Annonce
Kultur

Ballademageren Kristian von Hornsleth bliver hængende i Randers

Kristian von Hornsleth ser sig selv i rollen som hofnar, der tør sige, hvad andre tænker. Når han skal fotograferes, laver han grimasser, som han - måske - har lært af Salvador Dali. Arkivfoto: Pr-foto fra Kristian von Hornsleth
Hans udstilling Super Crash på Randers Kunstmuseum har givet bonus på såvel oplevelseskontoen som bankkontoen. En udstilling, provokunstneren har været rigtig glad for.

Randers: Det var med høj cigarføring og masser af avisomtale, da kunstneren Kristian von Hornsleth rykkede ind på Randers Kunstmuseum i april med hele sit tabernakel af malerier, pornofilm, Ducati-motorcykel og ikke mindst tre hjemløse narkomaner fra London, der indgik i et projekt: Køb en hjemløs.

Når rebellen ser tilbage på sin første optræden på et dansk kunstmuseum, har han kun godt at sige om udstillingen og sit møde med et etableret kunstmuseum.

- Det hele har været positivt. Museet er super professionelt. Alt var godt, siger kunstneren, der ellers plejer at pege fingre af kollegaer, der kan skrive et kunstmuseum ind på deres udstillings-cv.

På det punkt har en omvendelsesproces sat sine dybe spor i kunstens enfant terrible.

- I dag skammer jeg mig over, at jeg har haft et horn i siden på museerne. For mit besøg på Randers Kunstmuseum har i hvert fald givet mig respekt for museerne. Har fået indblik i, at de også har deres at slås med. Et stort maskineri, som, når det kører, er til stor glæde for mange, lyder det ydmygt fra kunstneren, der ellers ser sig selv som den moderne hofnar, der vover at gøre af magthaverne og det pengestyrede samfund.

Men museerne har han fået respekt for. Og det glæder ham, at netop Super Crash har betydet, at et nyt klientel, der ikke plejer at slide museumsgulvet tyndt, mødte op. Alene ferniseringen var et tilløbsstykke.

Noget, der også glæder museumsdirektør Lise Jeppesen, der åbnede døren for den rapkæftede kunstner.

Annonce

Forbliver i Randers

PÅ et punkt adskiller udstillingen sig fra andre.

Fondene har ikke villet åbne låget på pengetanken som hjælp til finansieringen af udstillingen.

- Jeg vidste det jo godt. For jeg har prøvet før, siger von Hornsleth og tilføjer:

- Måske vil det ændre sig med tiden. Det håber jeg.

På museet har Lise Jeppesen ikke bemærket, at hendes museum er blevet blacklistet af fondene, fordi hun slap den udfordrende kunstner ind.

- På den anden side ser jeg det som et sundhedstegn, at fondene ikke vil vide af mig. Så ved jeg, at jeg ikke er blevet salonfähig endnu, lyder det kækt fra kunstneren, der har fået Randes lidt ind under huden.

Hotel Randers åbnede sidst på sommeren en von Hornsleth Bar med Hornsleth-billeder på væggene.

Så det er både kunstnerisk og økonomisk en gevinst.

- Og sådan synes en stresset Hellerup-dreng som mig, at det har været enormt givende at møde Randers. I Hellerup handler det om penge og snobberi. I Randers har jeg mødt den der menneskelige tilgang til tilværelsen. Mere nærvær og det hele skal nok gå-attituden. Det kan jeg virkelig godt li', siger kunstneren, der efter eget udsagn har nydt at agere i et forum, der værdsætter det, man gør.

Sådan har han følt det med sit møde med Randers, hvor han gerne vender tilbage til, hvis mulighed byder dig.

Instagram-tid

Derfor morer det ham også, at han bliver hængende i Randers - på Hotel Randers.

- Min mission har jo altid været at give de mennesker, der ikke er vant til museerne og det finkulturelle, en oplevelse, understreger han og tilføjer lettere muntert:

- Først fik jeg rockerne. Så de hjemløse. Og nu overklassen i Randers. Endelig kom også det grå guld.

Han mener også, at der er mange udfordringer i det at være kunstner.

- Enhver idiot kan blive bankdirektør. Men hvordan formidler man på det åndelige plan. Folk er jo i dag lige glade med Ring og Købke. De vil hellere ha' The Kardashians. For vi lever altså i en Instagram-virkelighed. Det er vi som formidlere tvunget til at være opmærksom på, konstaterer Kristian von Hornsleth.

Bemærk: Denne artikel er en af 12 tilbageskuende artikler, der søndag 22. september er bragt i anledning af 12 måneder med søndagsavis i Randers Amtsavis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce