Annonce
Debat

Bedrøvelig strid om fremtidens fodboldbaner

fodboldbaner harridslev albæk menighedsråd boldbaner randers kommune salg af kirkens jord kridte banen op nex

Mon ikke der er nogen - politikerne i byrådets landdistriktsudvalg eksempelvis - der kan hjælpe borgerne i de nedre byer og Harridslev ud af den ulykkelige situation, som den aktuelle strid om placering af områdets idrætsanlæg har bragt dem i? Det vil være godt for alle, hvis nogen kan hjælpe parterne op af skyttegravene og ind i et konstruktivt samarbejde om en fælles og fremadrettet løsning på en strid, der øjensynligt har fået lov at eksistere alt for længe og vokse sig alt for stor.

Den foreløbige afslutning på striden - altså de nedre byers smækken med døren i Landsbyklyngen Kronjylland - må ikke blive den endegyldige afslutning. Det vil efterlade alle i Vestrup, Albæk og Østrup samt Harridslev som stortabere - ikke blot i spillet om placeringen af fremtidens fodboldbaner i landsbyerne på fjordens nordbred men også i samspillet mellem fire nabobyer, der bør have større glæde af hinanden, end de har i øjeblikket.

Hvis de nedre byers fornærmede - eller frustrerede - afmarch fra samarbejdet i landsbyklyngen betyder, at byerne ikke længere deltager i debatten om deres egen fremtid, risikerer de nemt, at det ikke blot er deres fodboldbaner, der forsvinder, men også deres indre styrke som lokalsamfund i flere andre sammenhænge. Det er livsfarligt at opgive og kaste håndklædet i ringen. Selv når man føler, at det ikke nytter noget at fortsætte, at kampen er uretfærdig, at styrkeforholdet er ulige.

Det er afgørende vigtigt for fremtiden i alle fire nabobyer, at Harridslev ikke får områdets fodboldbaner alene af den grund, at de andre gav op undervejs og i utide. Det vil skabe en splittelse byerne imellem, som man vil minde hinanden om generation efter generation, og det vil være destruktivt hver eneste gang, byerne med fordel kunne stå sammen om hvad som helst. Og der er mere end rigeligt at stå sammen om, når man bor i en hvilken som helst landsby i Kronjylland og resten af verden.

Vores landsbyer bør ikke være hinandens modspillere. De bør være hinandens medspillere. Vores landsbyer har mere end rigelig konkurrence i kampen mod de stadig større storbyer, Randers eksempelvis. De behøver ikke at konkurrere mod hinanden. De bør - helt i landsbyklyngens ånd - samarbejde og styrke hinanden. De bør hjælpe hinanden med at skabe bedre rammer om den lokale idræt og den lokale kultur. De bør hjælpe hinanden med at øge opbakningen bag lokale arrangementer.

Tankerne bag klyngen, der samler 13 nørhaldske landsbyer, er de helt rigtige, og det er derfor bedrøveligt, at klyngen får den start, som den får med striden om den fremtidige placering af fodboldbanerne i de nedre byer og Harridslev. Det er bedrøveligt, at de små i øjeblikket føler sig mast, og det er bedrøveligt, at den store ikke kan finde mere at komme de små i møde med.

Det må være muligt at lande en løsning for fremtiden, som alle bliver glade for. Hvis nu alle viser storsind - store som små.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Virksomhed er forberedt: Klar til at flytte produktion til England, hvis brexit-aftale falder

Leder For abonnenter

En fin og fornuftig løsning, Oust Mølle

Nogle havde muligvis ønsket sig en mere omfattende opstramning af procedurerne på specialskolen på Oust Mølle i Randers, efter en dreng på seks, en dreng på otte og en pige på 11 år forleden forsvandt fra skolen i løbet af en ellers almindelig formiddag. Men personalet på skolen har valgt at iværksætte en mindre omfattende opstramning og blot lade en voksen registrere børnene ved deres ankomst om morgenen, inden de går ind på skolen. Og det er faktisk en fin og fornuftig løsning; afdæmpet og afbalanceret. Selv om børnenes forældre oplevede alle forældres værste mareridt, der igangsatte følelser, som vi alle kun kan have stor forståelse for, så endte børnenes forsvinden lykkelig. De blev fundet i god behold hos et familiemedlem og havde ikke lidt nogen former for overlast og havde heller ikke været ofre for nogen form for kriminalitet. Heldigvis. De var gået fra skolen for at besøge et familiemedlem, der viste sig ikke at være hjemme, hvorefter børnene i stedet havde leget i haven hos familiemedlemmet. Begivenhederne i børnenes verden var langt mindre dramatiske end i alle andres verden. Forældrene - først og fremmest - samt skole og politi var i alarmberedskab, søgte med lys og lygte og hunde, og havde den længste formiddag i mands minde. Det var en rædselsfuld situation, mens den stod på, og ingen vidste, hvor børnene var, og hvad der var sket. Men i dag, hvor vi ved, at børnene havde det godt, mens de var væk, er det den situation, vi skal agere efter. Vi skal ikke skyde gråspurve med kanoner - som bekendt - og derfor skal vi heller ikke overvåge børn med kameraer eller sætte hegn om deres skole. Oust Mølle Skolen er et rart sted at være, og det holder skolen fornuftigt fast i og styrer besindigt fri af overdreven overvågning. Selv om voksne nu registrerer børnene, når de møder om morgenen, inden de går ind på skolen, betyder det ikke, at børnene ikke kan smutte straks derefter. Det kan ske igen. Sådan er det, når vi lever vores liv. Selv om vi prøver at passe godt på hinanden.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Randers For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Annonce