Annonce
Randers

Bayersk bierfest: Heidier, lederhosen og 2.000 liter øl

Langfredag blev nok ekstra lang for de 600 deltagere. Foto: Ole Jakobsen

Der var skruet helt op for den bayerske stemning, da 600 tørstige og udklædte personer satte sig ned ved langbordene i Havndal Hallen langfredag eftermiddag.

I Havndal var stemningen usandsynlig god for en langfredag at være. 600 lokale festglade mennesker havde samlet sig i hallen til en stor bierfest i ægte oktoberfeststemning. Fra hallens loft hang der øltønder, og under dem sad de mange gæster langs langborde. Mændene gik med lederhosen over en ternede skjorter og en spids hat. I bedste Heidistil var damerne klædt ud med korte skørter og fletninger i håret. Det var første gang, at der blev holdt en fest ved dens lige i Havndal.

22 Heidier og tyrolermænd stod klar til at skænke øl til de mange tørstige. Her er det Sabina Knudsen (tv) og Louise Nissen (th) bag baren. Foto: Ole Jakobsen

»Der var en del snak om, at vi manglede en aktivitet, der kunne samle mange mennesker. Det må man sige, at en bierfest kan,« sagde Mogens Thomassen, der er formand for Lyshøj Mølles Venner.

Winnie Vassard og Mogens Thomassen var tovholdere for festen. Foto: Ole Jakobsen

Han har været medarrangør for festen. Han skød festen i gang med en kort tale klokken 13, som blev afsluttet med en øredøvende skålsalut fra deltagerne. De holdt deres en-liters store ølkrus i vejret. Lyset fra scenen med et seks mand stort orkester gav et gyldent skær igennem de 600 liter øl, der blev holdt i vejret på én gang.

Et seks mand stort orkester spillede non-stop i syv timer. Foto: Ole Jakobsen

»Vi har 2.000 liter øl klar til at blive serveret. Og så har vi 200 til 300 liter ekstra, hvis det bliver nødvendigt,« fortalte han.

Thomas Steffensen (tv) og Claus Krogh (th) så det som en selvfølge at være klædt ud. »Ellers bliver vi da først grinet af,« sagde de. Foto: Ole Jakobsen

Til festen var der selvfølgelig også Wienerschnitzel »mit alles«. Inden maden blev serveret, var orkesteret ved at varme publikum op på tysk a la sønderjysk. Allerede en halv time inde i festen havde samtlige deltagere klappet i hænderne, taget mange tår øl, svunget i arm og danset på stolene. Heidierne og tyrolermændene i baren havde travlt med at fylde flere liter øl i krusene.

Hele konceptet var købt over én kam. Det vil sige, at festen med de samme leverandører til mad, drikkevarer, musik og så videre rykker rundt til mange steder i landet. I første omgang var Havndal for lille en by for dem at komme til.

»Vi havde en snak frem og tilbage, men så lykkedes det. Vi startede med at arrangere festen allerede i august sidste år, og billetsalget startede i september. Det er fantastisk at se så mange, der støtter op om det. Det viser bare, at det sagtens kan lade sig gøre, når det er det rigtige projekt,« sagde Mogens Thomassen.

Det var et strategisk valg at lægge festen i påsken. For så forventede arrangørerne, at de gamle »børn« i byen ville tage hjem til forældrene i ferien og tage med til festen. Den strategi holdt stik. I hvert fald for Claus Krogh og Thomas Steffensen. De havde begge iført sig lederhosen og hatte og stod klar med det første store ølkrus.

»Det er en fed måde at gense mange af de gamle bekendte fra byen. Planen for festen er at snakke med så mange som muligt,« sagde Claus Krogh.

»Og drikke øl,« indskød Thomas Steffensen, som fik et skål fra sine venner i en tilkendegivelse af enighed.

Orkesteret skulle spille non-stop i syv timer i træk. Overskuddet fra festen går til renovering af Lyshøj Mølle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Stop for eksport af levende dyr

Randers FC

Genlæs livebloggen: Randers taber 2-0 til AGF i Aarhus

Randers FC For abonnenter

Kontraktudløb til sommer: Status på fremtiden for mål-maskinen Marvin Egho

Annonce