Annonce
Danmark

Bedre seksualundervisning kan bremse seksuelle krænkelser

Annonce

Debat: Folkeskolens seksualundervisning bør styrkes. Børn og unge har godt af at blive klogere på deres egne grænser og ikke mindst lære, at ingen andre end dem selv ejer retten over deres krop.

Lidt karikeret skal piger lære at tage mere plads, insistere på at blive hørt og sige fra. Drenge skal derimod lære at give plads og forstå at nej betyder nej.

Sexisme, seksuel chikane og overgreb finder sted alle steder. Er du i tvivl, kan du bare læse en hvilken som helst avis fra de sidste par uger. Krænkelser kommer vi ikke udenom i fremtiden – selvfølgelig kommer mennesker til at overskride hinandens grænser, men vi bør bruge den nuværende situation til at blive klogere på, hvordan vi takler, når det sker, håndtere efterspillet og sikre at det ikke gentager sig.

I år er det 50 år siden, at seksualundervisning blev obligatorisk i folkeskolen.

Nanna Bonde, På Kant

Seksualundervisningen har gennem tiden udviklet sig meget og er vigtig i forhold til få børn og unge til at forholde sig til svære spørgsmål og lære om kroppens udvikling, rettigheder, sexsygdomme, prævention og meget andet. Men på trods af at det er 50 år siden, at seksualundervisning blev obligatorisk, er det fortsat ikke skemalagt, og derfor svinger både kvalitet og omfang meget fra skole til skole.

Rapporten SEXUS, som udkom sidste år, viser, at fire ud af ti personer mellem 15 og 24 år ikke følte, at de kunne bruge seksualundervisningen til noget. Seksualundervisning er vigtig – og også alt for vigtig til, at den ikke bliver taget mere seriøst i dag end den gør.

Lad mig slå en ting helt fast: det er aldrig den person, som bliver udsat for sexisme eller overgreb, som bærer skylden for, at det sker. Et ønske om at styrke seksualundervisningen i folkeskolen og lære børn og unge mere om deres grænser handler derfor ikke om at legitimere, at nogen udsættes for seksuel grænseoverskridende adfærd.

Derimod handler det om at styrke selvtilliden, specielt blandt piger, ift. at vide, at det er helt i orden at sige fra, og at det aldrig er din egen skyld, at du udsættes for overgreb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce