Annonce
Navne

Bedstefar i Pindstrup var Johs. F. la Cour

Johs. F. la Cour (med blød hat) ses i forgrunden på dette billede. Arkivfoto
Familieskabet har spillet en rolle ved kommende bog af Lars Ulrik Thomsen.

Når man fra mange bøger og talrige avisartikler kender forfatteren Lars Ulrik Thomsens politiske synspunkter - han bekender sig utvetydigt til kommunismen - forbinder man ham nok ikke med en så kendt erhvervsmand (og per definition vel derfor kapitalist) som skaberen af Pindstrup Mosebrug med meget mere, Johannes F. la Cour.

Men rent faktisk er denne landskendte iværksætter Lars Ulrik Thomsens bedstefar på mødrene side. Lars Ulrik Thomsen er som tidligere omtalt vokset op i Randers og fik sine politiske anskuelser gennem engagement i ungdomsfagligt arbejde i byen. I dag er han bosat i Esbjerg.

Det overraskende familieskab er kommet frem i forbindelse med, at Lars Ulrik Thomsen den 1. april i år udgiver anden udgave af bogen "Fyns land", en bog fra 1942 af Otto Gelsted, som Lars Ulrik Thomsen ofte citerer fra i sine andre bøger. Bogen skildrer en rejse på Fyn under besættelsen med hovedvægten på natur, litteratur og kunst.

- Bogen er i den nye udgave forsynet med et stort udvalg af værker af de fynske malerier fra guldalderen til besættelsestiden, har Lars Ulrik Thomsen oplyst, og et af eksemplerne er Johannes Larsens maleri "Bygevejr i april".

- Jeg havde den glæde at møde Johannes Larsen som dreng, da han skulle male et portræt af min bedstefar i Pindstrup, hed det i en information til Randers Amtsavis fra Lars Ulrik Thomsen, og så var den journalistiske nysgerrighed straks vakt. For hvilken bedstefar i Pindstrup kunne vel få råd til at lade sig male af en berømthed som Johannes Larsen?

Annonce
Lars Ulrik Thomsen er barnebarn af den kendte erhvervsmand Johs. F. la Cour. Arkivfoto

Mormor

Lars Ulrik Thomsen oplyser, at hans mor, Johanne Catrine Faurschou la Cour, altid blot kaldt Bitten, var datter af Margrethe og Johannes F. la Cour.

Bitten la Cour blev gift med Lars Ulrik Thomsens far, Jens Thomsen, der var ingeniør og ansat på Tronholm Flisefabrik A/S i Randers, én af Johs. F. la Cours mange virksomheder.

Johs. F. la Cour (21.6. 1880-6.1. 1971), blev den 3. marts 1909 gift med Margrethe Jensen (11. 9. 1884 i Ringkøbing, død 3. september 1958 i Pindstrup).

Johs. F. la Cour blev senere gift igen, nemlig den 30. maj 1961, med Anna Elisa Marie (kaldet Mini), der var født den 9. oktober 1884 i Altona.

Johs. F. la Cours livsværk er tidligere beskrevet adskillige gange. I denne forbindelse skal derfor blot nævnes, at han blev involveret i vægflisefabrikken Tronholm A/S i Randers i 1954. Lokalt i Pindstrup lod han både et missionshus og den nuværende kirke opføre.

Lars Ulrik Thomsen bebuder fire bogudgivelser i 2020. Den 1. februar gælder det "Spartacus", som vi tidligere har omtalt. Derpå følger "Fyns land" til april, og den 1. juli kommer bogen "Sejren over fascismen". Den 1. september gælder det så sidste udgivelse i år, nemlig "Perestrojka - fornyelse eller afvikling". Men det er før sket, at den flittige forfatter har overrasket med endnu flere udgivelser.

Her er Otto Larsens maleri ""Bygevejr i april". Foto fra bogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce