Annonce
Debat

Bekymring over dåbstal

Knud Mogensen lederfoto
Annonce

I efteråret 2016 drog daværende sognepræst ved Sct. Mortens Kirke i Randers Line Hage over til to københavnske sogne, Sundby og Nathanael, for at være præst her.

Line Hage ville med egne ord igen over til den kirkelige front i et område, hvor hun havde arbejdet før, og med det klare mål at bidrage til, at flere små børn i de to sogne blev døbt.

Som præst i det ellers på flere måder gamle sogn i Randers var Line Hage vant til, at de allerfleste børn blev døbt.

Antallet i 2019 var 67 døbte i Sct. Mortens Sogn, men det faldt til kun 48 i 2020. En tendens, der fuldstændig matcher udviklingen på landsplan. Der blev døbt 6733 færre i 2020 sammenlignet med 2019, og den udvikling bekymrer naturligvis i kirkelige kredse.

Der er flere årsager til det faldende dåbstal. Helt banalt var kirkerne jo ganske enkelt lukket i dele af 2020. Nogle har anført, at de små børn vokser ud af dåbskjolen, men mere afgørende er det givetvis, at de traditionelle dåbsfester ikke har kunnet gennemføres på grund af tidens restriktioner.

Det faldende dåbstal vil jo slå igennem om små 14 år, når de udøbte børn ikke kan blive konfirmeret. De kan af gode grunde ikke bekræfte deres tro. Men det ses efterhånden ikke sjældent, at ikke-døbte børn lader sig døbe, så de kan blive konfirmeret, og der er ingen aldersgrænse for dåb.

Lokalt er set en mand i moden alder blive døbt, fordi han ellers ikke kunne blive optaget i en forening.

Folkekirken har vist sig fleksibel. Der er også lokalt arrangeret drop-in dåb, og særlige dåbsgudstjenester, oftest på lørdage, er blevet almindelige. Med de gældende restriktioner ville alene et dåbsfølge betyde, at kirkegængere måtte afvises i døren.

Biskop Henrik Wigh-Poulsen er åben for, om nye "formater kan prøves af", som han siger. I hvert fald har de nuværende åbenbart ikke været tilstrækkelige til at holde dåbstallet stabilt.

Også på den måde bliver 2021 et uhyre spændende år. For i sagens natur er antallet af døbte afgørende for folkekirkens position: Færre døbte er det samme som færre medlemmer, selv om der repareres lidt undervejs.


For i sagens natur er antallet af døbte afgørende for folkekirkens position.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce