Annonce
Randers

Bagerpar nægter at bukke under for krisen: Vi kæmper med næb og kløer

I de 17 år, Dorthe og Henrik Hallas har haft Helsted Bageren, har de oplevet lidt af hvert - blandt andet en finanskrise. Men de har aldrig oplevet en krise så massiv som den, vi står i lige nu. Arkivfoto: Annelene Petersen
- Vi får tæsk de her måneder, lyder det fra Dorthe Hallas, der ejer Helsted Bageren. Lige nu er hendes fulde fokus på at få forretningen og sine ansatte bedst muligt gennem coronakrisen.

Randers: I 17 år har ægteparret Dorthe og Henrik Hallas haft Helsted Bageren. De 17 år har budt på lidt af hvert, men aldrig før har de oplevet en krise så massiv, som den vi står i lige nu.

- Under finanskrisen i 2008 mistede vi en del kunder, da håndværkerne stoppede med at komme og hente morgenbrød hos os i hverdagene. Men hr. og fru Danmark kom stadig i weekenden. Det, vi oplever nu, er voldsomt på en helt anden måde, fastslår Dorthe Hallas og tilføjer, at hun trods de hårde kår for erhvervsdrivende giver sin fulde opbakning til den danske måde at håndtere coronaudbruddet på.

- Jeg er ikke socialdemokrat, men jeg synes, vi har verdens bedste statsminister. Jeg har den dybeste respekt for hendes måde at håndtere denne krise på.

Siden nedlukningen af samfundet startede, er Helsted Bagerens omsætning faldet med 30 procent. Der er ikke længere virksomheder, der kommer forbi efter morgentilbud. Der er ingen fødselsdage, bryllupper eller barnedåbe, der skal laves kager til. Derudover er der mange, der under coronakrisen køber deres brød i supermarkedet, så de kan nøjes med at stå i kø ét sted.

Annonce
Hvis det her var sket et halvt år efter, vi var åbnet, ville vi ikke være her i dag.

Dorthe Hallas, indehaver af Helsted Bageren

17 år er redningen

Det er alt sammen noget, der gør ondt på bagerparret. Dog priser de sig lykkelige over, at butikken efterhånden har en del år på bagen, for det betyder en vis likviditet.

- Hvis det her var sket et halvt år efter, vi var åbnet, ville vi ikke være her i dag, fastslår Dorthe Hallas og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at vi får tæsk de her måneder, men vi er fortrøstningsfulde. Vi har gået med livrem og seler i de 17 år, vi har haft forretningen, og det kommer os til gode nu, for nu er der lidt at tære af.

Ingen presses på arbejde

Indtil videre har bagerparret måttet sende nogle ansatte hjem på ferie, men det har ikke været nødvendigt at fyre.

- Vi har verdens bedste personale. De er det rene guld, og man smider ikke guld på gaden. Vi skal klare det her, så vi kæmper med næb og kløer, fastslår Dorthe Hallas.

Hvad angår hendes ansatte er hun også meget bevidst om, at de – ligesom alle andre ekspedienter landet over – fra den ene dag til den anden er gået fra at have et helt almindeligt arbejde til at være i en funktion, hvor de risikerer at sætte deres eget helbred på spil.

- Der kan være nogle, der er utrygge ved at udsætte sig selv for den smitterisiko, det lige nu er at stå i butik - for eksempel fordi de har nære pårørende i risikogruppen. Så jeg har sagt til alle vores medarbejdere, at de selvfølgelig må blive hjemme, hvis de er utrygge ved at være her. De risikerer ikke en fyreseddel af den grund, siger hun.

Samtidig har hun gjort et hav af tiltag for at sikre både sine ansatte og kunderne bedst muligt. Blandt andet må der kun være fire kunder i butikken ad gangen, så det er muligt at holde nogle meters afstand til hinanden, og både kunder og personale skal benytte sig af den håndsprit, der er sat op flere steder i butikken.

Husk din specialbutik

Dorthe Hallas roser igen og igen de faste kunder, der ikke har vendt bagerbutikken ryggen under krisen. Det er dem, der gør det muligt at holde modet oppe og fokusere på det lys, vi ifølge statsministeren begynder at kunne ane i det fjerne.

Hun har dog en appel til alle dem, der under krisen – bevidst eller ubevidst – fravælger de lokale specialbutikker og nøjes med at handle ét sted.

- Selv om det koster os penge hver eneste dag, er jeg lykkelig over, at vi som fødevarevirksomhed må holde åben. Det vil vi rigtig gerne, men det kræver, at folk husker os, siger Dorthe Hallas og fortsætter:

- Det er fint, at du handler i et stort supermarked, men husk nu at købe det, du kan, i dine lokale specialbutikker. Køb kød hos din slagter, eller rugbrød hos din bager, så vi også er her i morgen. Lige nu har vi ingen store bestillinger, så det er mange bække små, der skal få os igennem det her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce