Annonce
Debat

Bandepakkerne virker

Kriminelle: Bandepakkerne virker. Det er konklusionen, når man læse de nyeste tal fra Justitsministeriet. Tallene viser nemlig, at bandemedlemmer i dag tilbringer mere tid i fængsel end på fri fod.

Især er det bandepakke 3 - "Bander bag tremmer " - som blev vedtaget i 2017, der har vist sig at være effektiv. Opholdsforbud/visitationszoner, mindre prøveløsladelse og hårdere straffe har været en effektiv cocktail. Forøgelse af straffen med 50 pct. for banderelateret kriminalitet holder i hvert fald bandemedlemmerne længere bag tremmer.

Og det var på tide. I 2016 var der 54 skudepisoder i det offentlige rum, der havde relation til bandemiljøet. I en by som Odense viste flere bander deres magt med paradekørsel og fælles optræden i gadebilledet, hvor de i samlet flok og med rygmærker gik gennem byens gader.

Den slags er slut nu. Bandepakken har givet banderne kamp til stregen og slår hårdt ned på dem, som har skabt utryghed blandt helt almindelige borgere.

Derfor bør det nu være tid til at tænke langsigtet. Det vil sige fokusere på de forebyggende indsatser. Det handler om at bryde fødekæden, der skaffer nye unge bandemedlemmer. Banderne går målrettet efter at rekruttere ensomme unge der mangler voksne relationer i deres liv. Den bandeleder Nedim Yasar, der selv blev rekrutteret som 15-årig, udtrykte det således: ”… de går ind og tager denne faderskikkelse over for den unge mand. Og lige pludselig bliver han ekstrem loyal over for de her mennesker".

Et vigtigt element i den forebyggende indsats er således at skabe positive rollemodeller i de unges liv. Kan vi få forældrene kommer i job eller uddannelse og stille krav til deres forældreansvar er vi nået langt. Som forældre skal man reagere, hvis ens børn og unge færdes ude sent om aftenen. Vi skal også styrke de unges motivation til at gennemføre en uddannelse. Ligesom fritidsjob kan holde unge væk fra kriminalitet. Det handler om at styrke deres bånd til det omgivende samfund, så de vælger kriminaliteten fra.

Og så skal vi blive ved at stramme op på udvisninger af kriminelle udlændinge - herunder bandemedlemmer. Knap halvdelen af de indsatte i fængslerne er udlændinge, der ikke har dansk baggrund. Og et udtræk fra Rigspolitiets banderegister viser, at knap hvert tredje bandemedlem i Danmark ikke har dansk statsborgerskab. Der er altså mulighed for at udvise flere. Og mange har endda allerede fået en betinget udvisningsdom.

Alene prisen på næsten 700.000 kroner om året for en fængselsplads burde være incitament nok. Og læg dertil, at mange af disse bandemedlemmer hænger så dybt fast i gentagen kriminalitet, at der intet håb er om, at de kommer til at bidrage til samfundet.

I 2017 blev der udvist 14 udlændinge, og selv om det var flere end tidligere, så er der stadig plads til opstramninger. Påstanden om at forskellige konventioner skulle beskytte hårdkogte kriminelle mod udvisning er for længst skudt ned. Vores budskab er klart: kriminelle udlændinge hører ikke hjemme i Danmark.

Roya Moore
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce