Annonce
Randers

Banale symptomer skjuler dødelig sygdom

Frithiof Qvistgaard fra Lemvig har altid haft havet i blodet. Han ved, han skal dø af IPF, men en ny behandling lægger tid til hans liv, og den bruger han blandt andet i sin sejlbåd. Privatfoto

Mænd går da ikke til læge med hosten og vejtrækningsbøvl. Men det bør de gøre, for det kan være tegn på IPF, som er i stigning. Sygdommen kan ikke helbredes, men ny behandling kan forlænge livet, når den opdages i tide.

Det begynder med åndenød og tør hoste. Rammer især mænd, som er oppe i årene. Flest rygere og eksrygere. Og det er i stigning.
Annonce
Har vi hørt om det før?
Måske, men det er hverken KOL eller lungekræft, der er tale om. Vi skal have lært en ny forkortelse, IPF.
Bag bogstaverne gemmer sig den dødelige lungesygdom idiopatisk lungefibrose, som rammer den samme gruppe, som måske frygter KOL og kræft. Og ikke har lyst til at få det bekræftet. Af samme grund bliver langt fra alle fundet.
»Ingen skal slå sig til tåls med, at de nok bare har tobakshoste eller er i dårlig form. Det kan være IPF, og så er det vigtigt at få diagnosen så tidligt som muligt,« advarer overlæge Elisabeth Bendstrup, Lungemedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, som er ekspert i at stille diagnosen og har ansvaret for alle IPF-patienter i Region Midtjylland. Deres udsigter er dystre, for sygdommen kan ikke helbredes. Lungerne bliver nedbrudt og til sidst kan man ikke længere trække vejret.
Men med en ny behandling kan sygdommens udvikling forhales. Mød Frithiof Qvistgaard, som lever med IPF, og har krydset Atlanterhavet i sejlbåd med medicinkassen om bord.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tidligere Randers-chef tiltalt for kreditkortsvindel

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Randers For abonnenter

Lærerforeningen tager afstand fra facebook-kommentarer: Byrådsmedlemmer har handlet uansvarligt

Randers

Randers mod Racisme arrangerer demonstration: Drop truslen mod Nørrevangsskolen

Annonce