Annonce
Navne

Kirke i Randers er sat til salg - den forventede køber har ultimative planer

Baptistkirken i Randers er til salg. Foto: Annelene Petersen
Menigheden er blevet for lille til opretholdelse af selvstændighed.

Baptistkirken på Akacievej (tidligere Ahornvej) i Randers er sat til salg, og dermed er det en kendsgerning, at den lokale baptistmenighed må opløses.

Formanden for menighedsrådet gennem de seneste seks år, Mariann Grarup, fortæller, at det i efterhånden nogle år har været vanskeligt at drive arbejdet, og forsøg på at fortsætte med en selvstændig menighed er nu opgivet.

Der er omkring 30 medlemmer registreret i den lokale baptistmenighed, men kun 10-12 er aktive, og gennemsnitsalderen er høj. De fleste er over 80 år.

Annonce

Som det skrives i en information om lukningen:

- Vi er en lille trofast skare, der fortsat kommer i vores kirke og samles om Guds ord og fællesskabet i Kristus Jesus. Men vi har set os nødsaget til at sælge vores kirke og skal have alt inventar solgt, da den desværre ikke skal bruges som kirke mere.

Med det sidste hentydes til, at menighedsrådet uden held har forsøgt at sælge kirkebygningen til brug for en anden kirke.

Bygningen rives ned

Der har vist sig god interesse for at købe den nuværende kirkebygning, der er fra 1966. Men den er indrettet specielt til kirkeformål, og en ombygning til andre formål er derfor ikke realistisk.

Derfor er planen, at den forventede køber river bygningen ned og opfører en ny til beboelse.

Med til at opføre kirken som byggeleder i 1966 var ingeniør Elof Christiansen. Han og hustruen Grethe var flyttet fra Odense til Randers og blev forældre til senere generalsekretær i Baptistkirken i Danmark Lone Møller-Hansen, som i dag dels er baptistpræst på Bornholm, dels kommunikationsmedarbejder i Baptistkirken i Danmark.

Lone Møller-Hansen fortæller, hvordan hendes far altid havde sagt:

- I må ikke sælge kirken, før jeg er væk!

Elof Christiansen døde i 2019 efter at have været enkemand et års tid, så han kom da heller ikke til at opleve, at kirken nu må sælges.

Annonce

Måske en husmenighed

Mariann Grarup siger til baptist.dk, at der nok bliver dannet en såkaldt husmenighed, for der er stadig medlemmer, som gerne vil mødes.

Medlemmerne føler sig dog også knyttet til forskellige andre baptistmenigheder, primært Østhimmerlands Baptistmenighed i Vårst og Aarhus Baptistmenighed, som den gamle Randers-kreds oprindelig udsprang af. Baptistmenigheden i Randers blev selvstændig i år 2000.

Den sidste gudstjeneste i kirken fandt sted påskedag med Charlotte Skræp fra Aarhus som prædikant. Der er ikke planlagt flere gudstjenester, og kirken forventes overdraget til køberen  1. juni.

Blandt de effekter, der nu er sat til salg, er et antal salmebøger. Der har meldt sig en køber, og det hører med, at disse salmebøger ikke længere trykkes.

Formelt skal det besluttes på et menighedsrådsmøde den 4. maj, om kirken skal sælges. Prisen er af en ejendomsmægler sat til 1.095.000 kroner.

Annonce

Hærget af brand

Baptistkirken har gennem årene været ramme om mange forskellige aktiviteter, herunder en søndagsskole som på et tidspunkt talte omkring 100 børn.

Men der har også været problemer. Som da tyveknægte brugte nogle sangbøger til at tænde op, så kirken hærgedes af en brand.

Lone Møller-Hansen skriver om det på baptist.dk:

- Det var ret chokerende, at nogen kunne finde på det. Men kirken fik da et nyt, tiltrængt køkken på den konto.

I mange år var Johannes Kjær præst ved kirken, og han er i dag med i det menighedsråd, der nu må afhænde den. Johannes Kjær og hustruen Inge var et flittigt arbejdende præstepar og fik blandt andet oprettet en pigespejderkreds.

Annonce

Vanskelige tider

Det er ikke kun i Randers, baptisterne oplever svære tider.

Således skriver formanden for Baptistkirken i Danmark, Per Beck, Hjallerup, at i 2021 passerede man for første gang i generationer 5000 i nedadgående retning. Næsten halvdelen af menighederne har ikke fast tilknyttet præst, gennemsnitsalderen er svagt stigende, og dåbstallet er lavt.

Men formanden tilføjer, at der også har været positive og opmuntrende oplevelser med vidnesbyrd om stor trofasthed i menighederne og betydelig idérigdom.

I en senere artikel bringer vi uddrag af, hvad Lone Møller-Hansen, der i en årrække var redaktionssekretær på Randers Amtsavis, har nedfældet på baptist.dk, nemlig en artikel med overskriften "Min barndoms kirke forsvinder".

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce