og nikkede lidt fraværende ja til at dukke op til casting på serien, der dengang i 2010 havde arbejdstitlen ”La Dolce Rita”.

- Det var november og mørkt og koldt, og det passede perfekt til det helvede, vi var ved at skabe på Betty Nansen Teatret med forestillingen ”Medealand”. Jeg var helt vildt opslugt af forestillingen, hvor jeg slog mine børn ihjel og drak mig stiv og sloges, så da jeg fik buddet om at komme til casting på den her tv-serie, føltes det ikke så vigtigt, om jeg fik rollen eller ej. Det var først senere, at historien for alvor voksede på mig, siger Mille Dinesen, der var blevet færdiguddannet seks år forinden og knap nok havde spillet sidste afgangsforestilling, inden hun bragede igennem til et bredt publikum med hovedrollen i filmen ”Nynne”.

Annonce

En forbandet succes

Det var på sin vis ”Nynne” og ikke mindst efterdønningerne af den populære ”chick flick”-film, der var en af årsagerne til, at Mille Dinesen stod der i november 2010 og var på vej ind i endnu et sitrende seriøst teaterstykke.

”Nynne” blev stor. Både som film og som serie, og det var selvfølgelig først og fremmest ”helt vildt dejligt” at træde fra teaterskolen og direkte ud i en succes. I en branche, hvor der langtfra er roller nok til alle, er sådan en affyringsrampe tæt på at være et drømmescenarie for de fleste. Det var det egentlig også for Mille Dinesen, men hun endte samtidig med at føle sig fyret af sted i en lidt forkert retning.

- Fordi ingen kendte mig inden ”Nynne”, blev jeg med det samme identificeret meget en-til-en med hende. Egentlig tog jeg det bare som en kompliment, at folk troede, jeg var som hende. Selvom jeg var det helt modsatte. Det betød jo, at jeg havde spillet rollen godt. Det var mere det med, at det med tiden tog farve af at være lidt en forbandelse i forhold til ikke at kunne få andre roller, fortæller Mille Dinesen, der betegner sig selv som typen, der knokler på, når hun har sat sig et mål.

I kombination med en pæn portion stædighed har det betydet, at hun som regel opnår det, hun vil.

Som at skabe sin egen teatertrup som teenager. Eller søge ind på tre teaterskoler på én gang, nå langt på dem alle og naile favoritten i København.

Så årene i kølvandet på succesen med ”Nynne” var første gang, hun oplevede at padle uden at komme ret meget ud af stedet. I hvert fald ikke lige med det samme.

- Og det var da hårdt, fordi sådan en periode jo nemt får følgeskab af tvivlen. Var det i virkeligheden ikke særlig fint at beskæftige sig med komedie? Jeg kunne få følelsen af, at jeg i virkeligheden burde tage lidt afstand til den rolle, som jeg ellers var helt vildt stolt af.

Tre hurtige til Mille Dinesen

Hvad er det bedste råd, du har fået?”At vove er at tabe fodfæstet for en stund. Ikke at vove er at tabe sig selv.” Det er jo et meget velkendt citat af filosoffen Søren Kierkegaard - og måske endda falsk, men et citat, jeg har kunnet bruge, når jeg har været angst, i tvivl eller andet. Det gælder både i privaten og i min karriere. Jeg blev gjort bekendt med det hos en meget klog dame, Marianne Davidsen Nielsen, jeg gik hos engang.Hvad har du sidst brugt mange penge på?Corona har sat fine spor på min bankkonto, og det har nok været meget sundt. Men svaret er Eddie! Jeg har lidt svært ved at styre mig, når det kommer til ham. Men det er det leje, at han har fået en ny sommergarderobe. Jeg er faktisk meget god til at passe på mine penge. Måske fordi jeg er i en usikker branche, hvor man aldrig helt ved.Hvad er din indre alder?I hvert fald yngre end min reelle alder. Måske 32 år. Jeg begynder stille og roligt at forstå den der lidt triste udvikling i det med at blive ældre. Altså, når min mor for eksempel ærgrer sig over, at hun ikke fysisk kan, hvad hun kunne tidligere, men jo stadig er frisk og fjollet og nysgerrig oven i hovedet. Det med at det ikke følges ad. Jeg kan selv mærke det på den måde, at jeg bliver frustreret over, at jeg ikke har energi til alt det, jeg egentlig gerne ville. Jeg bliver simpelthen hurtigere træt. Det er sgu lidt øv. En ven fortalte mig engang, at jo ældre man bliver, jo højere kommer ens arme op over hovedet, når man danser. Det passer meget godt. Det er noget med noget funk, jeg tror, jeg stadig har, men så godt kan se, at jeg ikke har længere.
Annonce

Den sindssygt svære timing

Så Mille Dinesen konkluderede, at det nok ikke var på film og i tv, at hun igen skulle finde sit fodfæste som skuespiller, og satsede i stedet benhårdt på teatret, hvor der er lidt højere til loftet.

- Her kan man jo for pokker spille en 12-årig pige, selvom man har rundet de 40, som hun selv formulerer det, og derfor var der nogle år, hvor Mille Dinesens navn især var at finde i forskellige teaterkataloger.

- På et tidspunkt besluttede jeg mig for, at nu ville jeg kun sige ja til drama, og det gjorde jeg så, men sandheden var også, at jeg savnede det andet, siger hun og tager så tilløb til at sige noget, men stopper op undervejs, fordi hun er bange for at blive misforstået eller male sig op i et alt for kategorisk hjørne.

Så prøver hun igen:

- Altså, det er bare, fordi det ærgrer mig sådan, at der er en tendens til at tænke på drama som noget finere end komedie. Eller at det er nemmere at lave komedie end at lave drama. Men jeg synes nærmest, det er omvendt. Med drama kan du sådan set bare blive ved med at rulle, og så skal sammenbruddet nok komme på et tidspunkt. Men komedie kræver langt mere timing og ... ja, musikalitet.

Det var blandt andet den musikalitet, hun kunne mærke opstå i mødet med skuespillerne Lise Baastrup og Carsten Bjørnlund, der spiller henholdsvis kollegaen Hjørdis og ekskæresten Rasmus i ”Rita”, der også har været med fra seriens start.

- Det føles som musik, når vi spiller sammen, siger hun og undskylder, hvis det lyder for højstemt. Men sådan er det altså.

I ti år har karakteren Rita været en vigtig del af Mille Dinesens liv – i alt fem sæson er det blevet til. Den sidste har premiere her 1. juni. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Vidunderlig filterløs

9. februar 2012 kunne TV2’s seere så første gang møde den rapkæftede folkeskolelærer, der regerede med tilsyneladende sikker hånd i klasseværelset, mens hun til gengæld keglede rundt i forhold til familie og kærlighed. På det tidspunkt havde Mille Dinesen for længst overgivet sig til den hovedrolle, hun fik efter endnu en casting og en hel del forarbejde, inden serien blev en realitet.

- Det kom sådan i små bidder, og pludselig kunne jeg se, at det her kunne blive ret fedt. Jeg synes, Rita er vidunderlig af mange årsager, men blandt andet fordi hun jo ikke repræsenterer det, vi normalt forbinder med kvinder i film. Hun bruger sex som en slags afstresning og kører tingene ned med sarkasme. På den ene side virker hun så sikker, når hun går rundt på skolen og sætter folk på plads, og næste øjeblik ser vi hende sidde alene hjemme og ryge og drikke og være dybt ensom, siger Mille Dinesen, der blandt andet fandt inspiration til Rita i tv-serien ”Californication”, hvor hovedpersonen, Hank Moody, er eminent udi kunsten at ødelægge alle nære relationer og i øvrigt altid går i den samme slags tøj - præcis som Rita.

Mille Dinesen husker, hvordan hun og instruktør Lars Kaalund op til premieren en aften talte om, hvordan serien mon ville blive modtaget. Selvom de havde fornemmelsen af at have lavet noget virkelig godt, var det jo ikke sikkert, at Rita ville gå lige i hjertet på seerne. Men det gjorde hun, ligesom hun på forunderlig vis også er blevet en elsket karakter i alt fra Brasilien til Tyskland.

- Og jeg tror, det er, fordi hun har den her helt enormt menneskelige side og samtidig er en person, man ser lidt op til, fordi hun så ubesværet og skarpt bider fra sig. Det er så fedt at spille, for hvis jeg selv bliver forurettet privat, går jeg helt i stå og bliver stum, og først bagefter kommer jeg i tanke om alt det, jeg skulle have sagt, siger Mille Dinesen, der i konkurrence med blandt andet "Game of Thrones" og "The Good Wife" vandt en Golden Nymph i 2012 for sin rolle.

En brun labradoodle ved navn Marlee er et vigtigt medlem af den lille familie i Brumleby, der udover Mille Dinesen og Marlee tæller sønnen Eddie, der bliver to år til august. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Det man vil

Da seerne første gang mødte Rita, kneb det gevaldigt for hende at opføre sig som en voksen. Når vi siger farvel til hende efter de sidste otte afsnit, tager vi afsked med en kvinde, der har lært en hel del undervejs, men også har lært at leve med at være den, hun er. Hun er vel - endelig - blevet voksen.

- Og det er jeg også selv, siger Mille Dinesen, der med efterhånden mange kilometer i benene ikke længere er bange for at blive puffet i en retning, hun ikke bryder sig om.

- For 10 år siden var jeg bare glad, når telefonen ringede. Jeg sagde meget mere ja til det, jeg fik tilbudt. I dag er jeg et helt andet sted og er langt mere skarp på, hvad der skal til for, at jeg har lyst til at være med. Det kan godt være, at nogle i branchen vil tænke, at Mille Dinesen er Rita, og hende kan vi da ikke invitere på besøg, men jeg er ikke bange for det. Det er ikke så længe siden, jeg talte med nogle kolleger om, at det måske er på tide at løsrive sig fra den der venteposition, hvor man er afhængig af at blive tilbudt nogle roller. Så nu leger vi lidt med tanken om at udvikle noget, som VI gerne vil lave, lyder det fra skuespilleren, der i det hele taget har opdaget en ny og mere entreprenant side af sig selv.

For få måneder siden lancerede hun hudplejeserien ”Balance by Mille Dinesen”, der i virkeligheden er essensen af et helt voksenlivs interesse for, hvordan man passer bedst muligt på sig selv og sin krop.

- Jeg har været med hele vejen rundt og siddet med på alle poster, og jeg kan mærke, at jeg rigtig gerne vil mere af den slags også.

En dag i december kom de sidste optagelser af ”Rita” i hus, og nu skal Mille Dinesen for alvor i gang med at finde ud af, hvad der nu skal ske på den lange bane. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Et skærpet fokus på retning

Faktisk vil hun så meget, at hun kan blive helt i tvivl om, hvad der skal stilles op som det vigtigste mål. Hun er 46 år og mor til en lille dreng. Tid er blevet en dyrebar størrelse, der skal bruges på det rigtige.

- Det ER jo ikke lige meget, hvad man bruger tiden på, og samtidig er jeg også et menneske, der elsker at holde mange ting åbne. Jeg bakser i alle mulige retninger og bliver så let begejstret, så måske skal jeg finde en, der kan hjælpe mig lidt til at finde ud af, hvad der er vigtigst for mig. Ikke i betydningen af, hvad jeg skal, men mere skærpe mit blik for, hvad jeg gerne vil. Jeg vil for eksempel gerne lande et skidegodt job i udlandet, men jeg har jo også en lille dreng, og skal jeg virkelig sætte alt andet på hold for at forfølge en drøm i udlandet?

- Jeg tror, det vil være godt at få noget hjælp til at få afklaret nogle ting, siger hun og lyder selv lidt overrasket over, at sønnen Eddies ankomst endnu ikke har affødt et større behov for at have sikker grund under fødderne.

For på mange måder er hun jo et menneske, der befinder sig bedst, hvis der er tjek på tingene, og hun har en fornemmelse af at være i kontrol. På den anden side har et helt voksenliv i en umulig branche lært hende, at det nok skal gå. I hvert fald har hun jo klaret den indtil videre. Samtidig starter hun optagelserne til en ny - endnu ikke offentliggjort - spillefilm til august, hvor hun har hovedrollen, så kalenderen er på ingen måde tom.

- Og det kan da godt være, jeg havde lidt mindre ro på lige nu, hvis jeg ikke vidste, hvad jeg skulle i løbet af året.

I årevis var det primære omdrejningspunkt i Mille Dinesens liv Mille Dinesen selv, men efter hun blev mor for to år siden, har centrum flyttet sig – ”og det er vidunderligt”. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Hurra, det handler om noget andet

Mille Dinesen har talt rigtig meget om Rita gennem årene. Et af de spørgsmål, der går igen, er, hvad hun har lært af at spille hende. Her på falderebet virker det også oplagt at spørge om, hvad hun tager med fra kvinden, der har lært os andre så meget. For eksempel at en folkeskole i Rødovre kan danne ramme for intense dramaer. At halvvejs gennem livet har man ikke nødvendigvis fået styr på særlig meget. Og at der kan være noget vidunderligt befriende i at sige højlydt fra - eller til.

- Selvfølgelig er jeg vokset sammen med hende på min egen måde. Det er klart, at man smitter af på hinanden, når man har en rolle over så lang tid, men forskellen på Mille dengang for 10 år siden og nu handler mere om nogle andre ting. Ikke mindst at jeg er blevet mor til Eddie, siger hun.

Man kunne for eksempel forestille sig, at det optagelserne til denne sidste sæson ville være en anelse mere stressende, når nu man er stort set alene med en lille søn og skulle jonglere med babysitter, replikker og kunsten at få nok søvn. Det var i hvert fald, hvad Mille Dinesen selv forestillede sig. Men sådan skulle det ikke gå. Det skulle tværtimod gå bedre end nogensinde.

- Det er lidt interessant, for der har godt nok været sæsoner med Rita, hvor jeg har stresset helt vildt, men denne gang gik det over al forventning. Jeg har for eksempel sovet virkelig godt, og det tror jeg da helt klart er Eddies fortjeneste. Han har jo været det vigtigste hele vejen igennem, og det betød, at jeg ikke i døgndrift var optaget af mit arbejde, siger hun og smiler og konstaterer, at det måske nok er banalt, men ikke desto mindre vidunderligt at mærke, at hendes centrum har flyttet sig væk fra hende selv.

- Ja, jeg har jo egentlig bare fået fingeren ud af eget r....., siger hun og lyder i et kort øjeblik som Rita, inden hun korrigerer sig selv.

- Altså ud af egen navle. Og det er der en stor skønhed i.

- Rita er på mange måder min diametrale modsætning, og jeg kunne godt bruge lidt mere af hendes fanden-i-voldsk-hed, men selvfølgelig har vi smittet lidt af på hinanden. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce