Annonce
Randers

Bedste feriested for Asser: Regnskoven og Als Odde

Fra Asser Øllgaards bedste ferie. Familien var syv uger i Ecuador, da Bastian var fem og Ida otte år. Privatfoto.
En planlagt tur til Ecuador måtte aflyses på grund af corona-pandemien. Nu bliver det i stedet til en traditionel sommer for Asser Øllgaard og familien.
Annonce

Randers: Han har været ansat i Randers Regnskov i 24 år, begyndte som opvasker, så tog han en uddannelse til biolog, og i dag er han leder af formidlingen og ansvarlig for naturbevarelse.

Da han var dreng boede han tre år i det sydamerikanske land Ecuador, og derfra stammer hans bedste sommerferie-minde. Det fortæller han om i dette interview i serien "Min Sommer", hvor vi stiller en række mennesker de samme otte spørgsmål.

Lige før interviewet går i gang, gør Asser Øllgaard storgrinende opmærksom på, at han formentlig flere gange vil sige: ”Danmarks bedste regnskov”. (Det holdt stik, red.)

Annonce

1. Hvad er dine sommerplaner i år?

- Mest af alt skal jeg være i Danmarks bedste regnskov, vi har travlt om sommeren. Men jeg skal også i sommerhus med familien, og vi får besøg af nogle venner.

Er det en typisk sommer?

- Ja, en kombination af arbejde og ferie i Danmark. Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har forladt Danmark om sommeren. Jeg rejser en del med mit arbejde, og Danmark er jo dejlig om sommeren.

Annonce

2. Har coronaen ændret dine planer?

Jeg skulle have været til Ecuador med min familie. Men vi kunne tidligt se, at det ikke kunne lade sig gøre.

Skal I så afsted senere?

- Lige nu er alt stadig oppe i luften. Ecuador har været hårdt ramt af corona, og første prioritet når landet åbner igen bliver det arbejdsmæssigt. (Randers Regnskov har et stort projekt i landet med bevarelse af regnskov, red.)

- Jeg har boet i Ecuador nogle år, fra jeg var 12 til jeg var 15 og gik i 6., 7. og 8. klasse der. Så jeg har venner og nogle jeg betragter som familie i Ecaudor, og jeg har et ønske om, at mine børn får forhold til Ecuador.

Annonce

3. Hvad er sommer for dig?

- Først og fremmest er det jo nok Danmarks bedste regnskov, det har det været gennem de sidste mange år. Og så har det været en fast ting i familien de sidste 14 år, at vi lejer et bestemt sommerhus ved Als Odde en uge hver sommer.

Annonce

4. Hvordan husker du dine barndoms somre?

- Det var mest cykelferie, hvor vi cyklede rundt og sov i telt og spiste mad fra et trangia sæt. At spise mysli fra plastiktallerken med plastikskeer er et af mine tidligste barndomsminder. Vi cyklede rundt til forskellige campingpladser. Vi havde ikke bil de første mange år, så det var den måde vi skulle ud og opleve noget på.

Trækker du nu din egen familie ud på cykelferie?

- Nej, det kan være, jeg er blevet for magelig. På den ene side er det super fantastisk at holde cykelferie, men hold kæft hvor er det også bøvlet.

Annonce

5. Hvad er din bedste ferieoplevelse?

- Det er ubetinget, at vi for fem år siden, hvor børnene var fem og otte år, var syv uger i Ecuador. Det var fantastisk at have syv uger sammen bare os og vise børnene, hvor jeg havde gået i skole og det hus, vi boede i, og ikke mindst at vise dem, hvor far tager hen, når han tager til Ecuador, hvordan ser den virkelige regnskov ud i forhold til den i Randers.

Blå bog

Asser Øllgaard, 42 år

Gift

To børn på 10 og 14 år

Biolog

Har arbejdet i Randers Regnskov siden 96

Startede som opvasker, siden guide under studietiden

Fastansat 2007 som formidlingsleder og ansvarlig for naturbevarelse

- Det var meget, meget fantastisk som forældre at tage sådan en oplevelse, både fordi det er skønt med al den tid, men også afsindigt fedt at tage ungerne med ud i noget så primitivt og se, hvor godt de håndterer det. For eksempel tog vi fra vores basecamp, som vi var nået frem til efter timers vandring, afsted på yderligere fem timers vandring gennem regnskoven ned til en flod og overnattede under en plastikdug på et lille interimistisk lejrsted, hvor der vitterligt ikke er noget. Det var fedt at se, hvor seje børn kan være til at tackle den slags ting.

Annonce

6. Hvad er din værste ferieoplevelse?

- Måske den gang, hvor jeg ikke var ret gammel og væltede på cykel. Jeg slog hul i hagen og skulle sys, og det var en grim oplevelse. Men jeg husker det mest, fordi det var sejt med et stort plaster, som jeg skulle gå med hele sommeren og som lignede et julemandsskæg.

Annonce

7. Hvad er dit favoritsted om sommeren?

- Naturligvis Danmarks bedste regnskov. Jeg synes, vi har et fedt sted, og jeg er stolt af det vi gør. Vi arbejder jo for at gøre verden til et bedre sted og for at bevare regnskoven i Ecuador, og vi prøver at få folk til elske naturen. Det er en fed mission.

- Der er også et bestemt sted ude bagved det sommerhus på Als Odde, hvor vi er en uge hver sommer, hvor der er smidt nogle gamle betonkloakrør som varmes op af solen, og der er tit stålorm neden under dem. Det er en fast tradition med børnene, at vi starter med at gå derud og se efter stålorm.

8. Hvad er dit bedste sommertip?

- Det er selvfølgelig at besøge Danmarks bedste regnskov. Vi har lige indviet en ny hyæneslette, som jeg synes folk skal komme og opleve.

- Ellers er det: ”læs en bog”. Jeg vil anbefale tre bøger af den israelske forfatter Yuval Noah Harari. Han er historiker og har et fuldstændigt fantastisk klart verdensbillede. Han har skrevet tre bøger "Homo deus", "21 ting du bør vide om det 21. århundrede" og "Sapiens", der er en kort historie om menneskeheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

50-årig kørte uden kørekort

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce