Annonce
Danmark

Bar mave i skoletiden eller ej: - Jeg vil hellere se en bar mave, end jeg vil kigge på et par unge fyre i hængerøvsbukser

Det er bluser som denne, der ikke længere er tilladte på skolen Firehøjskolen. Foto: Carina Heckscher
Må børn i skolen gå klædt, som de har lyst? Efter en skole ved Vejle har besluttet at sætte regler for, hvad der er "passende" påklædning i skolen, har debatten raset. Avisen Danmark tog på gaden for at høre, om det er i orden at bestemme, hvad børnene i skolen har på.

Tøjvalg: Bart maveskind i skoletiden eller ej?

Debatten om, hvad elever bør have på i skoletiden, er blusset op, efter skoleledelsen på Firehøjeskolen ved Vejle har besluttet, at de såkaldte "crop tops" (eller mavebluser), der viser en del af maven, ikke længere er tilladt at have på i skoletiden.

- Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet, lyder det i skolens besked til forældrene.

Annonce

Men hvad mener folk om det forbud? Er det passende eller anstændigt at vise bar mave i skoletiden?

Avisen Danmark gik på gaden og tog temperaturen på debatten.

1 Charlotte Darre, 40 år, medstifter af Institut for Seksuelle Overgreb, bosat i Aarhus

1 Charlotte Darre Foto: Mikael Dynnes Holmbo

 - Jeg synes faktisk, det er et dilemma. På den ene side er det børn, vi taler om. Der er jo ikke noget seksuelt i det. På den anden side kan jeg godt forstå, at man gerne vil beskytte dem. Moden ændrer sig jo hele tiden.

- I 70'erne var mange topløse på strandene, før man stoppede lidt med det, og nu er det så blevet moderne igen. Men man ville jo heller ikke tage på restaurant i bikini. Jeg kunne godt ønske mig, at den her debat førte til, at vi fik mere fokus på seksualitet, intimitet og grænser.

2 Bo Hansen, 70 år, frivillig på H.C. Andersen Festivals, bosat i Ringe

2 Bo Hansen Foto: Anders Ranthe

- Det virker lidt fjollet, at man som skole skal gå ind og bestemme, hvad eleverne skal have på. Herregud det er bare noget tøj.

- De unge mennesker skal have lov til at gå i det tøj, de har det bedst med. I øvrigt virker det som en meget klassisk ting, at ungdommen iklæder sig noget tøj, som de voksne finder provokerende. Sådan var det da også, dengang jeg var ung.

3 Finn Petersen, 72 år, fra Ålsgårde

3 Finn Petersen Foto: Jakob Lau Wulf Svendsen

- Jeg er sgu ligeglad. De skal selvfølgelig ikke rende rundt nøgne, men jeg synes stadig, at det er for pjattet. Der burde være andre ting, der er vigtigere. Det er noget være pladder.

- Du kan se, der kommer en forbi derovre i bar mave. Det gør jo ikke nogen forskel for nogen.

4 Elin Overgaard, 65 år, kunstner, bosat i Aarhus

4 Elin Overgaard Foto: Mikael Dynnes Holmbo

- Jeg kan ikke svare direkte på, om jeg er for eller imod den regel. Men det starter en debat, og det, synes jeg, er positivt. Jeg har selv døtre, som også har gået i den slags tøj, da de var yngre. Dengang tænkte jeg aldrig over det. Så længe de følte sig tilpas i det.

- Jeg synes, det vigtigste er, at eleverne og forældrene får snakket om det. Det er den her debat nøglen til. Vi er så frit et samfund, men snakker vi med de unge i skolen om det? Det ved jeg ikke.

Vi er så frit et samfund, men snakker vi med de unge i skolen om det? Det ved jeg ikke.

Elin Overgaard, 65 år, kunstner

5 Regitze Kandelsdorff, 17 år, og Sumejja Hasic, 17 år, fra Odense

5 Regitze Kandelsdorff og Sumejja Hasic Foto: Anders Ranthe

- Jeg synes ikke, det er fair. Hvorfor skal man gå ind og bestemme pigernes påklædning, men ikke drengenes? Selvfølgelig skal man ikke møde i skolen, hvis man kun er iført sit undertøj. Men det er altså bare nogle piger med noget helt almindeligt tøj, siger Sumejja Hasic.

Det er altså bare nogle piger med noget helt almindeligt tøj.

Sumejja Hasic, 17 år

- Jeg er meget enig. Desuden tror jeg også, at en dreng sagtens kan håndtere at se en pige i en crop top. Drengene kigger vel lige så meget på personligheden som på kroppen, siger Regitze Kandelsdorff.

6 Anne Bylov, 71 år, pensionist, bor i Gentofte

- Selvfølgelig skal skolerne da have lov til at sætte en grænse for, hvordan deres elever skal gå klædt. For mig udtrykker det noget uprofessionelt, at man iklæder sig noget tøj, hvor man viser alting.

- Det handler jo også om at have en situationsfornemmelse. Man er jo også nødt til at tænke over sit eget udtryk, når man eksempelvis skal ud at søge et arbejde.

7 Helle Nielsen, 68 år, pensionist, fra Helsingør

- Jeg synes, at det er dybt godnat, fordi det jo kun er så lidt mave, de viser. Hvis det var højere oppe, kunne jeg nok godt forstå det, men det er det jo ikke. Det er latterligt.

8 Victoria Otten, 22 år, fra Odense

- Jeg blev virkelig vred, da jeg hørte om det i nyhederne. Det kan da ikke være rigtigt, at en skoleinspektør skal bestemme, hvordan eleverne skal gå klædt. Det er helt almindelige børn, der går i noget helt almindeligt tøj. De skal ikke ud at stå til ansvar for deres tøjvalg.

- Det er da absurd, at vi i Danmark har den form for policing.

9 Mathilde Lund, 23 år, sygeplejestuderende, Odense

- Det er jo bare en mave. Hvis det var fordi, folk kom topløse, skulle man da nok have en snak om det. Men jeg synes ikke en crop top burde kunne udløse så meget opmærksomhed.

- Så er det måske mere dem, der føler sig distraheret af det, man burde få en snak med om det.

10 Lone Petersen, tidligere lærer men nuværende pensionist, fra Helsingør

 - Jeg synes, at den er todelt. Jeg kan godt forstå det, fordi det kan være forstyrrende, men omvendt synes jeg, at det er et meget stort indgreb i pigernes frihed. Jeg synes, at de skal have lov til at klæde sig i det, de vil. De skal have lov til at prøve nogle ting af.

- Jeg troede desuden, at den mode var ude. Jeg synes, det er dybt bekymrende med alle de forbud. Så vil jeg hellere have en dialog mellem lærere, forældre og elever.

11 Lasse, 24 år, medicinstuderende, fra Odense

 - Man bør ikke censurere folks beklædning, fordi man frygter, hvordan andre folk vil reagere på det. Selvfølgelig skal man lære at iklæde sig efter omstændighederne. Men den læring tror jeg egentlig mest kommer fra ens sociale omgangskreds. Jeg ser det ikke som skolens opgave.

12 Vera Jensen, 74 år, pensionist, fra Odense

- Jeg synes, de unge skal have lov til at gå i det, de kan lide. Umiddelbart kan jeg ikke se, at det skulle virke upassende. Jeg kan nu meget godt lide det moderne tøj, og det kan de unge piger naturligvis også. Og bare fordi man ser sådan et lille stykke bar bud – herregud. Det forarger ikke mig.

- I øvrigt vil jeg hellere se en bar mave, end jeg vil kigge på et par unge fyre i hængerøvsbusker.

Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Annonce