Annonce
Østjylland

Bekymrede borgere tog til budgetbehandling med lang debat

Politikerne i Norddjurs Kommune besluttede onsdag aften at oversende de nuværende aftalepartiers budgetforslag videre til anden behandling. Inden budgettet kan vedtages skal der først tages stilling til alle indkomne høringssvar samt afvikles et allerede planlagt temamøde om budgettet 12. september. Anden behandling af budgettet finder sted 9. oktober. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Efter næsten tre timers debat sendte politikerne i Norddjurs Kommune onsdag aften det foreløbige budgetforslag for 2019 videre til anden behandling. Først når høringssvarene er kommet ind, og de foreløbige forslag er blevet kvalificerede, vil det stå klart, hvilke besparelsesforslag der skal gennemføres.

Grenaa: Der var trangt på tilhørerpladserne i rådssalen i Grenaa, da kommunalbestyrelsen i Norddjurs var samlet til første behandling af budget 2019-2022.

Her var bekymrede borgere med tilknytning til både den lukningstruede Børneby Mølle og en række andre kommunale tilbud, som står til at blive hårdt ramt af sparekniven, mødt op for at høre mere om budgettet. Og ikke mindst for at vise deres modstand mod budgetforslagets indhold.

Det var nok også derfor, at borgmester Jan Petersen (S) indledte budgetbehandlingen med en tale, hvor han henvendte sig til både sine politiske kolleger og de fremmødte borgere.

- Meningen med førstebehandlingen af budgetforslaget er ikke at færdiggøre forslaget. Det er derimod at debattere den økonomiske situation, vi befinder os i, og de dystre perspektiver, som ligger i budgetforslaget. For det tekniske udgangspunkt er i al sin råhed, at vi ikke har noget overskud på driften, og det er vi tvunget til at handle på, sagde han.

Annonce

Høringsfase vil give svar

Den åbne høringsperiode i forbindelse med budgetforslaget er allerede i gang, og Jan Petersen slog fast, at han ser frem til at få en masse gode høringssvar ind, der vil være med til at nuancere besparelsesforslagene og eventuelt pege på effektiviseringsmuligheder, man ikke i forvejen har fået øjnene op for. På samme måde skal det eksisterende indhold i budgetforslaget trykprøves og kvalificeres i den kommende tid.

- Der er ingen tvivl om, at meget vil gøre ondt og være problematisk, og vi vil alle sammen blive berørt, for vi rører næsten ved alt. Men opgaven for os 27 i kommunalbestyrelsen er at sikre, at vi som kommune kommer videre. For det skal vi, fastslog han.

Og den udmelding bakkede den socialdemokratiske ordfører Tom Bytoft op om.

- Jeg ved med sikkerhed, at alle de mange skrivelser, der kommer ind fra borgere, foreninger og institutioner vil blive nærlæst af alle 27 politikere. Vi ved godt, at der er ting i budgetforslaget, som vil have negative konsekvenser - især på den sociale side. Men sammenhold er dét, der skal bringe os videre, når de svære, men nødvendige beslutninger skal træffes, sagde Tom Bytoft.

- Tag nu den hårde kur

Venstres Kasper Bjerregaard nævnte, at det tager seks kilometer at stoppe en supertanker - og sådan er det også med en kommune som Norddjurs. Her taler man bare ikke i kilometer, men derimod i tid.

- Vi har politisk forsømt at kigge ud i fremtiden og løbende tilpasset vores udgifter til vores indtægter. Der er i 10 år budgetteret med strukturelle underskud, som nu har vokset sig til et bjerg, der vælter. Noget er andres skyld, men andet er også vores eget ansvar, sagde gruppeformanden og fortsatte:

- Nu mangler vi reserver - og derfor er vi nødt til at lave et såkaldt "fuldt stop"-budget, hvor servicen bliver sat ned, mens skatten bliver sat op, så det bliver dyrere for vores borgere. Derfor lyder min opfordring: Få nu taget de beslutninger, der rækker ud i fremtiden, selvom det bliver en hård kur. Nu er der endelig blevet taget hul på den meget nødvendige ændring af skolestrukturen, men vi lander på, hvad jeg vil kalde en blid model. Et alternativ kunne være nedlukning af fire-fem enheder.

Kaper Bjerregaard slog dog fast, at Venstre fortsat er med ved forhandlingsbordet, selvom partiet måske bliver nødt til at sluge nogle kameler undervejs.

Udbud frem for nedskæringer

Dansk Folkepartis Steen Jensen sagde også, at hans parti gerne vil vise ansvar.

- Vi kan godt se os selv i aftalen, men er bekymrede især for ældreområdet, hvor vi allerede er begyndt at se nogle ting, som gør ondt. Efter min mening må flygtninge og indvandrere betale den her regning, for Norddjurs Kommune bruger 20 millioner kroner på dem hvert år, sagde Steen Jensen.

På vegne af Liberal Alliance fastslog Jens Meilvang, at LA står uden for budgettet, blandet andet fordi der ikke er tilstrækkelig med effektivisering og udlicitering i det.

- Find løsninger til at gøre det samme på en smartere måde. Det sagde jeg sidste år, og jeg vil også sige det i år. Alligevel bliver langt de fleste besparelser fundet ved hjælp af nedskæringer i serviceniveauet, og det er ikke noget, vi vil være med til. Vi mener, at Norddjurs Kommune kan drives langt bedre og mere effektivt, samt at vi med fordel kan sende opgaver som det grønne serviceområde, rengøring og lønbehandling i udbud. Men det vil det røde flertal ikke være med til, sagde han.

Nej tak til skattestigning

Desuden slog Jens Meilvang fast, at han og partikollegaen Michael Vejlstrup ikke tror på en skolestruktur, hvor skolerne skal aflevere elever til hinanden, som det nuværende skolestrukturforslag lægger op til.

- Det vil give store problemer, og vi vil ende med at se friskoler, hvor vi lukker børnebyer, sagde han, inden gruppeformand og viceborgmester Benny Hammer fra Det konservative Folkeparti, der heller ikke er med i budgetaftalen, tog ordet.

- Vi vil følge nøje op på, at de foreslåede effektiviseringer gennemføres. Vi erkender, at vi er i en vanskelig situation. Nogle har foretrukket, at Norddjurs Kommune bliver sat under administration, men det vil vi aldrig foretrække, sagde Benny Hammer og roste borgmester Jan Petersen for en god budgetproces.

- Men jeg kan ikke gå med til så stor en skattestigning til 27,1 når der er risiko for, at vi ikke selv får lov til at beholde pengene. Kun Langeland vil overgå os i skatteprocent, og det er jeg ikke stolt over, sagde Benny Hammer.

Han vil dog ikke afvise, at de konservative kan ende med at stemme for budgettet, hvis der sker en række ændringer i forhold til det nuværende forslag.

Debatten i rådssalen fortsatte livligt partierne imellem i næsten tre timer, før Jan Petersen afsluttede kommunalbestyrelsesmødet og takke de fremmødte for deres tid.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold For abonnenter

Overblik og reaktioner: Vivild og Vorup styrer mod gyserkamp i sidste spillerunde

Fodbold For abonnenter

Reportage fra overlevelsesdrama: Håbet lever stadig i Helsted

Annonce