Annonce
Debat

Bandepakkerne virker

Kriminelle: Bandepakkerne virker. Det er konklusionen, når man læse de nyeste tal fra Justitsministeriet. Tallene viser nemlig, at bandemedlemmer i dag tilbringer mere tid i fængsel end på fri fod.

Især er det bandepakke 3 - "Bander bag tremmer " - som blev vedtaget i 2017, der har vist sig at være effektiv. Opholdsforbud/visitationszoner, mindre prøveløsladelse og hårdere straffe har været en effektiv cocktail. Forøgelse af straffen med 50 pct. for banderelateret kriminalitet holder i hvert fald bandemedlemmerne længere bag tremmer.

Og det var på tide. I 2016 var der 54 skudepisoder i det offentlige rum, der havde relation til bandemiljøet. I en by som Odense viste flere bander deres magt med paradekørsel og fælles optræden i gadebilledet, hvor de i samlet flok og med rygmærker gik gennem byens gader.

Den slags er slut nu. Bandepakken har givet banderne kamp til stregen og slår hårdt ned på dem, som har skabt utryghed blandt helt almindelige borgere.

Derfor bør det nu være tid til at tænke langsigtet. Det vil sige fokusere på de forebyggende indsatser. Det handler om at bryde fødekæden, der skaffer nye unge bandemedlemmer. Banderne går målrettet efter at rekruttere ensomme unge der mangler voksne relationer i deres liv. Den bandeleder Nedim Yasar, der selv blev rekrutteret som 15-årig, udtrykte det således: ”… de går ind og tager denne faderskikkelse over for den unge mand. Og lige pludselig bliver han ekstrem loyal over for de her mennesker".

Et vigtigt element i den forebyggende indsats er således at skabe positive rollemodeller i de unges liv. Kan vi få forældrene kommer i job eller uddannelse og stille krav til deres forældreansvar er vi nået langt. Som forældre skal man reagere, hvis ens børn og unge færdes ude sent om aftenen. Vi skal også styrke de unges motivation til at gennemføre en uddannelse. Ligesom fritidsjob kan holde unge væk fra kriminalitet. Det handler om at styrke deres bånd til det omgivende samfund, så de vælger kriminaliteten fra.

Og så skal vi blive ved at stramme op på udvisninger af kriminelle udlændinge - herunder bandemedlemmer. Knap halvdelen af de indsatte i fængslerne er udlændinge, der ikke har dansk baggrund. Og et udtræk fra Rigspolitiets banderegister viser, at knap hvert tredje bandemedlem i Danmark ikke har dansk statsborgerskab. Der er altså mulighed for at udvise flere. Og mange har endda allerede fået en betinget udvisningsdom.

Alene prisen på næsten 700.000 kroner om året for en fængselsplads burde være incitament nok. Og læg dertil, at mange af disse bandemedlemmer hænger så dybt fast i gentagen kriminalitet, at der intet håb er om, at de kommer til at bidrage til samfundet.

I 2017 blev der udvist 14 udlændinge, og selv om det var flere end tidligere, så er der stadig plads til opstramninger. Påstanden om at forskellige konventioner skulle beskytte hårdkogte kriminelle mod udvisning er for længst skudt ned. Vores budskab er klart: kriminelle udlændinge hører ikke hjemme i Danmark.

Roya Moore
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Så bliver det ikke sjovt at være et ynkeligt skovsvin

Det er sørgeligt, at der er grundlag - altså skidt og skrald - for det folkeligt baserede motions- og miljøprojekt med navnet #skridtogskrald. Det er sørgeligt, at der er svin iblandt os, der smider affald i naturen, som var det fuldstændig ligegyldigt for vores fælles klode. Hvad foregår der inde i hovedet på folk, der smider deres emballage i grøftekanten eller aflæsser hele anhængeren i skovbrynet? Sandsynligvis foregår der ingenting overhovedet, desværre. Heldigvis har vi en klima- og miljøbevidst børnegeneration på vej. Hvis ikke den drastisk ændrer kurs, så kommer der andre boller på suppen inden længe, og så bliver det ikke sjovt at være et ynkeligt skovsvin. Og heldigvis har vi indtil da initiativet #skridtogskrald. Som en dråbe i havet, måske, men sammen med andre gode dråber nytter det alligevel et eller andet. #skridtogskrald er et forbilledligt initiativ, der samler mennesker i en folkelig bevægelse, der både får skridt på tælleren og skrald i posen på ture rundt i naturen. Det giver god mening med motion og miljøindsats i en og samme bevægelse - ikke mindst i disse dage mens flere er hjemsendt fra arbejde og har god tid til en ekstra runde i naturen. Vi må alle gøre, hvad vi kan - ikke mindst for at rydde op efter dem, der ikke fatter, hvad der sker med vores klima og klode, hvis ikke vi passer bedre på miljøet. Det er den førnævnte klima- og miljøbevidste børnegeneration, der skal arve den stinkende losseplads, vi efterlader os, hvis ikke vi passer bedre på og begynder at opføre os ordentligt - allesammen. Foruden den fælles oprydning i form af blandt andet #skridtogskrald bør vi også sætte ind med en passende portion rottweiler-pædagogisk opdragelse af de medborgere, der ikke gider rydde op efter dem selv. Hvor svært kan det være selv at smide sit affald i skraldespanden? Det kan ikke være svært overhovedet. Og hvor ville det være dejligt, hvis vi alle kunne være enige om ikke at svine og spolere vores sårbare natur.

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Danmark

Hendes corona-syge mand ligger i respirator: Lisbeth får sympati fra hele Danmark

Annonce